XS
SM
MD
LG

Od Antića preko Novog Zelanda do Kostarike

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na veliko takmičenje nakon osam godina, a eventualni plasman u eliminacionu fazu bio bi prvi nakon 1998. godine.

Foto: twitter.com

Golom Aleksandra Prijovića za pobjedu protiv Gruzije srpski fudbaleri obezbijedili su sebi put na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Duel sa Australijom bio je zadnji za „orlove“ u Južnoj Africi, a kasnije će se ispostaviti da je bio i početak velikih problema u ovoj reprezentaciji. Došlo je do svađe između selektora Radomira Antića i predsjednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića, što je rezultovalo otkazom i lošim rezultatima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Tu je Estonija održala lekciju fudbala na stadionu „Partizana“, a u Đenovi su se „proslavili“ Bogdanov i njegovi saradnici. 

Zatim je na klupu došao Siniša Mihajlović i protiv Hrvatske na „Maksimiru“ izazvao srpske novinare da pogode prvih 11. Niko od novinara nije pogodio, a neki igrači više i nisu zaigrali u dresu Srbije nakon tog poraza.  Umjesto Siniše došao je Dik Advokat i nije se dugo zadržavao zbog ubjedljivog poraza od Danske i problema na meču sa Albanijom. Radovan Ćurčić je priveo kvalifikacije kraju i svima je u državi bilo jasno da je krajnje vrijeme da se neke stvari promijene na bolje.

Remi u Kardifu i pobjeda u Dablinu

Poslije silnih neuspjeha na klupu reprezentacije doveden je Slavoljub Muslin, a ekipa je u kvalifikacijama za protivnike imala tri učesnika sa Evropskog prvenstva, od toga je Vels igrao u polufinalu. Sve je počelo remijem sa Republikom Irskom na stadionu „Rajko Mitić“,  a ako je šta bilo pozitivno iz tih 2:2 je da se vidjelo da će Tadić, Mitrović i Kostić biti nosioci igre u ovim kvalifikacijama. Uslijedila je sigurna pobjeda od 3:0 na gostovanju Moldaviji, a zatim meč koji je pokazao da ovaj tim može do Rusije. Mitrović je načeo mrežu Austrije već na samom početku, ali su gosti brzo izjednačili, no napadač Srbije ponovo pogađa za vođstvo od 2:1. Janko je sredinom drugog poluvremena iskoristio grešku odbrane za 2:2 i mislilo se da je to kraj. Ipak, tim je pokazao karakter i golom Tadića se stiglo do važna tri boda.  Mjesec dana kasnije igralo se u Kardifu protiv Velsa, koji je poveo golom Bejla, ali Mitrović pred sami kraj utakmice glavom šalje loptu iza protivničkog golmana za konačnih 1:1.

Zatim je ostvaren trijumf od 3:1 u Gruziji, da bi se u Beogradu odigralo 1:1 sa Velšanima. Nakon toga je savladana Moldavija sa 3:0, a onda je Kolarov donio najbitnija tri boda iz Dablina. Prva meč lopta za odlazak na Mundijal je propuštena  porazom u Beču (3:2), ali je Prijović golom u 74. minutu donio pobjedu protiv Gruzije i „orlovi“ su i zvanično obezbijedili plasman na Svjetsko prvenstvo. I kada je sve djelovalo idealno, uslijedio je šok otkazom Slavoljubu Muslinu. Za prekid saradnje razlog su slabe igre u poslednjim mečevima i nepozivanje Sergej Milinković- Savića u tim, a ekipu je preuzeo, Muslinov pomoćnik, Mladen Krstajić.

Litvanci i Novozelanđani

I dok su seniori sanjali o velikim takmičenjima, omladinska reprezentacija Srbije je činila čuda. Prvo su omladinci, predvođeni Ljubinkom Drulovićem, postali prvaci Evrope 2013. Godineu Litvaniji. Mitrović je bio glavna zvijezda tima, a golom Lukovića, u finalu,  je  savladana Francuska sa 1:0. Te klince je zatim preuzeo Paunović i odveo ih u polufinale narednog EP čime je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo za omladince na Novom Zelandu. Tu su „orlići“ napravili čudo osvajanjem šampionata i to pobjedom u finalu nad Brazilom. Mitrović je još ranije ušao u A selekciju, a za njim su došli Rajković, Živković, Milinković–Savić, Maksimović, Veljković, Gaćinović, Grujić i od njih Gaćinović i Maksimović neće biti u avionu za Rusiju. Selektor Mladen Krstajić će sigurno od srpske javnosti imati veliku podršku za svakog „Novozelanđanina“ koji se nađe na spisku. Od mladih igrača tu su i Radonjić i Milenković i očekuje se da pokažu svoj talenat na Mundijalu.

Foto: fifa.com

Fulamov heroj i Lotitova “zlatna koka”

Ne treba puno poznavati fudbal da bi se vidjelo da će glavni igrači “orlova” biti Tadić, Mitrović, SMS i Matić. Od njih će najviše zavisiti konačan plasman ove selekcije, a prema igrama na kraju sezone taj plasman bi mogao biti dobar. Mitrović je prešao u Jokanovićev tim i na čuvenom “Vembli” stadionu sa saigračima obezbijedio plasma u najviši rang engleskog fudbala. Tadić je golovima u zadnjim kolima ostavio “Sautempton” u elitnom društvu, Matić je odigrao odličnu sezonu u dresu “crvenih đavola”, dok SMS sa “Lacijom” imao sjanu sezonu dok zadnjeg kola, kada su ispustili plasma u Ligu šampiona. Mnogi se zainteresovani da ga kupe, a Lotito ga ne misli puštati bez 100 miliona evra. Problemi za Srbiju će biti u odbrani, pošto je Nastasić povrijeđen, a manju povredu vuče  Bane Ivanović, dok odlične sezone iza sebe imaju Aleksandar Kolarov i Duško Tošić. Na golu je konkurencija između Vladimira Stojkovića, Marka Dmitrovića i Predraga Rajkovića. Stojković će kao najiskusniji vjerovatno biti prvi izbor, a Dmitrović je imao fenomenalnu sezonu u “Eibaru”, dok ostaje pitanje koliko Rajković napreduje u izraelskom fudbalu.

Dva finala

Svi navijači Srbije znaju da će prvi duel protiv Kostarike biti i odlučujući. Ako se tu pobjedi, slijedi odlična atmosfera i veliko samopouzdanje pred meč sa Švajcarskom, u suprotnom bi moglo doći do raspada sistema. Sigurno je da će ovaj tim nakon prva dva kola znati svoju  sudbinu. Realan domet je osmina finala, gdje bi se u nekom projektovanom žrijebu sreli sa Njemačkom. Istini za volju zadnja velika pobjeda Srbije je baš protiv Njemačke u Južnoj Africi, ali teško da  tim Joakima Leva može sebi dozvoliti eliminaciju u toj fazi takmičenja. “Orlovi” idu u Rusiju sa nadom da će nastaviti dobre rezultate srpskog fudbala iz prethodne godine i možda biti iznenađenje prvenstva.

Spisak igrača:

Golmani: Vladimir Stojković (Partizan), Marko Dmitrović (Eibar), Predrag Rajković (Makabi TA)

Odbrana: Antonio Rukavina (Viljareal), Aleksandar Kolarov (Roma), Milan Rodić (Crvena zvezda), Branislav Ivanović (Zenit), Uroš Spajić (Anderleht), Duško Tošić (Gvanžou RF), Miloš Veljković (Verder), Nikola Milenković (Fiorentina)

Sredina terena: Luka Milivojević (Kristal Palas), Nemanja Matić (Man. Junajted), Marko Grujić (Liverpul), Adem Ljajić (Torino), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Dušan Tadić (Sautempton), Filip Kostić (Hamburg), Andrija Živković (Benfika), Nemanja Radonjić (Crvena zvezda)

Napad: Aleksandar Mitrović (Njukasl), Aleksandar Prijović (PAOK), Luka Jović (Ajntraht F)