XS
SM
MD
LG
20.05.2018 Administrator

Crveni trg (2): Kazanj, Saransk i Samara

Za još jedan dan smo bliži Svetskom prvenstvu u Rusiji, a danas ćemo Vam predstaviti Kazanj, Saransk i Samaru.

 

Foto: znanje.org

 

Na spomen imena Kazanj svim ljubiteljima fudbala prva asocijacija će biti tim „Rubin“, koji je bio učesnik Lige šampiona i Lige Evrope. Grad je osnovan na samom početku drugog milenijuma (1050. godine), a danas je centar islama u ovoj državi. Kao i mnogi gradovi na tom području više puta je uništavan, a za vrijeme Drugog svjetskog rata u njemu je bila prebačena proizvodnja tenkova i aviona za sovjetsku vojsku. Na Univerzitetu u Kazanju su studirali Lenjin i Tolstoj, a istorijska tvrđava uvrštena je na UNESKO listu svjetske baštine.

Ljudi iz ovog grada imaće priliku da gledaju četiri utakmice grupne faze i to Francuska – Australija, Iran – Španija, Poljska – Kolumbija, Južna Koreja – Nemačka. Na ovom stadionu sa kapacitetom od 45 hiljada igraće se i po jedan duel osmine finala, te četvrtfinala.

 

Foto: russianvoyages.com

 

Veoma blizu Kazanja je i glavni grad pokrajine Mordovije, Saransk. Osnovan je 1641. godine, a sredinom prošlog veka SSSR je rekonstruisao stari deo grada. Procenjuje se da ima blizu 300.000 stanovnika, a zanimljivo je da je ovde prijavljen i proslavljeni glumac Žerar Depardije.

Na stadionu otvorenom prošle godine i kapaciteta  45.000 igraće se četiri utakmice. Prvi meč će igrati Peru i Danska, zatim Kolumbija – Japan, pa će ugostiti šampiona Evrope, Portugaliju protiv Irana i na kraju Panamu i Tunis.

Jedan od gradova koji je privukao pažnju navijačima Srbije je Samara, pošto će tamo igrati protiv Kostarike. Nalazi se na ušću reke Samare u Volgu i ima milion i 164 hiljade stanovnika. Osnovan je 1586. godine, a od 1935. do 1991. nosio je ime Kujbišev. U toku Drugog svetskog rata bio je rezervna prestonica Sovjetskog saveza, u slučaju pada Moskve.

Pored Srbije i Kostarike na stadionu otvorenom 2017. Godine sa takođe 45.000 sedišta igraće i Danska – Australija, Urugvaj – Rusija i Senegal – Kolumbija. Pored toga, kao i u Kazanju, igraće se jedan duel osmine finala i jedno četvrtfinale

Foto: russiatrek.org

Crveni trg (1): Ta velika Rusija