XS
SM
MD
LG

Romantika i dalje postoji u fudbalu, Parma se vratila u elitu

Fudbaleri Parme ispisali su istoriju. Prije tri godine Parma je ispala čak u Seriju D nakon bankrota. Mnogi su se tada pitali da li će se Parma ikada vratiti u elitu i ako hoće kad će to biti. Međutim, Parma se ekspresno vratila u Seriju A. Svake godine su preskakali po jednu ligu da bi sinoć uspjeli da osigurjau promociju u Seriju A.

Kada sam počeo da pratim fudbal, Kalčo je bio na vrhuncu moći. Juve, Inter, Milan, Roma, Lacio, Parma svi su imali vrhunske ekipe. Kada sam bio klinac boje parme branili su igrači poput Sebastijana Freja na golu a u polju su bili igrači poput napadačkog tandema Adriano-Mutu. Bio je tu japanski mađioničar Nakata, braća Filipini, Kanavaro. Bili su tim koji je igrao jako dobro a imali su prelijepoe plavo-žute dresove koji su bar mene privlačili da gledam Parmu. Međutim, bankrotom Parmalata, tadašnjeg glavnog sponzora, Parma je završila u Seriji B. Brzo su se vratili i bili su dio elite sve do pomenutog bankrota i ispadanja u Seriju D.

Inače, Parma je veliki klub. Tokom 90-ih su igrali sjajno i u Italiji ali i u Evropi. Na kraju krajeva, poslednji su talijanski klub koji je osvojio Kup Uefa. Bilo je to 1999. godine, kada su u finalu dobili Marsej sa 3-0. Inače, tokom 90-ih u Parmi su igrali sjajni igrači. Kijeza, Krespo, Asprilja, Turam, Sensini samo su neki od tih igrača. Takođe, karijeru u Parmi započeo je i jedan od najboljih golmana svih vremena, Điđi Bufon.

Kada su ispali u Seriju D, popularni ''Križari'' ostali su gotovo bez svih igrača. Jedan je ostao vjeran klubu kada je bilo najteže. To je Alesandro Lukareli. Iako je imao ponude iz Serije A, odlučio je ostati vjeran svom klubu. Kapiten nije htio da napusti potonulu lađu i tim gestom postao je besmrtan kod navijača Parme.

Iako nisu imali igrača, malo po malo su sklopili ekipu. U Seriji D su igrali sjajno i prvu sezonu su bez većih problema uspješno završili. Uspjeli su osigurati promociju u Seriju C i prva stepenica je bila preskočena. Prošle sezone su igrali dobro, borili se za direktan plasman u Seriju B, ali ipak nisu uspjeli. Na kraju su morali da svoju sreću traže kroz plej of. Plej of u Seriji C je nevjerovatno teško takmičenje. Po kvalitetu nije taj rang naravno ali lakše je osvojiti svjetsko prvenstvo nego proći kroz plej of Serije C uspješno. No Parma je bila uporna i uspjela je. Na kraju su u velikom finalu savladali Alesandriju sa 2-0 i ušli su u Seriju B.

Navijači su željeli da se i kampanja u Seriji B završi promocijom i da se ekspresno vrate. Međutim, klub nije krenuo dobro u ovu sezonu. Trener D'Aversa je nekoliko puta bio pred otkazom, ali nekako se uvijek spašavao. U ključnom periodu sezone Parma je ušla u sjajnu formu i uspjela je da se probije u sam vrh. Imali su sve u svojim rukama lai porz kod Pro Verčelija im je zakomplikovao život. Nisu više zavisili sami od sebe nego i od drugih rezultata.

Dočekali su poslednje kolo na poziciji broj tri, koja ne vodi direktno u Seriju A, nego je pozicija koja vodi u plej of za Seriju A. Parma je gostovala kod Specije, dok je drugoplasirani Frosinone dočekao Fođu. Parma je svoj meč dosta lako riješila i slavili su sa 2-0. Frosinone je gubio na poluvremenu ali su preokrenuli i poveli sa 2-1. Međutim, Fođa je u samoj završnici došla do 2-2 i tako je poslala Parmu u elitu.

Parma je napravila pravo sportsko čudo. Niko nikada nije ovako ekspresno došao od četvrte lige do elite. Križari to jesu i svaka im čast na tome. Međutim, prave muke tek kreću. Treba okupiti tim koji će se boriti u Seriji A. Sigurno je da će kapiten i ikona kluba Lukareli i dalje biti tu ma koliko mogao igrati. Sigurno će neki igrači i iz ove sezone ostati u Parmi. Ali sigurno je i da trebaju pojačanja.

Kineski vlasnici će sigurno uložiti novac da naprave dobru ekipu. Navijaćči Parme su izuzetno fanatični i vjerni navijači i znaju vlasnici da će imse uloženo vratiti vremenom. No, nije samo pitanje kakav će igrački kada rbiti nego ko će biti i trener ekipe. D'Aversa navodno neće voditi ekipu u Seriji A jer Kinezi u njemu ne vide dobro rešenje za elitu. Priče su kružile da će trener otići čak i ako Parma uđe u Seriju A ali vidjećemo šta će na kraju biti.

Kakav god tim sklopili, ma ko bio trener Parme, najvažnije je da sledeće sezone izbore opstanak u eliti. Sve preko toga je naravno samo dodatni bonus. Ali kako god bilo, Parma je dokaz da romantika u fudbalu nije izumrla. Pare su upropastile fudbalsku čar ali primjeri poput ovog Parminog, vrate nas u neka bolja vremena kada je fudbal bio mnogo ljepša igra nego danas.

Foto: Parma Calcio 1913 - Balkan