XS
SM
MD
LG
14.05.2018 Administrator

Na putu za Rusiju (4): Pele, Fonten i Brazil prvi put šampion

Svetsko prvenstvo u Švedskoj ostaće upamćeno po tri stvari, a to su Pele, Fonten i Brazil po prvi put šampion svijeta.

 

Foto: fourfourtwo.com

 

Prvi put na ovom šampionatu pojavila se selekcija Sovjetskog saveza, a za razliku od prethodnog šampionata sada su reprezentacije u grupi igrale svaka protiv svake, a ne samo dve utakmice kao u Švajcarskoj. U grupi A Zapadni Nemci su počeli silovito protiv Argentine (3:1), da bi remizirali sa 2:2 u utakmicama protiv Severne Irske i Čeholovačke. Čehoslovaci su pregazili „gaučose“ sa 6:1, ali su Argentinci bili bolji od Iraca sa 3:1, da bi Irci slavili protiv Čehoslovaka sa 1:0. Na kraju su Nemci bili prvi, a Severna Irska i Čehoslovačka su ponovo igrali i ponovo su Ostrvljani pobedili (2:1).

U narednoj grupi dominirali su Jugoslavija i Fonten, tačnije Francuska. Francuzi su sa 7:3 savladali Paragvaj, a Jugoslavija je, golom Petakovića, remizirala protiv Škota sa 1:1. Zatim su Veselinović sa dva i Petaković sa jednim golom srušili Francuze (3:2), a Paragvajci su istim rezultatom dobili Škote. U zadnjem kolu pobeda Francuza i remi Paragvaja i Jugoslavije (3:3), a strijelci su bili Ognjanović, Veselinović i Rajkov.  U grupi C Velšani su tri puta remizirali, Šveđani pobedili Mađare i Meksiko, da bi u plej-ofu Velšani pobedili Mađare sa 2:1 i tako su prošli dalje.  Poput Velšana i Englezi su tri puta igrali nerešeno, Brazilci su pobjedili SSSR i Austriju, SSSR Austriju i na kraju u plej-ofu Sovjeti sa 1:0 izbacuju Engleze.

Ponovo je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva Helmut Ran bio koban po Jugoslaviju, a Zapadna Nemačke je ovog puta slavila sa 1:0. Velšani i celi fudbalski svet će zapamtiti 19. jun pošto je svoj prvi gol na prvenstvima postigao Pele, što je bilo dovoljno da Brazil prođe dalje. Šveđani su sa 2:0 pobjedili Sovjete, a Francuzi sa 4:0 Severne Irce. Ako su Velšani zapamtili Pelea, to će tek uraditi Francuzi, jer im je taj mladi igrač postigao tri gola u polufinalu i uz Vavu i Didija donio pobedu svojoj zemlji od 5:2, a domaći su sa 3:1 poslali Nemce u meč za treće mesto.

Tamo je dominirao Fonten, četiri gola za pobedu od 6:3 i tako je sa 13 pogodaka na prvenstvu i dalje najefikasniji strijelac jednog Mundijala. U finalu su sa po dva gola Vava i Pele rastužili domaćina i Brazil je trijumfom od 5:2 stigao do prve od pet titula šampiona svijeta.

Na putu za Rusiju (3): Krah "lake konjice" i slavlje Nemaca
Na putu za Rusiju (2): Crni dan Brazila i nova titula Urugvaju

Na putu za Rusiju (1): Urugvaj šampion i dominacija Italije