XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za TOP8 fazu Evrolige

Najelitnije evropsko košarkaško takmičenje ulazi nokaut fazu. Nakon 30 kola veoma dobre košarke, došao je red na četvrtfinale Evrolige, koje počinje 17. aprila.

U četvrt finalu nas očekuju veoma interesantni mečevi. Što se tiče ekipa koje su u TOP8, najveće i najugodnije iznenađenje je svakako Žalgiris. Najmanji budžet u EL ali ih je Jasikevičius sjajno posložio. Definitivno se više očekivalo od nekih ekipa koje nisu prošle među osam. Razočarenje je Makabi jer su mnogo para uložili. Barse opet među osam nema ali kad sam vidio kako su selektovali ekipu na startu sezone, mogao sam u život da se opkladim da ih među osam neće biti. Ali da krenemo polako sa najavom četvrtfinala.

CSKA (1) va Himki (8)

Ruski derbi otvara četvrtfinalnu fazu Evrolige. Sa jedne strane za ove ekipe je dobro što neće imati duga putovanja ali sa druge strane pitanje je koliko su htjeli ovaj duel. Pogotovo se može reći za Himki, kao i za većinu timova, da bi voljeli da nisu rivali CSKA.

CSKA zaista igra nevjerovatno. Mislili su mnogi da će biti mnogo lošiji bez Tea ali su doveli vjerovatno i najbolji moguću zamjenu, Serhija Rodrigeza. Itudis je stvorio pravu kaznenu ekspediciju. Imaju pa valjda deset igrača, koji su sposobni u datom trenutku dati 15-20 poena. To je pokazao i meč sa Zvezdom, u kojem je Fridzon dao 20 poena a na prosjeku je od nešto više od dva poena po meču.

Itudis je stvorio pravu kaznenu ekspediciju. De Kolo, Čačo, Klajburn, Higins domaći igrači ma jednostavno ne zate od koga vam prijeti veća opasnost. Koliko su moćni govori i činjenica da su na skoro 90 postignutih poena po meču. No pored jakog napada i defanzivno su sjajni. Najveća prednost im je što mogu da preuzimaju sve. Kada imate Hajnsa oji je niži od nekih bekova plejmekera, imate ogrmnu prednost jer je taj omaleni centar u stanju da sve preuzima. Ruski igrači su izuzetno čvrsti i pokretljivi i uvijek i u napadu daju svoj doprinos. Budući da je napad CSKA ubitačan o odbrani se ne govori mnogo. Međutim, i odbrana im je sjajna i zato i jesu najbolji nakon regularnog dijela sezone.

Himki je uspio doći do plej ofa, iako su često izgledali kao raštimovana banda. Ključevi tima su u rukama Alekseja Šveda. Lično nikada nisam volio takve ''divlje'' igrače. Jasno je da on donosi dobre stvari ali su zbog njegovog divljanja izgubili bar 3-4 susreta. Dosta para su uložili u pojačanja ali sa malo njih su pogodili. Istina, povrede su mučile Robinsona, Andersona, Tomasa i Hanikata, ali opet su morali više dati. Nekako se možda i neplanirano kao sjajno pojačanje pokazao Gil. Nije došao kao toliko zvučno pojačanje ali je ponajbolji igrač Rusa.

Što se tiče šansi Himkija u ovoj seriji, one su zaista minimalne. Ako ne računamo Fener, pitanje je da li je iko sposoban dobiti CSKA u seriji na tri pobjede. Himki bi morao usporiti ritam mečeva. Morali bi probati kopirati ono što je probao Radonjić sa Zvezdom prije dvije godine. On je tada probao sporijim ritmom da traži svoju šansu i sva tri susreta je Zvezda uvela u neizvjesne završnice u kojima nije imala ni sportske sreće.

Međutim, nije mi zaista realno da Himki postane odjednom racionalna ekipa. Mogli bi oni igrati finu košarku jer je tim na papiru jako dobar. Ali jednostavno nije nikada dobro kada se toliko mnogo prostora daje samo jednom igraču. Djelovalo je da će možda Barcokas uspjeti da ukroti Šveda i da ga podredi timu, ali kako sezona sve više teče, sve mi je jasnije koliko se i Barcokas pogubio. Za mene bi bilo iznenađenje da Himki dođe uopšte do pobjede a o prolazu da ne govorim. Očekujem 3-0 prolaz CSKA ovde.

Femerbahče (2) vs Baskonija (7)

Evropski prvak, ekipa Fenerbahčea, u četvrtfinalu će igrati protiv ekipe Baskonije. Turski tim biće naravno apsolutni favorit u ovoj seriji.

Fener je tokom sezone imao problema sa povredama. Kalinić je dugo bio van terena, povrijeđeni su bili i Dikson i Naneli, ali rezultati i nisu toliko trpili. Bilo je sigurno nekih neplaniranih poraza ali u suštini zna se kako funkcionišu ekipe Željka Obradovića. Uvijek dižu formu za ključni dio sezone. Na krau krajeva džaba vam dominacija cijele sezone ako zakažete na kraju. CSKA to najbolje zna.

Što se tiče ekipe Baskonije, da nisu imali očajan početak, vjerovatno bi još bolji bili. Neki će reći da Priđoni nije bio dobar izbor ali ajmo biti malo realni. Čovjek je ejdva spajao sastav i imao je ogromne probleme sa povredama. Nije vjerovatno bio najracionalnije rešenje za trenera ali treba i cijelu situaciju uzeti u obzir.

Dolaskom Pedra Martineza Baskonija je proradila. Sjajno je posložio kockice a vratili su se i povrijeđeni igrači. Iako je djelovalo da neće uopšte u TOP8, na kraju su završili na sedmom mjestu. Da je Pedro bio tu cijele sezone, vjerovatno bi se borili i za prednost domaćeg terena u nokaut fazi.

Iako je Pedro Martinez napravio renesansu otkako je preuzeo tim iz Vitorije, njihove šanse u ovoj seriji gotovo da ne postoje. Djeluje čak da bi više šansi imali protiv CSKA nego što je imaju protiv Fenera. Jednostavno mi je nezamislivo da Željko Obradović izgubi seriju na tri pobjede, od ekipe kakva je Baskonija. Njima skoro sve zavisi od dvije stvari, od šuta za tri poena i raspoloženja Toka Šengelije.

Šengelija je zaista sjajan igrač i samo da ima barem pristojan šut za tri poena, bio bi i u NBA ligi. Ima široku lepezu sjajnih finti, sa kojima naprosto izluđuje protivnike. Međutim, lako ga je isprovocirati a Fener ima takve igrače koji su u stanju isprovocirati protivnika. Prije svega tu mislim na Melija i Kalinića, koji su sjajni defanzivci ali znaju i da isprovociraju rivala.

Kad se sve sabere i oduzme, meni bi sve preko jedne pobjede Baskonije bilo ogromno iznenađenje. Najgotivnija su mi ekipa u Španiji i gledam ih često, ali ne vidim načina kako da u seriji dobiju ekipu Fenerbahčea.

Olimpijakos (3) vs Žalgiris (6)

Ovo će biti jedna veoma interesantna serija. Ova serija je imala svoj uvod jer su u poslednjem kolu ove dvije ekipe igrale u Pireju. Žalgiris je slavio nakon produžetka te je po drugi put u sezoni dobio Olimpijakosa.

Oli igra jednu turbulentnu sezonu. Nikad ne znate šta od njih možete očekivati. Dobijali su neke protivnike ubjedljivo ali su dosta mečeva gubili i po 20+ razlike. Djeluje da se istrošila iskusna ekipa Olija i ove sezone definitivno nisu bili dobri.

Imali su problema sa povredama. Spanulis je kasno počeo sezonu, Printezis se mučio sa povredama, Papanikolau takođe. Probleme je imao i Milutinov i definitivno Sfaropulos nije imao lagan posao. Treba reći da su doveli Kima Tilija kao veliko pojačanje a on gotovo da nije ni igrao. Strelnieks se isto nije dokazao a djeluje da Roberts nije iskorišten na pravi način.

Žalgiris je najugodnije iznenađenje u Evroligi. Tim sa najmanjim budžetom na kraju je došao do šeste pozicije. Tim koji nema preveliki talenat ali su sjajno posloženi. Šaras Jasikevičius je bio kao igrač veliki fanatik i sada je okupio i takav roster. Svi igrači se bore, igraju sjanu odbranu i totalno su atipični za jednu ekipu iz Litvanije. Uvijek smo navikli da ekipe iz Litvanije igra brzo i da dosta šutiraju trojke a Žalgiris je sušta suprnotnost toga.

Ono što je bitno kod njih, ne zavise od jednog igrača. Bukvalno je svaki igrač bio x faktor u nekom meču. Pangos i Jankunas jesu vukli najviše, Tupan je imao sjajne mečeve, Vaso Micić je srušio Barsu, Milaknis Fener. Kada stvorite takav sistem da svako može da iskoči i da nije bitno ako neko ne igra, onda ste napravili mnogo.

Sigurno je da nas ovde čeka najtvrđa košarka u četvrtfinalu. Odbrane će dominirati. Oli ima iskustvo igranja ovakvih mečeva i serija ali ko smije da otpiše Žalgiris. Priznajem da su me oduševili igrom ove sezone i da sam možda i subjektivan, ali vjerujem da će Žalgiris sa 3-1 dobiti ovu seriju. Dobili su Oli dva puta tokom sezone i to nije definitivno slučajno bilo. Atletski im moguisparirati a zna se kakvu će podršku navijača imati u Litvaniji.

Panatinaikos (4) vs Real Madrid (5)

Derbi četvrtfinala biće duel Panate i Reala. Dva velika tima, dva kandidata za F4, ukrstiće koplja u TOP8 fazi Evrolige.

Pao izgleda nevjerovatno moćno. Atletski najmoćniji tim Evrolige. Odbrana pokretljiva i djeluje da su u tom segmentu najbolji u Evroligi, iako statistika ne govori to. Međutim, kada treba da se kroz odbranu brzo napravi nešto, Pao tu radi posao.

Ćavi Paskval je zategao tim sjajno iako djeluje nevjerovatna njegova uloga u Panati. U Barsi je imao dva Amera po sezoni a sada ih ima deset. Što je najgore, ''gazda'' Janakopulos je doveo neke igrače bez da se konsultuje sa Ćavijem. Doveo je Majka Džejmsa i to ajde da se shvati kao dobar potez ali zašto je Janakopulos doveo Pejna, nikome u evropskim košarkaškim krugovima nije jasno.

Međutim, Pao je zaista moćan. Nevjerovatna doza atetizma na malom prostoru. Imate Gista i Singltona koji su nevjerovatni a šta tek reći za Nika Kalatesa, koji je maestralan ? Ako bi se realno sve sagledalo i u defanzivi i u ofanzivi, Kalates bi bio MVP Evrolige u regularnom dijelu sezone. Imao je nevjerovatnih mečeva i što se peona tiče ali uvijek ima dosta skokova, o kreaciji da ne govorim. Tu je i fenomenalna odbrana i dosta ukradenih lopti. Kad na taj tletizam dodate još Džejmsa, Riversa, Papasa, koji su u stanju da u seriji unište rivala, jasno je koliko je Pao moćan. Možda je hrabro ovo što ću reći ali po meni su oni favoriti iz sjene za titulu u Evroligi.

Real je ove sezone više mučio muku sa povredama nego sa protivnicima. Ljulj cijelu sezonu van terena, Kuzmić rano završio sezonu, Rendolf i Ajon se mučili sa povredama, Rudi takođe a a kraju je povreda mučila i Dončića. Kad se sve to sagleda, pravo je čudo da je Laso sa Realom došao i do petog mjesta.

Definitivno najzaslužniji za sve dobre stvari Reala je Luka Dončić. Mladi bek igra nevjerovatnu sezonu. Pogotovo je na početku sezone bio impresivan. Kasnije došlo do zamora materijala pa je bilo i lošijih mečeva ali sve u svemu sjajan je bio.

Ostali su imali svojih momenata ali sve je to nekako tanko. Tmpkins je imao nekih sjajnih mečeva, Kampaco takođe, a Rendolfa i Ajona su isjekle povrede. Sada su obojica tu i biće važan njihov doprinos u četvrtfinalnoj seriji.

Što se ove serije tiče, ja ne vidim načina kako Real ovo može dobiti. Pao igra toliko dobro i lijepo da mi je nezamislivo da ih Real dobije u seriji na tri pobjede. Jednom može, dva puta na neku sreću ali tri puta ne mogu sigurno. Po meni ovo Pao sa maksimalno 3-1 prolazi.

Vidjećemo koliko sam dobro prognozirao ali sigurno je da će četvrtfinalne serije donijeti dosta dobre košarke.

Foto: Evroliga