XS
SM
MD
LG

Radnik cilja Evropu (video)

Fudbaleri Radnika savladali su Sarajevo rezultatom 1:0 u posljednjem susretu 24. kola Premijer lige BiH. Kriza koja drma Sarajevo ovog proljeća nastavljena je danas u Bijeljini, gdje je Bordo tim doživio treći proljetni poraz, te je ostao na šokantnih 5 osvojenih bodova iz šest proljetnih utakmica. Bilans je to koji nikako ne može zadovoljiti navijače Sarajeva, koji su se nadali da će ekipa na proljeće uspjeti da se pridruži ekipama u vrhu tabele. Ipak, to se nije desilo, a današnja utakmica je samo potvrdila u kakvoj se krizi Sarajevo zaista nalazi. 

Radnik - Sarajevo

Nije današnji susret Sarajevo loše otvorilo, bilo je bolji tim od Radnika na otvorenju poluvremena, ali ponovo je imalo evidentne probleme u kreaciji ozbiljnijih šansi i pogotovo njihovoj realizaciji.

U prvih petnaestak minuta, dvije velike šanse je propustio Krste Velkoski, koji je učestvovao u organizaciji akcija, ali su ga domaći defanzivci uspjeli oba puta blokirati. Na drugoj strani, Radnik je prijetio iz kontranapada, ali nije uspio zaprijetiti golu Sarajeva. Ključni detalj prvog poluvremena desio se u 17. minuti, kada je Krste Velkoski kritikovao Amara Rahmanovića zbog oštrog i nepotrebnog starta na protivničkoj polovini nad Dinom Beširovićem.

Ovaj start je unio veliku nervozu u redove Sarajeva, koje je polako izgubilo terensku inicijativu, a do kraja poluvremena je prijetilo tek na mahove. Najbliže postizanju gola bio je Amar Rahmanović u 40. minuti, kada je Emir Halilović oteo loptu pred golom Radnika i potom je gurnuo do Velkoskog, a ovaj u šansu izbacio Rahmanovića. Rahmanović je ipak šutirao prizemno i nije uspio savladati Lučića.

Alen Mustafić je u prvoj minuti sudijske nadoknade izgubio loptu pred svojim golom, a iz brze i već karakteristične akcije za fudbalere Radnika Peco je došao sam pred golmana Sarajeva. Ipak, bio je previše udaljen na desnu stranu od gola, te nije uspio savladati Pavlovića, koji je dobro intervenisao.

Okončan je prvi dio tako bez golova i sa po jednom pravom šansom sa obje strane, a Sarajevo je ofanzivno otvorilo drugi dio susreta. Ponovo je dobru šansu imao Rahmanović nakon ubačaja Velkoskog iz slobodnog udarca, ali opet je Mladen Lučić zabilježio vrhunsku intervenciju. A onda je već u nastavku akcije Radnik poveo. Po lijevoj strani je nesmetano prošao Nenad Srećković, koji je potom šutirao sa distance i iznenađenog Bojana Pavlovića uhvatio na krivoj nozi. Srećkovićeva pozicija je bila više primjerena centaršutu, ali je njegov udarac svejedno puno bolje morao anticipirati Bojan Pavlović.

Okrenuo je gol Radnika utakmicu naglavačke, jer sada je Sarajevo imalo imperativ da proba spasiti makar bod. Od tog ipak nije bilo ništa, jer pravi presing Bordo tim nije uspio napraviti. Radnik je prijetio iz kontranapada, ali je bila evidentna namjera da se sačuva svoj gol. S druge strane, Bordo tim je najviše prijetio iz prekida, jer je Radnik sve druge načine da se priđe njegovom golu zatvorio. Tek u finišu susreta, Sarajevo je imalo šansu da dođe do poravnanja, ali je Mićo Kuzmanović, nakon što se uspio dobro namjestiti na udarac u protivničkom kaznenom prostoru, ipak šutirao pored gola. Potom je i Husejinović neuspješno šutirao ka golu domaćina, a njegov udarac je zaustavio Lučić. Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata, te je Sarajevo doživjelo još jedan poraz.

U proljetnom dijelu sezone Bordo tim tako ima svega 5 osvojenih bodova od mogućih 18, te je sada već izvjesno da je i četvrto mjesto Bordo timu pod znakom pitanja. Radnik je s druge strane nastavio sa sjajnim proljetnim partijama, a protiv velike četiri ekipe iz domaće lige je odigrao četiri utakmice, u kojima je osvojio osam bodova, bez ijednog poraza. Bijeljinci su zadržali maksimalan učinak na svom terenu na proljeće i ako zadrže trenutnu formu, mogli bi biti kandidat za izlazak u Evropu.