XS
SM
MD
LG

Budućnost smenila Gutešu!

Iako su ga, pre dve godine,  kada su ga doveli u Klub, kovali u zvezde i najavljivali kao dugoročno rešenje za realizaciju ambicioznijih planova Kluba od sadašnjeg 8-godišnjeg tavorenja u ovom rangu takmičenja, uprava Budućnosti je, drugog dana u ovoj godini, smenila trenera Marka Gutešu!

Vest o tome odjeknula je u varošici Đure Jakšića kao grom iz vedra neba, jer u njoj nije bilo poklonika fudbala koji nije bio zadovoljan ne samo radom i rezulotatima ovog trenera, no i njegiovim sveukupnim  ponašanjem i odnosom kako prema fudbalerima tako upravi kluba i njegovim simpatizerima. Guteša je čovek  odnegovane učtivosti, divnih manira, nesporne stručnosti u pripremi i vođenju ekipe, strogim ali pravičnim pedagoškim nazorima... i uopšte krasilo ga  je sve što treba da poseduje  dobar čovek i kvalitetan stručnjak!

Znajući to,  jedino pitanje koje se u ovom trenutku postavlja je – zašto je onda smenjen?

Nemajući pravih i konkretnih argumenata, čelnici uprave  su se opredelili da svoj potez javnosti obrazlože više frazom no uverljivom argumentacijom: DOŠLO  JE  DO  ZASIĆENJA, PROMENOM  ŽELIMO  OSVEŽENJE  UVERENI  DA  ĆE  SE  ONO  POZITIVNO ODRAZITI  NA  BOLJU  ATMOSFERU  I  USPEŠNIJE  REZULTATE  U  NASTAVKU PRVENSTVA.

Nezvanično, čuli su da je Guteša njima spremao ostavku jer se dogovorio o prelasku u ’’Vojvodinu’’ iz Perleza, a kolaju i priče da baš nije bio u saglasju sa nekim članovima uprave, pre svih predsednikom Dušanom Antinom koji je, navodno prenoseći primedbe igrača, zamerao Guteši što ih tera da vredno treniraju i izgaraju na terenu!

Marko Guteša se poneo džentlmentski, dostojanstveno je prihvatio smenu ne želeći    ničim  detaljnijim ni konkretnim da je komentariše:

- Oni su me doveli pa su imali pravo i da me smene. Svugde je to tako u fudbalu. Niti sam iznenadjen niti razočaran jer sam radio koliko sam znao i mogao. Jedino nezadovoljstvo proizilazi iz neostvarene  startne ambicije da Budućnost uvedem u viši rang takmičenja, jer Crnja i taj region to i zaslužuju i za to imaju potencijala, ali vremenom sam shvatio da sadašnjoj upravi i nekim igračima to nije bio cilj već su bili zadovoljni postojećim. Ipak, da ne duljim – generalno najčešće smo lepo  saradjivali, korektno razišli, nastavlja svako svojim putem, tom Klubu želim sve najbolje – bez žuči i patetike kaže Guteša.

O igračima, igri i rezultatima Budućnosti ovoga puta nećemo. Ali hoćemo i koju rečenicu o upravi. Već nekoliko poslednjih garnitura čine je mahom bivši igrači, što je, gledano principijelnio, za svaku pohvalu. A da li su to Tica, Kivac, Prpa, Lota, Čorba, Kifla...  ’’nebitno’’ je pod uslovom da su sposobni, radni i ambiciozni. A to podrazumeva, u prvom redu, da znaju i mogu  stvoriti  dobru organizaciju kluba, obezbediti stabilne finansije, dobre uslove rada i  formirati tim od bar dvadesetak kvalitetnih igrača na čelu sa visokokvalitetnim trenerom! Da li je sadašnja uprava dorasla tom zadatku i ostvarila te preduslove ne znamo baš detalje (osim što smo čuli priču  da za te poslove u Crnji postoje mnogo kvalitetniji i zaslužniji pojedinci) ali to što su oterali izvanrednog trenera i što na planu marketinga – čitaj finansija, nisu ništa uradili sem trošili od Opštine i Mesne zajednice na tacni dobijeno – pokazuje da je teško verovati da su zaslužili iole veću ocenu od  jedva prelazne!

I kako je reč o kadrovima, podsetimo se jednog u kadrovanju poznatog principa: SVAKI ČOVEK  PENJE  SE  LESTVICAMA  HIJERARHIJE  SVE  DOK  NE  DOSEGNE  NIVO VLASTITE  NEKOMPETENTNOSTI! Sadašnja uprava je očiglednio dosegkla taj nivo, i umesto da nju neko smeni ona smenjuje bolje i uspešnije od sebe! No, to je, na žalost, usud nas na ovim prostorima, i ne samo u fudbalu!!!