XS
SM
MD
LG

Žarkovo na pola puta do Prve lige

U osmoj uzastopnoj sezoni u elitnom rangu glavnog grada, Srpskoj ligi „Beograd“, Žarkovo je postalo najozbiljniji kandidat za plasman u Prvu ligu Srbije. Prvotimci su jesen završili na vodećoj poziciji, sa 40 osvojenih bodova (rekordnih od kako liga ima 16 timova), četiri više od OFK Beograda, koga su pobedili na Staroj Karaburmi u desetom kolu sa 2:1. Ekipa je na 15 utakmica upisala 13 pobeda, remi na gostovanju IMT-u (0:0) i poraz u Lazarevcu (0:1).

Tim je uspešno predvodio ambiciozni stručnjak Dejan Rađenović, nekadašnji omladinac Partizana, zatim prvotimac Železnika, OFK Beograda i internacionalac u Turskoj, Tunisu i Kini. U Makišku šumu došao je pre nešto više od godinu dana, uoči Kup utakmice sa Partizanom (0:2) i sa saradnicima stvorio snažan kolektiv:

- Iz prošlog prvenstva ostalo je više od deset značajnih igrača, zbog čega nam je uigravanje bilo lakše. Pridodali smo im nove bonuse, stigli su Srđa Knežević i Miljan Bućković, iz Rada se vratio Duško Petković, pravo igranja stekao je kapiten Milenko Garić posle šest meseci pauze, poslednjeg dana prelaznog roka došao je Miodrag Milenković. Bilo je problema oko teških povreda, na pripremama na Kopaoniku ostali smo bez univerzalca Dimitrija Pavića, a u prvom kolu i bez veziste Stefana Stajića, obojica su pauzirala cele jeseni. Posle četvrtog kola, napadač Marko Rajić otišao je u Ameriku, ostali smo sa malim fondom kvalitetnih igrača, ali nismo kukali, već mudro koristili preostali kadar. Bili smo odlično pripremljeni, za šta velike zasluge imaju pomoćnici Marko Andrejić, Aleksandar Gašić i Srđan Mikulić, a na zajedničkim pripremama, ekipa je stvorila pozitivnu atmosferu - istakao je Rađenović.

Utakmice na kojima su zbog sitnica gubili bodove, Žarkovčanima su nauk i putokaz da isprave greške:

- Protiv IMT-a realno nismo mogli više, napadali smo i odigrali sasvim dobro, ali se rival znalački odupreo. Više žalimo za utakmicom u Lazarevcu, imali smo promašen penal i šanse, a jedini gol primili iz kontre i greške kompletne defanzivne linije. Nije bilo lako igrati pod pritiskom cele jeseni, uvek je najteže braniti prvo mesto na kojem smo od prvog kola. Na kraju smo vezali tri sigurne pobede protiv ozbiljnih rivala, Grafičara, Lokomotive i Surčinaca, iako smo se ponovo susreli sa povredama, prehladama i kartonima važnih igrača - nastavlja Rađenović.

Bodovna prednost je opipljiva, ali ne dozvoljava opuštanje:

- Proleće je uvek bilo teže od jeseni, naš cilj je da budemo još bolji i plasiramo se u Prvu ligu, prvi put u istoriji kluba. OFK Beograd ima kvalitetan tim koji dobro vodi moj nekadašnji saigrač Petar Divić. Novobeogradski Radnički igra čvrsto i na rezultat, Obrenovčani neguju ofanzivan fudbal, dobro su igrali Lokomotiva, IMT, Kolubara... Voleo bih da i drugi budu jači, da se proleće ne svede na dva tima. Pojačaćemo se na mestima gde je neophodno, očekujemo povratak povređenih, treba nam više od dvadeset raspoloženih igrača za konačan uspeh. Ponovo ćemo otići na zajedničke pripreme tokom februara, kako bismo nastavak sezone dočekali maksimalno spremni - zaključio je Dejan Rađenović, polaznik škole FS Srbije za UEFA PRO licencu, uz Mladena Krstajića, Pericu Ognjenovića, Savu Miloševića, Ognjena Koromana, Dragana Stevanovića...

Četrnaest igrača Žarkova upisalo se u strelce jesenas. Po šest golova postigli su kapiten Garić i mladi Trifunović, pet su delo ofanzivnog veziste Petkovića. Tri puta mrežu rivala zatresao je Šaka, po dva puta strelci su bili Milenković i Tišma, a po jednom Cicmil, Bućković, Donevski, Knežević, Krstić, Petošević, Aleksić i Čapljić.

Proslava u klupskim prostorijama Foto: M. Đorić

TRIO BEZ ZAMENE

Dvadesettrojica prvotimaca igrala su jesenas za lidera. Desni bek Bućković i štoperi, Knežević i Aleksić, upisali su maksimalnih 1.350 minuta, bez pauze i zamena. Po 15 utakmica, sa zamenama, odigrali su Petošević, Garić i Petković.

Slede - Trifunović i Ivanović po 14, Pavlović, Donevski i Tišma po 12, Šaka 11, Krstić i Milenković po 10, Vujović šest, Čapljić pet, Rajić četiri, Kovačević tri, Savić i Bosanac dve, a Ćulibrk, Cicmil i Stajić po jednu utakmicu.

DOMAĆINI REPREZENTACIJAMA

Na terenu Žarkova jesenas su igrane i zvanične međunarodne utakmice, pod kapom UEFA. U kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope, takmičile su se kadetkinje Belgije, Belorusije, Makedonije i Srbije.

U Makiškoj šumi tokom cele godine trenirale su brojne reprezentacije kada je Sportski centar FSS u Staroj Pazovi bio prebukiran - od ženske A i B seniorske, preko muških omladinskih, do selekcije igrača oštećenog sluha u zvaničnom meču protiv Italije.

TRIBINA ZA VIŠI RANG

Teren Žarkova trenutno ima 450 sedećih mesta i svečanu ložu, dovoljno za posetu u srpskoligaškoj konkurenciji, ali ne i za oštre standarde propisane za Prvu ligu.

U planu je gradnja velike centralne tribine na zapadnoj strani, sa novih hiljadu stolica i prostorijama ispod nje. Radovi bi počeli u junu, odmah po završetku prolećne sezone i bili završeni do sredine avgusta i starta novog prvenstva.


Sopot 1 : 3 BASK
Prva Iskra 0 : 1 BSK Borča
Jedinstvo 4 : 1 Žarkovo
Lokomotiva 4 : 1 Stepojevac Vaga
Grafičar 3 : 0 BSK Batajnica
Kolubara 0 : 0 Radnički (NB)
GSP Polet Dorćol 3 : 0 IMT
OFK Beograd 1 : 4 Radnički (O)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Žarkovo 30 25 3 2 78
2 Grafičar 30 17 8 5 59
3 OFK Beograd 30 17 6 7 57
4 Lokomotiva 30 15 8 7 53
5 Radnički (O) 30 15 7 8 52
6 Radnički (NB) 30 12 10 8 46
7 BASK 30 11 9 10 42
8 IMT 30 12 6 12 42
9 BSK Borča 30 11 8 11 41
10 Kolubara 30 10 9 11 39
11 GSP Polet Dorćol 30 9 9 12 36
12 Jedinstvo 30 8 8 14 32
13 Stepojevac Vaga 30 6 8 16 26
14 Prva Iskra 30 7 5 18 26
15 Sopot 30 5 6 19 21
16 BSK Batajnica 30 0 10 20 10