XS
SM
MD
LG

Srbobranski rukomet se vraća na dobar put!

Radivoj Paroški, predsednik Opštine Srbobran i Todor Šimpraga, član opštinskog veća zadužen za omladinu i sport, primili su danas Slobodana Višekrunu, generalng sekretara RSV, Vladimira Knežića, predsednika takmičarske komisije RSV i Stevicu Bečejca i Nandora Brašnja, rukometne radnike iz rukometnog kluba "Srbobran".

Foto: RSV

U prijatnom ambijentu, predsednik opštine je evocirao uspomene, jer je nekada i sam bio na čelu ovog rukometnog kluba. Osvrnuo se kratko i napravio paralelu: "Sport u Srbobranu je prilično razvijen. Ne kao nekada, ali za našu sredinu je i ovo zadovoljavajući nivo. Sećam se godina kada sam bio predsednik rukometnog kluba. Tada je ovaj klub dosegao najveće visine od osnivanja, pa do dan - danas. Tada je sve bilo mnogo lakše, jer nam je privreda bila jaka i sa sponzorstvima smo mogli i da kvalitetno organizjemo klubove, ali i da postižemo rezultate. Mada, ja sam i tada bio zagovornik ideje da treba biti realan i ne preterivati u željama, ako nemaš mogućnosti da ih realizuješ, ali apetiti su čudo. Uspeh lako povuče i mi smo tako i išli gore i gore, sve dok nije došlo do kraha privrede, a samim tim i kluba. Smatram da je mnogo bolja priča kada su naša deca u klubovima, kada se sa njima radi na pedagoški način, da oni steknu zdrave navike, sklone se sa ulice i postanu dobri ljudi. E sada smo u takvoj situaciji i ja sam srećniji sa našom decom u najnižoj ligi, nego sa igračima iz drugih sredina u najvišoj ligi. Mi ne možemo da finansiramo profesionalne klubove, koji imaju profesionalne igrače, pa svako treba da napravi realan plan, naspram onoga što može da obezbedi".

Slobodan Višekruna je predstavnike lokalne samouprave upoznao sa praksom RSV-a da želi da obiđe sve lokalne samouprave u Vojvodini i da sa prvim ljudima opština razgovara o stanju u klubovima. Da se uradi analiza trenutnog stanja i da svako da svoj doprinos, kako bi stanje bilo bolje, a problemi manji u narednom periodu.

"Predsedniče, rukometni klub "Srbobran" radi sa decom i takmiči se u Ligi mlađih kategorija i to je lepo, ali moramo biti svesni da ta deca rastu i da dolazi trenutak, kada će prerasti to takmičenje i kada treba da se uključe u seniorsko takmičenje i u tom pravcu treba i opština i sportski savez da ima razumevanje i da podrži to. Pored toga, veoma je važno i u zakonskom, ali i u edukativnom smislu da sa decom rade treneri sa licencama, pa Vas molim da u svakoj narednoj godini opredelite budžetska sredstva, koja će biti usmerena isključivo u pravcu stručnog usavršavanja postojećeg, ali i osposobljavanje novog trenerskog kadra" - ukratko je rezimirao izlaganje generalni sekretar RSV.

Predsednik RK "Srbobran" je istakao da ima izuzetno dobar odnos i sa lokalnom samoupravom i sa savezom i da klub konstantno radi sa decom, ali da se na jesen planira uključivanje ekipe u seniorsko takmičenje. Trenutno se radi i sa najmlađima, a u nedelju se i organizuje turnir u mini rukometu, na kom se očekuje učešće oko 10 ekipa.

Vladimir Knežić je pohvalio rad Stevice Bečejca, navodeći da je on zaslužan što je klub opstao sve ove godine i što i dalje radi. Takođe, zamolio je predsednika i člana opštinskog veća da podrže uključivanje prve ekipe u takmičenje.

Predsednik opštine se zahvalio na poseti, izrazio nadanje da će se saradnja sa Rukometnim savezom Vojvodine nastaviti i unaprediti u narednom periodu, kao i da rukometni klub može i dalje da računa na podršku lokalne samouprave.