XS
SM
MD
LG

Miksevi otvaraju Internacionalno prvenstvo Beograda

Predstojeće Internacionalno prvenstvo Beograda  vazdušnim oružjem, najveći streljački miting u regionu, će od petka do nedelje (8-10. decembar) biti održano 42. put, ali po jednoj stavci u istoriju ulazi kao prvo.

Prvi put u okviru turnira biće održana takmičenja mikseva vazdušnom puškom i pištoljem, koji su od ove godine u olimpijskom programu. Nadmetanje mešovitih parova je zakazano za petak 8. decembar u okviru Trofeja Beograda, koji se nastavlja u subotu, kada će se strelci takmičiti u pojedinačnim disciplinama, u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Prvenstvo se  završava u nedelju 10. decembra „Velikom nagradom Beograda“, u kojoj će učesnici gađati u pojedinačnim disciplinama, u jedinstvenoj, apsolutnoj kategoriji.

Foto: Streljački savez Srbije

Prvenstvo, koje organizuje Streljački savez Beograda, će biti održano u „Belekspo centru“, pored hotela „Holidej In“.

Dragan Milisavljević, generalni sekretar SS Beograda, je otvarajući današnju konferenciji za medije kazao:

–Na 42. internacionalnom prvenstvu, učestvovaće 190 stranih strelaca iz 17 zemalja iz Evrope, Azije i Amerike i 105 naših takmičara, među kojima će biti gotovo svi srpski reprezentativci. Prvenstvo je ove godine napredovalo, prvi put traje tri dana, jer smo uvođenjem mikseva u okviru Trofeja Beograda, želeli da učesnicima našeg turnira već ove sezone damo mogućnost da se oprobaju u disciplini koja je ove godine uvrštena u olimpijski program, a i da publici približimo ovo atraktivno takmičenje.

Predsednik SS Beograda Mile Đapić je istakao:

- Nastavljamo trend da iz godine u godinu broj strelaca i zemalja učesnica raste. Nadam se da će rezultati biti odgovarajući uslovima, koji će biti vrhunski. Sve to ne bismo uspeli bez podrške Sekretarijata za sport i omladinu Beograda. Podrška grada, na kojoj se zahvaljujem, nam pomaže da podignemo nivo takmičenja, ali u tome učestvuju i naši sponzori. I ove, kao i prethodne dve godine, strelci koji postignu najbolje rezultate kvalifikacija puškom i pištoljem na „Velikoj nagradi Beograda“ biće nagrađeni oružjem marke „Valter“. Angažovanje oko Internacionalnog prvenstva nam je pomoglo da razvijemo saradnju sa „Valterom“, jednim od najcenjenijih proizvođača opreme u svetu, koji će sledeće godine za beogradske klubove obezbediti šest cevi za puške.

Konferenciji za medije su prisustvovali i olimpijac Damir Mikec, naša seniorska reprezentativka Dragana Todorović i Kristina Lazarević, članica juniorskog nacionalnog tima.

- Uspešno sam počeo ovu sezonu, nadam se da ću tako nastaviti i na takmičenju, na koje smo i mi srpski strelci ponosni – istakao je Mikec, evropski vicešampion vazdušnim pištoljem.– Srećni smo što imamo ovako jak turnir u zemlji , a trudimo se da sa svoje strane doprinesemo njegovom kvalitetu, ne samo rezultatima. Na primer, prvi put na Internacionalnom prvenstvu Beograda učestvovaće takmičar sa Islanda, jer na  moj poziv dolazi najbolji strelac te zemlje Asgeir Siugurgeirson. Doći će ceo tim pištoljem nemačkog Valdkirha, tima za koji u Bundes ligi nastupa Dimitrije Grgić.

Strelci će se po svom izboru prijavljivati za miks. U jednom paru će moći da gađaju i članovi dva različita kluba. Publika u Beogradu će na delu moći da vidi i evropske šampione, jer Srbija je šampion Starog kontinenta i u miksu puškom (Andrea Arsović i Milutin Stefanović) i u miksu pištoljem (Zorana Arunović i Damir Mikec).

- Svi jedva čekamo miks, atraktivnu disciplinu u kojoj imamo mnogo uspeha i koja se svim strelcima sviđa. Smatram da je streljaštvo puno dobilo uvođenjem mešovitih parova u olimpijski program. Gađaće se po najnovijim privremenim pravilima Streljačke federacije. Posle kvalifikacija, u finale ulazi pet najboljih parova – najavio je Mikec, jedan od evropskih prvaka u mešovitim parovima i prvi prvak Srbije u miksu vazdušnim pištoljem, kao član ekipe Policajca sa Biljanom Markoš.

Dragana Todorović, reprezentativac Srbije puškom iz redova Novog Beograda Ušće, je poručila:

-„Bel ekspo“ centar je prostor koji nama strelcima odgovara, ambijent je predivan, svideće se i publici. Pozivam sve Beograđane i goste glavnog grada da dođu da gledaju prvenstvo, prvenstveno takmičenje u miksu.

Juniorka Kristina Lazarević, klupska drugarica Todorovićeve, strelac puškom, je takođe pozvala publiku i dodala:

- Internacionalno prvenstvo Beograda je za nas mlade strelce jedna od retkih prilika kada imamo priliku da se nadmećemo na masovnom takmičenju u konkurenciji seniora iz svetskog i evropskog vrha. Stičemo iskustvo i možemo da vidimo gde smo u odnosu na najbolje u ovom trenutku.

Streljački savez Beograda će i velikom broju najmlađih beogradskih strelaca, koji ne učestvuju na takmičenju, omogućiti da „osete“ strelište koje će biti postavljeno u „Belekspo centru“. Za njih će u četvrtak biti organizovan trening.

 

SATNICA FINALA

Trofej Beograda, 8 decembar

16.00 Miks pištolj

17.30 Miks puška

Trofej Beograda, 9. decembar

14.00 Pištolj, seniori

15.30 Pištolj, seniorke

17.00 Puška, seniori

18.30 Puška, seniorke

(za juniorske kategorije neće biti finala, plasman se određuje na osnovu rezultata u kvalifikacijama, ali juniori-ke takođe konkurišu za finala)

Velika nagrada Beograda, 10. decembar

14.00 Pištolj, muškarci

15.30 Pištolj, žene

17.00 Puška, muškarci

18.30 Puška, žene

 

NAGRADE

Osvajači medalja u svakoj disciplini na „Velikoj nagradi Beograda“ dobiće statue „Pobednika Beograda“ i novčane nagrade. Zlato odličje „vredi“ 500 evra, osvajači srebnih medalja će dobiti po 300, a bronzanih po 200 evra.