XS
SM
MD
LG

Završnica severno-američke turneje u Lejk Luizu i Biver Kriku

Prvih dana decembra, FIS Svetski kup u alpskom skijanju obići će mitske staze u Americi i Kanadi. Devojke će se nadmetati u Lejk Luizu, gde su prošlog vikenda muškarci vozili spust, kada je trijumfovao Beat Fojc, i super-veleslalom, u kojem je prvu pobedu u sezoni upisao Norvežanin Ćetil Jansrud.

 

Muškarci će se takmičiti u Americi, na legendarnoj stazi „Ptice grabljivice“ u Biver Kriku, koja je napravljena je pre dvadeset godina, kada su i održane prve trke u muškoj konkurenciji. Rekorder po broju pobeda na ovoj stazi je legendarni „Herminator“, Austrijanac Herman Majer, koji je osam puta pobedio u Biver Kriku.

 

Pre osam godina, Karlo Janka je ispisao nove stranice istorije FIS Svetskog kupa, Švajcarac je prvi alpski skijaš posle Žana Kloda Kilija 1967. godine, koji je upisao tri pobede u tri uzastopna takmičarska dana.

 

Prva skijašica koja je slavila pobedu na mitskoj stazi bila je Lindzi Von, koja je trijumfovala 2011. godine.

 

U Stenovitim planinama Kanade, u Banf nacionalnom parku nalazi se Lejk Luiz, jedan od malobrojnih ski centara u svetu koji ima tu privilegiju da organizuje trke u muškoj i ženskoj konkurenciji. Najbrže skijašice sveta se u Severnoj Americi nalaze skoro mesec dana, pripremajući se za prva takmičenja u brzinskim disciplinama. Ljubitelji skijanja biće u prilici da vide prve nastupe devojaka koje su se oporavile od povreda i spremne su za olimpijsku sezonu. Najbrža skijašica sveta, Lindzi Von će nastupiti u Lejk Luizu, kao i Švajcarkinja Lara Gut, koja se oporavila od povrede ligamenata kolena, koju je zadobila na slalom treningu za alpsku kombinaciju u Sent Moricu, krajem prošle sezone.

 

Po okončanju trka u Lejk Luizu i Biver Kriku, FIS karavan se seli u Evropu, gde takmičare očekuju prve trke u Val d’Izeru i Sent Moricu, drugog vikenda u decembru.

 

Plan direktnih prenosa na Eurosportu 1:

 

1.XII

19:00    Biver Krik – Super-G Muškarci

20:15    Lejk Luiz - Spust Žene  

 

2.XII

18:45    Biver Krik - Spust Muškarci 

20:30    Lejk Luiz - Spust Žene 

 

3.XII

17:45    Biver Krik - Veleslalom 1. Trka Muškarci 

18:45    Lejk Luiz - Super-G Žene 

20:30    Biver Krik - Veleslalom 2. Trka Muškarci