XS
SM
MD
LG

Večiti u nedelju za titulu prvaka Srbije

Crvena zvezda – drugi ili Partizan prvi put? U nedelju 12. novembra svakako će biti ispisana istorija srpskog ragbija 13 jer će se prvi put u jednom finalu sastati beogradski večiti rivali.

Na Adi Ciganliji (15.00) crveno i crno-beli igraju finale plej-ofa Superlige Srbije, prvo od dva vezana finala u kojima se rešava pitanje šampiona Srbije, ali i prvaka debitantske sezone Balkan Super Lige. Istovremeno, biće ispisana nova stranice moderne istorije domaćg ragbija 13 jer će ovo biti prvi put od 2001. godine i obnavljanja ovog sporta na prostorima da se u finalnoj utakmici ne nalazi Dorćol.

U do sada u 15 odigranih finala, najtrofejniji srpski klub je trijumfovao čak 14 puta i samo je Zvezda uspela 2014. godine da prekine dominaciju Dorćolaca dugu 13 sezona. Godinu dana nakon Partizan je igrao svoje do sada jedino finale, međutim titule se tada vratila na Dorćol, koji je takođe i prošle godine bio prvak države.

U ovoj sezoni večiti rivali su jasno pokazali da je okrenut novi list u srpskom prvenstvu i da će verovatno narednih nekoliko godina ova dva kluba odlučivati nacionalnog prvaka. Partizan je ove sezone već osvojio prvi trofej u istoriji, pobedivši pomenuti Dorćol u finalu Kupa.

Za nas je ovo već na papiru najbolja sezona. U naredne dve utakmice možemo samo da pomerimo granice pošto imamo priliku da osvojimo triplu krunu, iako pre toga nismo imali ni jedan trofej. Momci su spremni, pokazali su to u protekle dve nedelje ubedljivim pobedama protiv Dorćola, a više nemamo ni opravdanje da smo neiskusni – izjavio je trener Partizana Admir Hadžić.

U ovoj sezoni ekipe su odigrale tri večita derbija – prvi je na proleće zavrpne nerešenim rezultatom (30:30), dok je u preostala dva trijumfovala Crvena zvezda. Zahvaljujući pobedama na gostovanju u Jajincima (32:30) i skorašnjoj ubedljivoj dobijenoj utakmici u jesenjem delu prvenstva (56:4), crveno-beli će imati prednost domaćeg terena u finalu. Inače, od 17 do sada odigranih večitih derbija, 11 je pripalo Zvezdi, pet Partizanu, a jedan je završen nerešenim rezultatom.

Prošle sezone smo se opeklu u finalu gde smo bili favoriti protiv Dorćola, tako da sa dosta respekta ulazimo u duel sa Partizanom za koji znamo da je takođe silni motivisan da konačno uzme titulu – kratko je prokomentarisao kapiten Zvezde Vojislav Dedić.

Crveno-beli će za ovo finale dodatno biti pojačani iz inostranstva, jer pored Australijanca Džeka O’Brajana koji je prošle nedelje debitovao u polufinalu plej-ofa protiv Radničkog, u timu bi trebalo da bude i tek pristigli Englez Nail Brentif. Brrentif je stigao iz ekipe Sent Albans Senturions i iza sebe ima bogato iskustvo iz engleskog ligaškog ragbija.

U nedelju na Adi će se igrati dupli program (18.30) jer posle finala plej-ofa Superlige Srbije igraće se i baraž za opstanak u elitnom rangu takmičenja, između dva Radniča, iz Niša i Beograda.