XS
SM
MD
LG

FK Radnički 1923: Za povratak na stazu trijumfa!

Uoči utakmice 12. kola Prve lige Srbije sa imenjakom iz Pirota, koja je na programu u subotu, 4. novembra od 13.30 časova na „Čika Dači“, u taboru Radničkog 1923 su odlučni u nameri da se vrate na pobednički kolosek. U poslednja dva kola Kragujevčani su osvojili samo jedan bod, pa se pobeda protiv trenutnog „fenjeraša“ nameće kao imperativ.

p align="center" class="news-img">

 

Nakon trijumfa na gostovanju u Inđiji pre tri nedelje delovalo je da će se „crveni“ ozbiljno uključiti u konkurenciju za plasman u Super ligu Srbije. Međutim, onda je došao nesrećan poraz od Slobode na „Čika Dači“, a zatim je ispuštena prednost od dva gola na gostovanju Temniću 1924 u Kruševcu, pa se ekipa Radničkog spustila par pozicija niže na tabeli, ali i dalje sa odličnim šansama da se uključi u borbu za prva dva mesta koja vode u viši rang takmičenja.

Naravno, ne treba biti neskroman i kritikovati ove momke posle jednog ili dva slabija rezultata, jer ovo što su izabranici trenera Kovačevića do sada ostvarili daleko je iznad očekivanja svih kragujevačkih ljubitelja fudbala pre početka sezone. Od kandidata za opstanak, Radnički 1923 je došao u situaciju da se sa ekipom koja se do juče takmičila u srpskoligaškom rangu bori za sam vrh prvoligaške tabele. Zato je neophodno verovati momcima u crvenim dresovima i podržati ih i kada im ide dobro i kada im ide loše, jer su svojim zalaganjem na treninzima i maksimalnom borbenošću u svakom prvenstvenom meču to zaslužili.

Sutrašnja utakmica sa Piroćancima predstavljaće idealnu priliku da se Kragujevčani vrate u pobednički ritam i poprave učinak na domaćem terenu, koji je dodatno narušen porazom od Užičana pre dve nedelje. Radnički 1923 će ponovo morati da potraži ključ za probijanje protivničkog bunkera, sa čim kragujevački fudbaleri od početka sezone imaju mnogo problema. Bilo da je u pitanju pritisak domaće publike, nedostatak klasičnog, robusnog centarfora ili „pakera“ na sredini terena, tek „crveni“ teško ulaze u gol šanse na utakmicama na „Čika Dači“. Statistika kaže da su fudbaleri Radničkog 1923 na dosadašnjih šest mečeva pred svojim navijačima mrežu gostiju pogađali svega četiri puta, dok su sa druge strane kapitulirali u sedam navrata.

Saša Ristić, prvi saradnik trenera Slaviše Kovačevića, smatra da su razlozi za slabije rezultate Kragujevčana na domaćem terenu isključivo psihološke prirode.

 – Momcima su, kako bih rekao, „vezane noge“, verovatno zbog publike koja od njih očekuje da izađu i žargonski rečeno „pregaze protivnika“. Ova liga dosta je ujednačena, što pokazuju rezultati i vrlo je mala razlika između prvih par mesta i ekipa koje su nedaleko od dna tabele. Protiv ekipe Slobode doživeli smo neočekivan poraz. Verovali smo da ćemo to odraditi na najbolji mogući način. Desilo se šta se desilo, izašli smo dobro iz te utakmice, uzeli smo bod na strani. Sada imamo priliku da ispravimo tu grešku. Sve su ekipe dobre, svakoj prilazimo maksimalno koncentrisani i sa respektom, ali se nadamo i verujemo, da bi, uz sve ovo što radimo, trebalo da pobedimo. – ocenjuje Ristić u izjavi za klupski sajt.

Kako bilo, igrači Radničkog 1923 moraju da se pomire sa činjenicom da sutra imaju epitet favorita u susretu sa ekipom iz Pirota. Piroćanci su tokom letnjeg prelaznog roka ostali bez trenera Marjana Živkovića i najboljeg igrača Denisa Ristova, koji su se „u paketu“ preselili u Novi Pazar. Ove promene su se negativno odrazile na rezultate Radničkog, koji nakon jedanaest odigranih kola zauzima mesto na začelju tabele sa sedam osvojenih bodova, što je poprilično iznenađenje ako se uzme u obzir činjenica da su prethodnu sezonu Piroćanci okončali na šestoj poziciji.

Ipak, bez obzira na trenutni plasman i činjenicu da su tim sa najviše primljenih golova u ligi, fudbaleri Radničkog iz Pirota su pokazali da znaju da iznenade favorite. Tako su recimo odigrali bez golova na gostovanju ekipi TSC-a u drugom kolu, a proteklog vikenda su u Pirotu naneli Novom Pazaru drugi poraz u sezoni, i to samo par dana posle prave rezultatske katastrofe protiv kruševačkog Napretka u Kupu Srbije od 2:7.

– Znamo da je ekipa iz Pirota na početku imala određenih problema, da se polako diže. U prethodnom kolu pobedili su Novi Pazar i pokazali da se definitivno radi o kvalitetnoj ekipi sa dobrim individualcima, koji imaju superligaško iskustvo. Iskreno se nadam, a i verujem, da ćemo sutra izaći kao pobednici. Kako se bliži kraj momci postaju svesniji svega što smo uspeli i svega što radimo, pa bi zbog svih nas, posebno zbog njih, trebalo da završimo ovo na najbolji način – pobedom. – podvukao je Saša Ristić.

I štoper Saša Marković, koji se upisao u strelce na gostovanju ekipi Temnića 1924 u prošlom kolu, smatra da sutrašnja utakmica sa ekipom iz Pirota neće biti nimalo laka, ali se nada pobedi.

– Očekuje nas još jedna mnogo teška utakmica na našem terenu. Znamo da je ekipa Radničkog spoj mladosti i iskustva, ali verujem u svoju ekipu i nadam se da ćemo obradovati navijače pobedom. Atmosfera u ekipi je odlična i svi igrači su spremni. Ovom prilikom bih pozvao navijače da dođu u što većem broju i da nas podrže. – apelovao je štoper kragujevačkog tima.

Saša Marković ceni predstojećeg rivala, ali veruje u pobedu svog tima

Interesantno je napomenuti i to da su se ove dve ekipe sastale letos na „Čika Dači“ u okviru pripremnog perioda. Tom prilikom su Kragujevčani slavili golom Petra Gavrovića.

U premijernom meču 12. kola Prve lige Srbije Teleoptik i Temnić 1924 odigrali su danas bez golova (0:0), a preostale parove čine: TSC – Metalac, ČSK Pivara – Budućnost, Jagodina – Dinamo, Sinđelić – Bežanija, Novi Pazar – Proleter i Inđija – Sloboda.


30 .kolo Prva liga Srbije
TSC 7 : 0 Temnić 1924
Sloboda 0 : 3 Radnički (P)
Inđija 1 : 1 Proleter
Teleoptik 0 : 0 Bežanija
Radnički 1923 0 : 3 Dinamo
Novi Pazar 2 : 2 Budućnost
Sinđelić 2 : 1 Metalac
Jagodina 3 : 2 ČSK Pivara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Proleter 30 20 5 5 65
2 Dinamo 30 20 3 7 63
3 Metalac 30 17 6 7 57
4 TSC 30 15 9 6 54
5 Inđija 30 12 9 9 45
6 Sinđelić 30 13 6 11 45
7 Bežanija 30 11 11 8 44
8 Teleoptik 30 10 10 10 40
9 Novi Pazar 30 9 13 8 40
10 Budućnost 30 9 11 10 38
11 Radnički 1923 30 10 6 14 36
12 Sloboda 30 9 7 14 34
13 Radnički (P) 30 8 7 15 31
14 Temnić 1924 30 6 8 16 26
15 ČSK Pivara 30 4 10 16 22
16 Jagodina (-6) 30 3 7 20 10