XS
SM
MD
LG

Sramota političara – bivših i sadašnjih!

Igor Mirović voli da otvara sve novosagrađene objekte po Vojvodini, koje Vučić ne stigne, ali ga ne interesuje što gradnja nekih koje finansira Pokrajina na čijem je čelu traje umesto 100 dana, punih 8 godina! To ne interesuje ni Vladimira Bateza, pokrajinskog sekretara za sport koji, čini se, nema običaj da se meša u svoj posao. Zašto hala još nije zevršena, a ni kad će biti, neznaju ni investitori – Nedeljko Kovačević direktor Uprave za kapitalna ulaganja APV ni Pera Milankov – predsednik opštine Nova Crnja!!! A o odgovornosti  niko ništa i ne pominje, pa u Crnji svi željno očekuju da prste u sve  konačno umeša policija i odgovorne institucije za kriminal i korupciju!!!

Fudbaleri Budućnosti će u hali koristiti svlačionice i trenirati zimi

Sve u svemu – tragikomično je sve oko izgradnje ovog sportskog objekta!!!

S obzirom da se ne završava/otvara evo već punih 8 godina od početka gradnje, priču o ovom objektu smo pokušali ispričati kroz razgovor sa zvaničnicima: investitorom, finansijerom, Vladom Vojvodine i Sekteraijatom za sport IVV. Zašto?

Zato što smo u Srpskoj Crnji razgovarali sa desetak meštana koji su nam u glas rekli:

- Hala je počela sa izgradnjom u proleće 2009. godine i rok za završetak je bio 100 radnih dana – dakle u leto iste godine. Kako nije završena ni do dana današnjeg,  jasno je da je investitor objekat držao u izgradnji jer je to opštepoznati perfidni metod korupcije – radi se u etapama koje se razvlače u nedogled, za svaku se raspisuju tenreri, ugrađuju uticajni akteri, poskupljuje gradnja raznoraznim  stvarnim i izmišljenim objašnjenjima i sve će to trajti u nedogled dok tu prste ne umeša policija, Agencija za borbu protiv korupcije i vrh Napredne stranke – jednoglasnog su mišljenja meštani Đurine varoši.

Reč zvaničnika

Kako su sumnje veoma ozbiljne, do stvarnih činjenica smo pokušali doći razgovarajući sa zvaničnicima.

Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja APV:

- Raniji Fond, sad Uprava za kapitalna ulaganja, je 2009. godine odobrio 87.659.200,00 dinara za izgradnju te hale, i za investitora tog objekta ovlastio opštinu Nova Crnja, a projekat je sufinansiran preko Vlade RS.  Sa izvođačem radova ‘’Ratko Dmitrović’’ smo ugovorili izgradnju u vrednosti 79.372.322,31 dinar a nadzor smo poverili građevinskom birou ‘’Axis’’ iz Novog Sada za iznos od 1.422.300,00 dinara. Tokom izgradnje, koju su pratile izvesne teškoće,  naknadno smo odobrili još 4.442.500,42 dinara, pa je do završetka građevinskih radova na  ovom objektu do sredine  2017. godine izdvojeno ukupno 73,592,142,40 dinara. Da bi se objekat priveo nameni, bilo je neophodno da se opremi i da se izvede parterno i pejzažno uređenje, te je opština Nova Crnja na javnim konkursima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine za podršku razvoju sporta, obezbedila sredstva za realizaciju i ovih projekata koji su završeni. Tu u prvom redu mislim na 2.697.650,90 dinara ugovorenih sa ‘’Energogradnjom’’ za partnerno/pejzažno uredjenje prostora oko hale i 3.002.400,00 dinara koje smo odobrili ‘’Motorflexremontu’’ za opremanje hale. Konačno, opština Nova Crnja je kao investitor bila u obavezi da obezbedi upotrebnu dozvolu nakon tehničkog prijema objekta. Dakle, izgradnja i opremanje sportske hale su završeni čime je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine,  kao finansijer radova, ispunila sve svoje obaveze, a na opštini Novoj Crnji je da, po obezbeđivanju upotrebne dozvole, novoizgrađenu sportsku halu preda građanima i sportistima na upotrebu -  kaže Kovačević.

 

Kako se to nije desilo ni do dana današnjeg, predsednika opštine  Nova Crnja Peru Milankova smo pitali – zašto, pogotovo što to najavljuje već mesecima, godinama čak:

- Cela gradnja je investicija tadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja-današnje Uprave. Tadašnji Fond je sproveo tender na osnovu kog su izabrani izvođači, kao i svi ostali podizvođači koji su radili na izgradnji hale.  Opština Nova Crnja nije videla nijedan dinar od investicije sportske hale u finansijskom smislu. Hala je 100 posto  finansirana od strane Republike i Pokrajine.

Nezavršena i posle 8-godišnje gradnje Sportska hala u Srpskoj Crnji

Opština nije imala ništa sa tokom novca. Svaka priča da je potrošen dinar više od projekta i tendera su čiste nebuloze, budući da je potrošeno 7 miliona manje, tačnije 83 miliona dinara umesto 90 miliona.

Izgradnja sportska hale je kasnila iz nekoliko razloga:

- 2009.godine je Fond za kapitalna ulaganja kasnio sa plaćanjem firmi Ratku Ditroviću u našem slučaju, kao i na drugim mestima i to stotine miliona dinara, što je između ostalog dovelo firmu Ratka Ditrovića najpre u predstečaj, a onda u stečaj. 

- drugi razlog za kašnjenje izazvala je sama firma Ratka Ditrovića zbog teškog finansijskog stanja u kom se nalazila, što je trajalo sve do 2012.godine.

Najveći zastoj u izgradnji hale, nastao je u vreme mog hapšenja i nenormalno dugog zadržavanja u pritvoru, ali to je za neku drugu priču, ali što se stalo sa gradnjom neka vam objasni investitor Uprava za kapitalna ulaganja.

Uprkos svemu Hala je završena, ostali su samo atesti za rigips ploče, kako bi se dobila upotrebna dozvola. Međutim, zbog elementarne nepogode koja nas je letos  zadesila, nastala je šteta na krovu hale, gde se i ovaj problem rešava tako što će se najverovatnije izvršiti zamena cerade postavljanjem limenog krova – kaže Milankov.

Pitanja bez odgovora

Kako je hala građena sredstvima Pokrajine, logično je što smo i u njoj pokušali naći odgovor na neka više nego aktuelna pitanja o ovoj nezavršenoj hali. U roku od minulih 25 dana, tri puta smo se u pisanoj formi obratili Igoru Miroviću – predsedniku IVV i Vladimiru Batezu – sekretaru Sekretarijata za sport IVV – ali se nisu udostojili ni da nam se jave, nekmoli posalju odgovore ili nas prime na razgovor.  A pitali smo ih više nego konkretno: Ko je odgovoran što izgradnja hale kasni punih 8 godina? Kako je moguće da su finansijski podaci o izgradnji hale koje su nam dali Nedeljko Kovačević i Pera Milankov – umnogome različiti – ko je tu u pravu, ko i za šta odgovoran? Ko je odgovarao što je krov hale više puta cepan, krpljen, lepljena krpa na zakrpu ...– ko je takvu budalaštinu dozvolio, koliko je to koštalo i ko je to  i koliko platio?  Kovačević tvrdi da je hala gotova iako  na krovu zjapi ogromna poderotiva načinjena olujnim nevremenom, dok Milankov kaže da se očekuje postavljanje limenog krova umesto iscepane cerade – ko je tu u pravu i ko će finansirati tu investiciju? Konačno i najvažnije – Kad će hala konačno biti gotova i otvorena za sportiste i publiku? U narednih 100 dana, za sledećih 8 godina, nikad ili – KAD, ko to zna?!

To što Batez nema običaj da se meša u svoj posao možemo i da razumemo, nesme on ništa bez miga ‘’gazde’’,  ali nam je nashvatljivo da se Mirović – koji inače preseca sve moguće vrpce po Vojvodini – nije zainteresovao kad će mu biti fiksiran termin za tako nešto u Srpskoj Crnji?  A to što ni on ni drugi zvaničnici nemaju odgovore na pomenuta pitanja je dovoljan ‘’odgovor’’ sam po sebi, a izgleda da su ga veoma precizno dali meštani Crnje s početka teksta!

 Bogata sportska aktivnost

I dok je situacija sa halom takva kakva je, podsetimo da je sportska balon-hala trebala da bude  multifunkcionalna i namenjena osim za rukomet i za tenis, za košarku i mali fudbal. Ukupna površina  je  1000 m2 , dok je kapacitet montažne tribine oko 200 gledalaca. U aneksnom delu objekta sagrađen  je kafe-bar, a u prizemlju lekarska soba, sudijska soba, svlačionice i sala za stoni tenis...

Inače , sportski klubovi i sportske organizacije u poslednje vreme postaju sve jači brendovi opštine Nova Crnja, pre svega zahvaljujući svojim rezultatima i uspesima koje  sportisti ostvaruju, ali i po masovnosti i sve većem broju aktivnih članova i učesnika u radu i funkcionisanju  pojedinih klubova i organizacija. Na teritoriji opštine Nova Crnja danas postoji 11 registrovanih sportskih klubova koji se takmiče u raznim sportovima. Najviše klubova ima u Srpskoj Crnji, inače najvećoj mesnoj zajednici u Opštini. Trenutno najpoznatiji sportski klub na teritoriji Opštine  je ženski  rukometnom klubu „Mladost’’  iz Srpske Crnje, koji se trenutno takmiči u Drugoj Rukometnoj ligi Srbije „Sever“.U sličnom rangu, samo u muškoj konkurenciji takmiči se i rukometni klub „Vojvoda Stepa“ iz istoimenog mesta. Najviše sportskih klubova u Opštini Nova Crnja ima naravno u fudbalu – 4. Trenutno najboje rangirani fudbalski klub je “ Budućnost “ iz Srpske Crnje koji se takmiči u Vojvođanskoj Ligi.  U jednom rangu ispod  takmiče se  “ Crvena Zvezda “ iz Vojvoda Stepe i “ Borac “ iz Aleksandrova, dok je ‘’Roham’’ iz Nove Crnje u nižem rangu takmičenja. Postoje i  dva šahovska kluba (ŠK Budućnost (SC) i ŠK Borac (A), ali i Košarkaški klub (KK Akademac Srpska Crnja), i trenutno najmlađi sportski klub,Teniski klub „Srpska Crnja“.   


OFK Vršac 3 : 3 Mladost (O)
Polet 2 : 4 Radnički (S)
Kikinda 1909 8 : 1 Radnički (K)
Begej 2 : 1 Budućnost
Sloboda (NK) 1 : 1 Kozara
Jedinstvo (NB) 3 : 1 Jedinstvo (BK)
Proleter 0 : 7 Vojvodina 1928
Sloga 2 : 1 ŽAK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vršac 30 21 7 2 70
2 Kozara 30 21 5 4 68
3 Kikinda 1909 30 16 6 8 54
4 Sloboda (NK) 30 15 9 6 54
5 Mladost (O) 30 14 7 9 49
6 Vojvodina 1928 30 14 6 10 48
7 Jedinstvo (NB) 30 14 2 14 44
8 Begej 30 12 5 13 41
9 Budućnost 30 11 8 11 41
10 Jedinstvo (BK) 30 12 3 15 39
11 Radnički (S) 30 10 7 13 37
12 Sloga 30 11 2 17 35
13 Radnički (K) 30 9 4 17 31
14 Proleter (-1) 30 9 5 16 31
15 ŽAK 30 6 4 20 22
16 Polet 30 4 2 24 14