XS
SM
MD
LG

Putin zove Blatera

Iskompromitovani  bivši predsjednik FIFA-e Sep Blater izjavio je za agenciju AFP da će otići na Svjetsko  prvenstvo u Rusiji naredne godine na poziv predsjednika Vadimira Putina, uprkos činjenici da mu je zabranjen angažman u fudbalu.

- Otići ću na svjetsko prvenstvo u Rusiji. Primio sam pozivnicu predsjednika Putina - izjavio je 81-godišnji Blater u intervjuu.

Blater je kazao da je Putin također pozvao Mišela Platinija, bivšeg predsjednika UEFA-e kome je zabranjen anga žman u fudbalu zbog korupcije, da prisustvuje turniru. 

Sudeći, međutim, po jednom od njegovih najbližih saradnika, Platini "nije primio pozivnicu od Putina i ne zna šta će raditi narednog ljeta".

Blatter, koji je 17 godina predvodio vladajuće svjetsko nogometno tijelo, diskvalificiran je iz sporta 2015. na vrhnucu velikog korupcijskog skandala.

Etički komitet FIFA-e suspendovao ga je iz svih aktivnosti vezanih s nogometom nakon što je ustanovio da je kriv zbog neprimjerenog prihvatanja dva miliona švicarskih franaka od ondašnjeg čelnika UEFA-e Platinija.

Uvijek prkosni Blater izjavio je, međutim, kako ne planira propustiti Svjetsko prvenstvo 2018, događaj kome je redovno prisustvovao otkako je počeo raditi u FIFA-i 1970-im.

- Ne znam koliko dugo ću biti tamo, da li ću prisustvovati uvodnom meču ili finalnom. Zbog činjenice da ne radim u fudbalu i da nisam akreditovan, možda učinim kratku posjetu - izjavio je on tokom intervjua u Cirihu.

Blater je također meta istrage švicarskih tužitelja zbog navodnih krivičnih malverzacija dok je upravljao FIFA-om i zbog zloglasnih Platinijevih uplata.

Švicarska još vodi istrage svjetskog prvenstva 2018. u vezi s eventualnim podmićivanjem i korupcijom koji su dove li do toga da Rusija dobije pravo da bude domaći tog prvenstva.

Nije bilo odmah jasno kako će zabrana FIFA-e uticati na Blaterovo prisustvo mečevima ili drugim dešavanjima.

Platiniju, kome je zabranjen angažman u nogometu na četiri godine, dozvoljeno je da prisustvuje mečevima Evra 2016. u rodnoj Francuskoj, pod uslovom da nema nikakvu zvaničnu ulogu,piše FENA.

Sep Blater