XS
SM
MD
LG

Borbeni Borković izvukao maksimum na kvalifikacijama u Kini

Najbolji srpski automobilista uprkos velikim poteškoćama u nedelju vozi za nove bodove u TCR svetskom šampionatu na stazi  Žeđijang. Najbolji srpski automobilista Dušan Borković u nedelju učestvuje u trkama pretposlednjeg, devetog vikenda TCR Svetskog šampionata, koje se voze u kineskom Žeđijangu. Borković će prvu trku startovati 14. pozicije a drugu sa 15, pošto mu je u subotu za dlaku izmakla šansa da se dokopa drugog dela kvalifikacija.

Foto: NIS PETROL RACING TEAM

Vozač Alfa Romeo Đulijete TCR s brojem 62 NIS PETROL TIMA uz podršku gruzijskog tima “GE Force” i italijanskog “Romeo Ferraris”, na subotnjim kvalifikacijama zapravo je načinio istinski podvig s obzirom na to da je staza u Kini sve samo ne pogodna za Alfe, kao ni za Audije, što je na svojoj koži osetio i aktuelni prvak sveta Stefano Komini, koji će biti jedno mesto iza Borkovića.

Pančevački as imao je 15. vreme u kvalifikacijama, međutim, startovaće u prvoj trci s jednog mesta iznad s obzirom na to da je drugoplasirani u generalnom plasmanu Atila Taši menjao motor pa će krenuti sa začelja. Takođe, Borković je po plasmanu zapravo 12. jer se vozači Hjundaija ne boduju, budući da imaju samo privremenu homologaciju ove godine jer ulaze zvanično u šampionat tek iduće sezone.

To praktično znači da je Borković na samo dva mesta od osvajanja novih bodova u šampionatu, u kome se bori za ulazak u pet najboljih vozača u TCR ove sezone.

Problemi sa understeer i oversteer (podupravljanjem i preupravljanjem automobila), veliko zanošenje u krivinama, ali i problem s kočnicama bile su otežavajuća okolnost Dušanu Borkoviću na subotnjim kvalifikacijama. Ne smemo zaboraviti da Borković u Kini vozi sa dodatnih 10kg balasta što ga znatno usporava u odnosu na rivale.

Sve to ga, međutim, nije sprečilo da se lavovski bori s dominantnijom konkurencijom, a da je bilo samo malo više sreće gledali bismo ga u borbi za znatno bolji plasman. Borkoviću je bukvalno nedostajala desetina sekunde za bolji plasman, ali jednostavno, nije mu se dalo.

"Nisam zadovoljan rezultatom, ali ovde se zaista suočavam s velikim problemima na stazi. U svakoj krivini blokira mi točak što me znatno usporava i otežava kontrolu automobila. S balastom od 10 kilograma izgubio sam dragoceno vreme što me je i onemogućilo da uđem u prvih 10 i startujem na drugoj trci s čelne pozicije. Staza je takva da će biti gotovo nemoguće obilaziti, ali kao i uvek daću sve od sebe da se do poslednjeg trenutka borim koliko god budem mogao. Nadam se da ću ostvariti bolji rezultat na trkama i da će mi to biti uvertira za poslednji vikend u Emiratima. Imam obavezu da dam svoj maksimum zbog navijača, prijatelja i sponzora koji su uz mene tokom čitave sezone", rekao je Borković nakon subotnjih kvalifikacija.

Borković će u nedelju startovati iza dvojice vozača Hjundaija. U pitanju su legende automobilskog sporta, Italijan Gabrijele Tarkvini i Švajcarac Alan Menu. Tarkvini je bivši vozač Formule 1 i višestruki šampion u WTCC, ETCC i BTCC, dok je Menu, takođe veteran, uzimao titule u BTCC.

Prva trka biće vožena u nedelju ujutru u 8.30 po našem vremenu (snimak na RTS 2 od 9.20), a druga u 10.05 uz direktan prenos na RTS 2. Kao i tokom prethodnih osam vikenda Svetskog TCR šampionata, Borković i njegov tim na najlepši način reprezentuju zemlju iz koje dolaze. Tako je i na dalekom Istoku u Kini, na stazi Žeđijang vidno istaknut baner "Invest in Serbia", koji će videti hiljade gledalaca na stazi, ali i milioni u TV prenosu.

Dušan Borković uoči pretposlednjeg trkačkog TCR vikenda 108 bodova i zauzima šesto mesto u generalnom plasmanu.