XS
SM
MD
LG

Staruje šampionat Balkana u Beogradu

Predstojećeg vikenda Beograd će biti domaćin mini Balkanskog šampionata u ragbiju 13. Posle tri godine pauze, biće to drugi put da se najbolje reprezentacije na Balkanskom poluostrvu sastanu na jednom zvaničnom turniru, ovoga puta u okrnjenom sastavu jer je u poslednjem trenutku svoje učešće Bosna i Hercegovina.

Zbog toga su organizatori morali termin utakmica da menjaju u poslednjem trenutku, tako da će šampionat u petak 6. oktobra (21.30) na stadionu FK Rakovica u Rakovici otvoriti Grčka i Bugarska. Prvobitan format takmičenja predviđao je da se igraju prvo polufinalni dueli, pa onda u nedelju 8. oktobra da se igraju dueli za treće, odnosno prvo mesto.

 

Finale šampionata Balkana 2014. godine Srbija - Grčka

 

Kako reprezentativci BiH neće doputovati u Beograd, odlučeno je da poslednjeg dana takmičenja Srbija čak odigra dve utakmice. Domaća reprezentacija će tako u nedelju na stadionu FK Heroj Polet u Jajincima prvo (13.00) igrati protiv Bugarske, a a onda dva ipo sata kasnije (15.30) na istom mestu verovatno se boriti sa Grcima za titulu šampiona Balkana.

- Ne želimo da potcenjujemo nikoga, ali situacija je takva da smo kao domaćini morali da se žrtvujemo, pa ćamo protiv Bugara verovatno igrati mahom sa sastavom mlade reprezentacije, igračima mlađim od 21. godine starosti. Posle toga će seniorski sastav igrati sa Grcima. Zbog toga smo pozvali 35 igrača kako bi imali snage da u jednom danu odigramo dva duela – raportira Admir Hadžić koji će zajedno sa Daliborom Vukanovićem, Dimitrisom Dajčom i Vladicom Nikolićem čini selektorsku komisiju za ovu akciju ragbi 13 reprezentacije Srbije.

Prvi Balkanski šampionat odigran je takođe u Beogradu 2014 godine, a titua je osvojila selekcija Grčke, za koju je tada nastupalo čak 15 igrača iz Australije, grčkog porekla. U finalu, savladali su Srbiju (50:22), dok je u borbi za bronzanu medalju Bosna i Hercegovina bila bolja od Mađarske (32:6). Prethodno u polufinalu naša reprezentacija je bila bolja od Mađarske (50:0), a Grci su bili ubedljivi protiv BiH (58:4).

 

Finale šampionata Balkana 2014. godine Srbija - Grčka

 

- Naša želja je da na turniru učestvuje svih pet reprezentacija koje sa Balkana igraju ragbi 13. Na žalost Turci su nas prilikom svog nedavnog boravka u Beogradu informisali da zbog finansijskih razloga neće moći da učestvuju, a naknadno Bosna i Hercegovina je iz sličnih razloga takođe otkazala učešće. Bez obzira na okolnosti, očekujemo jedan jak tuniru i dobar test za našu selekciju koju posle završetka prethodnog ciklusa, očekuje podmlađivanje – izjavio je generalni sekretar Ragbi 13 federacije Slobodan Manak koji je ujedno i direktor turnira.

Ovogodišnji šampionat Balkana ujedno će biti dobra uvertira za drugu sezonu Balkan Super Lige u kojoj je već najavljeno da će od 2018. godine učestvovati 12 klubova, među kojima će biti i predstavnika Grčke.