XS
SM
MD
LG

FIM Superbajk svetski šampionat u Francuskoj

Jubilarna 30. sezona FIM Superbajk svetskog šampionata bliži se kraju, pretposlednja evropska stanica, a 11. u sezoni, biće čuveni Manji-Kor u Francuskoj. Sezona je tradicionalno startovala na Filip ostrvu u Australiji, krajem februara, a nakon trka u Francuskoj i Španiji, završiće se na Losail stazi u Kataru, prvog vikenda u novembru.

 

Nakon deset stanica i dvadeset održanih trka, lider Superbajk šampionata je Britanac Džonatan Ria, sa čak 120 bodova više od klupskog kolege Toma Sajksa, što znači da vozač Kavasakija može da overi titulu svetskog šampiona na trkama u Francuskoj.

 

Manji-Kor staza se nalazi na 250 kilometara od Pariza i domaćin je svih kategorija auto-moto takmičenja još od 1960. godine. U Superbajk šampionatu samo je jedan Francuz slavio na domaćem terenu u Manji-Koru, bio je to Silvian Gintoli, koji je upisao po pobedu 2012. i 2014. godine.

 

Zanimljivo je da je Dukati osvojio polovinu trka održanih na Manji-Koru, 15 od 30, sa ukupno 34 podijuma, čak 20 više od drugoplasirane Jamahe. Vozači Dukatija, Britanac Dejvis i Italijan Melandri, tokom celog prvenstva vrše pritisak na dvojac Kavasakija, a da li će pokvariti planove vozača japanskih mašina, ostaje da se vidi predstojećeg vikenda.

 

U subotu i nedelju nastupiće četvorica bivših šampiona Manji-Kora, Tom Sajks (3 pobede), Džonatan Ria (2), Čez Dejvis (2) i Marko Melandri (1).

 

Eurosport 1 i Eurosport Plejer direktno će ispratiti trke u Francuskoj, Superpol je na programu u subotu od 10:30, u 13:00 je zakazana prva Superbajk trka, a u nedelju, ljubitelji moto takmičenja biće u prilici da isprate i Supersport trku od 10:30, dok je drugo takmičenje u najjačoj klasi zakazano za 13 časova.