XS
SM
MD
LG

KKK Radnički domaćin ruskom Spartaku

U sklopu priprema za nastupajuću sezonu, novi član Košarkaške lige Srbije KKK Radnički odigraće sutra od 19 časova u hali „Jezero“ prijateljsku utakmicu sa Spartakom iz Sankt Peterburga. Ljubitelji košarke u Kragujevcu moći će da se upoznaju sa igračkim kadrom koji je na raspologanju novom treneru Zoranu Todoroviću i ujedno se prisete onih dana kada su se u „Jezeru“ igrale evropske utakmice.

Radnički polako intezivira pripreme, kako bi što spremnije dočekao start takmičenja u Košarkaškoj ligi Srbije. Pred trenerom Zoranom Todorovićem je nimalo lak zadatak, jer pored rada na treninzima mora i da selektira igrače kako bi sklopio roster adekvatan rangu takmičenja u kome će Kragujevčani nastupati naredne sezone.

Todorović je u izjavi za klupski sajt govorio sa kakvim se sve izazovima klub suočava u toku priprema za nastup u KLS-u.

– Klub je novi član KLS-a, takmičarskog društva u koje ulazi sa dosta problema, pre svega u igračkom kadru. Pravljena je ekipa za srpsku ligu, a onda je došlo do zamene ranga. Reakcije na prelazni rok praktično nije ni bilo. Košarkaško tržište se u međuvremenu ispraznilo, pa kasnimo sa formiranjem željenog sastava. Ekipu sam počeo da upoznajem od turnira u Palanci gde smo poraženi od Arilja, a jedva smo pobedili Planu. Jasno je bilo da su nam potrebni novi igrači i da će morati puno da se radi kako bismo sačuvali status u KLS. U ovoj ligi kvalitet pada iz godine u godinu, ali nas je bilo nedovoljno da uradimo nešto ambiciozno u rangu kojem sada pripadamo. – istakao je trener Radničkog, a potom se dotakao i ambicija kluba u nastupajućoj sezoni:

– Zbog svih okolnosti, objektivno je da težimo opstanku, kao prevashodnom cilju u prvoj sezonu koju igramo u KLS. Nećemo da stvaramo pritisak u klubu da su nam ambicije u narednih godinu dana sam vrh lige. Opstanak je realan cilj, ostvariv. Kako bismo ga ostvarili, planiramo jake treninge. Ako se razvijemo kao ekipa u kratkom roku, možemo da očekujemo nešto više, a za tako nešto igrači moraju da pruže maksimum na parketu, bilo da je u pitanju trening ili meč. – podvukao je Todorović.

Sutrašnji susret sa Spartakom prilika je da kragujevačka publika premijerno na delu vidi igrače koji će nositi dres Radničkog u narednoj sezoni. Tim iz Sankt Peterburga već je jednom gostovao u „Jezeru“, i to u sezoni 2013/2014, kada se u okviru Evrokupa sastao sa tadašnjom ekipom Radničkog, koju je predvodio Miroslav Muta Nikolić.

Spartak je član Prve ruske lige i tamošnje Superlige, a u svom sastavu, pored većine domaćih igrača i jednog Amerikanca, ima i dvojicu srpskih igrača Radislava Pekovića i Aleksu Nikolića, inače članove univerzitetske reprezentacije Srbije.

Trener Radničkog Zoran Todorović dobro je upoznat sa kvalitetima ruske ekipe.

– Dolazi nam u goste odlična ekipa, nije nepoznata Kragujevčanima jer su igrali Evrokup ovde. U Srbiji borave desetak dana, a u Jezeru će im biti prva utakmica, što nije dobro po nas, da se našalim. Ne biramo protivnika, treba nam što više kontrolnih utakmica. Rusi su nesumnjivi favoriti, ali nama je sada najbitnije da sagledamo gde smo kao ekipa, da posle deset dana rada vidimo šta smo sve uspeli da postavimo u igri, gde škripi. Sigurno će biti dosta grešaka, uigravamo se, ali na to moramo da se naviknemo. Uhodavamo se kao celina i biće dobro ako odigramo nekoliko skladnih minuta.

Kragujevac je poznat po izuzetnoj košarkaškoj publici, koja bi u narednoj sezoni mogla da bude značajan adut Radničkog u Košarkaškoj ligi Srbije.

– I pre ugovaranja ove saradnje mi je bilo poznato da Kragujevac voli košarku, da mnogi ljudi ovde prate košarku sa razumevanjem i ljubavlju. Treba nam ta pozitivna energija, kako moja sa klupe prema igračima, tako i sa tribina ka klubu. Verujem da ćemo od prvog dana da stvaramo pravi košarkaški ambijent, svojstven Kragujevcu i da od srede na parketu pravimo prve zajedničke korake za ostvarenje cilja sezone – da naš Radnički postane standardni član KLS. – apsolvirao je trener Radničkog.

Još jednom podsećamo da se utakmica između Radničkog i Spartaka igra sutra od 19 časova u hali „Jezero“, uz naravno besplatan ulaz sa sve zainteresovane gledaoce.

TODOROVIĆ POLAKO SKLAPA EKIPU ZA NOVU SEZONU

Zoran Todorović je po prvi put upoznao javnost sa igračima na koje računa za takmičenje u KLS-u.

– U kratkom roku uradili smo što smo mogli. Povukao sam dvojicu igrača iz reprezentacije, najpre plejmejkera Strahinju Jovanovića iz OKK Beograd (1996). Upoznao sam ga kao dobrog organizatora i voljnog da napreduje, smatram da je rešenje za nas. Na pozicijama 2 i 3 novo ime je Vuk Karadžić (1996), igrač koji je bio kod mene u Smederevu, važi za dobrog šutera. Sledeći novajlija je Nikola Pavlović (1996), pokriva pozicije 3 i 4, a došao je takođe kao željan daljeg dokazivanja. Za poziciju 4 doveli smo Vasilija Ćurčića (1991), rođenog Kragujevčanina, dolazi nam sa kanadskog koledža. Dobro se snalazi u niskom postu, fizički je dominantan, dobar je šuter, treba nam kontinuitet u njegovoj realizaciji. Tragamo za još jednom dobrom „četvorkom“. U ekipi imamo rešenja za poziciju 5 – tu su Ivan Demčešen (1991) i Mihailo Todorović (1995). Pojačanje će biti ako ostane Kragujevčanin Nikola Vasojević (1986), igra kao „kombo“ na poziciji 1 i 2. Odličan je radnik, takav nam treba. Može da se ispreči angažman u inostranstvu, sačekaćemo da ozvaničimo da je „naš“ i dalje. Dakle, imamo trojicu potpuno novih igrača koji mogu da igraju od prvog kola, a ostali da se priključe nadalje. Tokom sezone ostaje nam samo jedno mesto za zamenu igrača, što će da bude naš hendikep, ostale ekipe moći će da menjaju po četiri igrača u sezoni. Od Kragujevčana koji su već nosili dres KKK Radnički u fokusu su nam pre svih Đorđe Milosavljević, Aleksa Vasilić, Aleksa Ristić, Luka Tomašević… Podudara nam se odnos prema mladim igačima iz grada, i klub i ja smatramo da neki „klinci“ na koje može da se računa u budućnosti treba da budu praćeni, a moje je da im ukazujem priliku kad god mogu, kalićemo naše juniore i kadete. Bićemo pažljivi u konačnom odabiru sastava jer moramo da se staramo i o budžetu, da se držimo zadatih okvira, uz očekivanja da će biti stabilno finansiranje, za šta se klub takođe sprema na drugim nivoima organizacije.