XS
SM
MD
LG
31.07.2017 Administrator

Pale baza Srbije

Odbojkaška reprezentacija Srbije, slobodan dan u okviru priprema za nastup na Evropskom šampionatu na Palama, iskoristila je da danas obiđe olimpijsku Jahorinu. Omogućena im je panoramska vožnja jednim od tri jahorinska šestoseda, a igrači su iskoristili priliku da odu i na najviši vrh Jahorine - Ogorjelicu,1916 metara nadmorske visine. Prilka je to bila, naravno, i na selfije i grupno fotografisanje. Mnogi od njih su bili prvi put na planini.

Odbojkaška reprezentacija Srbije

Interesovali su se o Olimpijskim igrama, održanim na ovim prostorima 1884. godine. Sa zanimanjem su i posmatrali i planine iznad Sarajeva i Foče...Bjelašnica, Igman, Trebević, Treskavica, Zelengora- videli su se sa vrha Jahorine, kao ,naravno, i Romanija i planine u Srbiji. Bili su oduševljeni viđenim...

Tim menadžer Bojan Janić nam je rekao da su odbojkaši prezadovoljni boravkom na Palama i obilaskom Jahorine.

-Sve je zaista izvanredno. Dočekani smo kao najrođeniji. Znamo koliko Srbija znači ovom narodu ovde,ali smo sada i na sopstvenoj koži to osetili. Sve je nezaboravno, a i današnji izlet je igračima došao u pravom momentu. Mogu da predahnu, napune baterije i krenu dalje, rekao nam je Janinić.

Dok su igrači sa stručnim štabom obilazili planinu, predstavnici Odbojkaškog saveza Srbije i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine su u Jahorinskom hotelu naparvli dogovor oko nastavka plodne saradnje. Pale, dvorana „Peki“  i Jahorina, ubuduće će biti jedna od baza srpskih odbojkašica i odbojkaša. O tome nam je Zoran Gajić, predsednik Saveza, rekao:

-Sve je tokom ovih prirema zaista odlično. Nemaju igrači i stručni štab ni jednu zamerku. To nam je otvorilo nove mogućnosti. Da, pričali smo o nastavku saradnje. Imali smo Balkanijadu za juniorke mni tada je sve bilo besprekorno. Ove pripreme su nas uverile da možemo ovde da radimo i spremamo se za velika takmičenja. Nadamo se da će nam termini tih takmičenja ići na ruku i nema razloga da jedan deo priprema u budćnosti na Palama obave i odbojkašice i odbojaši. Ne samo seniori, već i mlađe kategorije, zaključio je Gajić.  

Predsednik Odbojkaškog saveza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, Milutin Popović, istakao je da je saradnja sa Beogradom i OSS bila uvek na izvanrednom nivou i da je ovo sada korak više.

-Kada smo kretali u ove nove poslove, razmišljali smo upravo o ovome.... Da na ovim prostorima ugostimo selekciju Srbije.... To jeste u ovom trenutku kruna svega,ali, ići ćemo mi i dalje, kaže Popović.

Grad Istočno Sarajevo i njegovi rukovodioci su prezadovoljni činjenicom da su odbojkaši Srbije tu, na Palama, i da nemaju ni jednu zamerku. Kako je opredelenje gradskih struktura- ulaganje u sportski turizam- ovo je najbolji način promocije Jahorine i njenih padina.

- Mi znamo kakvu lepoticu imamo zimi i moramo da učinimo sve da popravimo naš turistički proizvod... Po sebno leti... Evo, dolaskom odbojkaša Srbije na najbolji način smo pokazali kakvi smo domaćini i koliko nam znači selekcija Srbije. Želim i nadam se da će oni biti naši pravi ambasadori i da će njihovim putem ići i neke druge selekcije. Ne samo odbojkaške, rekao nam je gradonačlenik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković.


Odbojkaši Srbije u vožnji šestosjedom na Jahorini

Razgovorima oko saradnje tri odbojkaška saveza, prisustvovao je i pomočnik ministra porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske, Dragan Jaćimović. On je podržao, naravno, dogovor oko pravljenja ''baze'' Srbije na Palama, te nam rekao:

- Danas smo dogovorili da radimo na organizovanju jedne odbojkaške utakmice- selekcje Srbije sa Rusijom ili Bugarskom!! Videćemo u budćnosti ko će to biti, ali uslov je i da  moramo mnogo da radimo da do tog susreta i dođe, zaključio je Jaćimović.