XS
SM
MD
LG

FINA Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima

Mađarska plivačka asocijacija i grad Budimpešta biće domaćini 17. smotre najboljih plivača sveta. Eurosport će od 23. jula direktnim prenosima ispratiti kompletno takmičenje u Dunav areni, na kojem će učestvovati reprezentativci 186 zemalja.

 

Svetsko prvenstvo u plivanju ulazi u novu eru nakon povlačenja velikana iz Amerike, Majkla Felpsa. Prvi put od 1998. godine šampionat sveta će se održati bez Felpsa, vlasnika 23 zlatne medalje sa olimpijskih igara i 26 titula šampiona sveta, kao i Rajana Lohtija, koji je pod zabranom u narednih deset meseci.

 

Lokalni ljubitelji plivanja očekuju dobar rezultat od Katinke Hošu, koja je na poslednjim Olimpijskim igrama osvojila tri zlatne medalje, a na FINA Svetskom prvenstvu takmičiće se u bazenu u kojem je 28-godišnja „gvozdena dama“ provela mnogo vremena trenirajući za šest disciplina, u slobodnom, leđnom i leptir stilu. Mađarica će pokušati da ostvari het-trik na svetskim prvenstvima u disciplinama 200 i 400 metara slobodnim stilom. U Budimpešti će se takmičiti i Keti Ledecki, kao i zvezda sprint disciplina, 23-godišnja Šveđanka Sara Sjostrom.

 

U konkurenciji muškaraca očekuje se zanimljiv duel između olimpijskog šampiona Adama Pitija i Južnoafrikanca Čada Le Klosa, koji će pokušati da ostavi razočaranje posle Rija iza sebe.

 

Srpsku delegaciju u Mađarskoj čini 15 takmičara, od kojih dobar rezultat, odnosno plasman u finale treba očekivati od Anje Crevar na 400 metara mešovito, Čabe Silađija na 50m prsno, a među osam najboljih bi mogao da se plasira i Velimir Stjepanović na 200 slobodno.