XS
SM
MD
LG

Tur de Frans 2017

Prvi put u poslednjih 30 godina Trka oko Francuske će početi u Nemačkoj, „veliki polazak“ je zakazan za 1. jul u Dizeldorfu, gde će se održati hronometar dužine 14 kilometara. Dan kasnije, peloton kreće put Liježa, gde će takmičari voziti deonice i brda, kuda je prošao ovogodišnji klasik, Lijež-Bastonj-Lijež.

 

Na najvećoj biciklističkoj etapnoj trci na svetu, takmičari će ove godine do 23. jula proći 21 deonicu, ukupne dužine 3.540 kilometara, uz samo dva dana odmora. Učesnike 104. Tura očekuje devet ravnih etapa, po pet brdskih i planinskih, dva pojedinačna hronometra i čak deset lokacija na kojima borci za žutu majicu nisu nikada bili. To je Dizeldorf (prva i start druge etape), Mondorf-le-Ben (start 4. etape), Nuis-Severak-Žorž (cilj 7. etape), Nantua (start 9. etape), La Mjur (start 17. etape), Izoard (cilj 18. etape) i Salon de Provans (cilj 19. etape).

 

Na 104. Turu učestvovaće 18 UCI timova iz svetske grupe, kao i četiri UCI profesionalne kontinentalne ekipe. Prošlogodišnji šampion, Kris Frum,  koji je na Jelisejskim Poljima imao skoro pet minuta prednosti u odnosu na prvog pratioca, i ove godine će predvoditi Skaj tim, sa jasnom ambicijom, da odbrani žutu majicu u Parizu. Britanac će pokušati da osvoji svoj četvrti Tur, a glavne konkurente imaće u Nairu Kintani (Muvistar), Ričiju Portu (BMC Rejsing) i Albertu Kontadoru, lideru Tinkof tima.

 

Ljubitelje biciklizma očekuje važna novina od ovogodišnjeg Tura, jer je Eurosport potpisao ugovor koji će navijačima omogućiti da uživo prate svaki sekund trke, od Dizeldorfa do Pariza.