XS
SM
MD
LG

Sa Baleara se vidi daleki istok

Tek završena sezona u španskoj Segundi nije bila uspešna za Majorku. Ekipa sa Baleara je neprijatno iznenadila i ispala je u treću ligu, a to niko nije očekivao pred početak prvenstva.

Neverovatno – počinje priču Dejan Lekić napadač nekada jakog ligaša Primere i bivši fudbaler beogradske Crvene zvezde. – Pred početak prvenstva sklapale su kockice tima koji trebalo da se bori za sam vrh tabele i povratak u Primeru. Start sezone je bio užasan. Usledili su neki neočekivani porazi, nismo uspeli da se podignemo, izgubili smo poverenje navijača i epilog je ispadanje iz lige. Moram reći zasluženo.

Foto: YouTube

Rođeni Kraljevčanin je već sedam godina fudbalski pečalbar, od toga šest godina je na Pirinejskom poluostrvu. Bio je član Osasune, Sporting Hihona, Eibara, Đirone i Majorke.

Poznajem dobro prilike u španskom fudbalu, pogotovo Segundi. Jako teška liga, možda među težima u Evropi. Traje dugo, mnogo je kvalitetnih ekipa, nema lake utakmice. Veliki broj ekipa se bori za sam vrh, ulazak u Primeru i sve to treba izdržati. Ipak, Majorka nije smela da dozvoli da ispadne, jer je klub koji treba da bude u eliti,a sada će igrati treću ligu.

Ispadanje fudbalera sa najvećeg ostrva u Španiji je bio znak i za rastanak visokog napadača sa Majorkom?

Raskinuo sam ugovor, ali sam odmah dobio ponude od nekoliko klubova iz Segunde. Ništa još nisam odlučio, želeo bih da promenim podneblje, da igram u nekoj drugog zemlji i ligi. To nije laka odluka, na Španiju sam se navikao, tu je porodica, supruga, deca koja idu u školu, znaju jezik, ali jednostavno osećam da je vreme u 32. godini života da okrenem novu stranicu. Bilo je nekih poziva sa dalekog istoka, konkretno iz kineske druge lige. Možda ponovo pokrenem tu priču, jer bi takav angažman bio odličan i time bih završio karijeru.

Španska druga liga je bila meka za naše igrače?

Mi u Španiji nismo stranci i to mnogo menja na stvari. Saša Marković je igrao odlično u Kordobi, Dražića je Selta pozajmila u Valjadolid, a zapaženi su bili Saša Zdjelar, golman Dmitrović, Šćepović... Bilo je i biće naših igrača u ovoj ligi, jer je ona odlična za mlade igrače. Jake su to utakmice i dobra priprema, odnosno odskočna daska za kasniji odlazak u neki klub Primere. Sa 32 godine sam bio jedan od starijih igrača, ali osećam se dobro i još uvek mogu da odgovorim naporima ove lige.

Dejan Lekić je karijeru počeo u kraljevačkoj Slogi, nastavio u Popovićima, Metalcu, a potpuna afirmacija je usledila u Zemunu i potom Crvenoj zvezdi.

Čestitam Zemuncima na povratku u srpsku elitu. Tamo im je i mesto i mnogo mi je drago. To je odlična klub, sa dobrim uslovima i siguran sam da više neće imati posrtanja kakva su bila nekih prethodnih godina. Igrao sam za Zemun u Srpskoj ligi, bio najbolji strelac i to me preporučilo da završim na Marakani. Trener je bio legendarni Vladimir Petrović Pižon, on me je želeo u timu, mnogo učinio za mene,a ja sam igrama u „crveno-belom“ dresu ispunio svoj san.

Neminovna su sećanja na čuveni meč sa Dinamom iz Tbilisija?

Svi govore o tom meču,a ja nešto i ne volim toga da se podsećam. Bilo je emotivno mnogo teško za mene, postigao sam auto gol, a onda het trik za prolaz. To je obeležilo karijeru, postao sam popularan, odmah dobio neke pozive iz inostranstva, debitovao u reprezentaciji. Sve se okrenulo za 360 stepeni. Kako god bilo i šta god uradio u fudbalu, ta utakmica je obeležila moju karijeru – zaključuje Dejan Lekić donedavni napadač španske Majorke.

„ORLOVI“ IDU U RUSIJU!

Dejan Lekić je dobrim igrama skrenuo pažnju na sebe i na poziv tadašnjeg selektora Radomira Antića debitovao za reprezentaciju 14. novembra u prijateljskom meču protiv Severne Irske u Belfastu. Visoki Kraljevčaniun sa pažnjim prati nastupe sadašnje generacije „orlova“.

Slavoljub Muslin radi odličan posao, posložio je lepo kockice i sada se zna ko šta radi u timu. Mi smo uvek imali odlične igrače, to nikada nije bilo sporno. Sada imamo sjajan miks mladosti i iskustva i verujem da ćemo stići u Rusiju. Lako biti neće, imamo dobre protivnike, ali bolji smo i prolazimo – uveren je Lekić.

 

Odmor u rodnom gradu - Dejan Lekić fudbalski internacionalac

KRALjEVAČKI FUDBAL NA MARGINI!

Nabora se čelo fudbalskog internacionalca kada se pomene kraljevački fudbal?

Tragedija je da ovako veliki grad, jedan od najlepših u Srbiji nema ni srpskoligaša. O Superligi i Prvoj ligi se i ne razmišlja. Pa pogledajte, kroz Crvenu zvezdu je recimo prošlo desetak fudbalera iz ovog grada, mnogi su bili i reprezentativci. Tužno je kada vidim u kakvom su stanju klubovi, stadioni, mnogo mi teško to pada. Nadam se da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke,a ako mogu da pomognem, tu sam – jasan je Dejan Lekić.