XS
SM
MD
LG

Radnički Niš kroz statistiku i golove protekle sezone (video)

Još jedan fudbalska sezona je završena. Vreme je za svođenje računa i analizu planiranog i ispunjenog. Radničkom je i ove sezone, kao i prošle, “izmakla” Evropa. Doduše, izmakla je na zelenom terenu, a da li će izmaći i za “zelenim stolom” videćemo, ukoliko čelnici kluba iz Niša istraju u namerama da pravdu potraže u krovnoj evropskoj fudbalskoj instituciji, UEFI.

Bilo, kako bilo, čini se da plasman Radničkog u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a kojeg se Nišlije nisu dokopale i nije najveći gubitak s kojim će se suočiti u narednom periodu. Naime, s poslednjim zviždukom glavnog sudije na našem najvećem srtadionu, gde je u poslednjem kolu gostovao Radnički, usledio je i oproštaj od tima koji je vodio dve ipo godine, šefa stručnog štaba niškog superligaša, Milana Rastavca.

“Moja misija u Radničkom je završena.” - izgovorio je u TV kamere nakon utakmice sa Crvenom zvezdom, trener Nišlija, uz izražavanje zahvalnosti Nišlijama, Meraklijama i svima koji su podržavali klub i njegov rad u proteklom periodu.

Milan Rastavac je preuzeo kormilo niškog supeligaša na isteku 2014. godine, a svoj "debi" je imao upravo protiv tima s kojim se i “odjavio” iz Niša, Crvene zvezde. Utakmica je, tada, završena bez pobednika, a niški tim je, pre njegovog dolaska, zauzimao 15. pretposlednje mesto na tabeli, sa samo 12. osvojenih bodova. Na kraju sezone, Radnički je zauzeo 9. mesto, u bezbednoj zoni opstanka u ligi, i ako je već bio ukalkulisan za preseljenje i niži rang takmičenja.

Popularni "Mima" je kao šef stručnog štaba predvodio Radnički u 94. zvanična meča, i to 89 u superligaškom nadmetanju i 5 puta u Kupu Srbije. Sa svojim timom je ostvario 39 pobede, od toga 2 u Kupu. U 25 utakmice nije bilo pobednika, a poraze je doživeo na 30 mečeva, a od toga 3 u Kupu Srbije.

foto: Vojkan Andrejić

Dres Radničkog, u sezoni 2016/2017 oblačilo je čak 32 fudbalera. Najvću minutažu na terenu imao je Lazar Arsić, koji je igri proveo 3014 minuta na 35 utakmica. Zatim slede: Miloš Petrović 2907 (33), Nikola Stanković 2771 (32), Marko Mrkić 2651 (35), Aleksandar Jovanović 2253 (29), Saša Stojanović 2068 (28), Radoš Bulatović 2005 (23), Vladimir Bajić 1980 (22) itd.....

Tim sa “Čaira” je postigao 47 golova. Tačnije, ekipa Milana Rastavca je 46 puta pogodila mrežu protivničkog golmana, a na utakmici protiv Novog Pazara su to učinili protivnički igrači, pa tako auto-gol Tasića ide na konto niških napadača. Golove je postiglo 13 fudbalera, najubojitiji u niškom timu bio je Lazar Arsić sa 11 postignutih golova. Slede Marko Mrkić (9), Saša Stojanović (7), Milan Pavkov (5), Nemanja Kojić (3), Miloš Petrović, Andreja Apostolović i Ryota Noma su se po 2 puta upisali u strelce, a po 1 gol su postigli Radoš Bulatović, Nikola Mitrović, Aleksandar Jovanović, Dušan Živković i Anid Travančić.

Kad je reč o asistenciji za postignuti gol i tu je bio neprikosnoven Lazar Arsić. Računajući samo golove postignute iz igre, niška “jedanaestica” je uposlila 6 puta strelce. Milan Pavkov je to učinio 5 puta, dok je Caki Stojanović 4 puta “pronašao” igrača koji je napad krunisao pogodkom.

Nakon sumiranja rezultata, a pre svega prema prikazanom, nesumnjivo je najbolji utisak ostavio Lazar Arsić. Prava “radilica”, svuda ga ima po terenu, najbolji asistent, najbolji strelac – pravi bombarder. Golmani Čukaričkog, Napretka, Rada, Mladosti dugo će pamtiti kako im je Arsa “skinuo paučinu” iz slobodnjaka. Uostalom, vrlo retke su bile prilike kada je Arsić postizao golove a da se nalazio unutar kaznenog prostora protivnika. Njegovi projektili su dolazili, uglavnom, sa udaljenosti od dvadesetak metara. Pravi projektili su završavali, uglavnom, na mestu gde se spajaju prečka i stativa i gde su golmani bili nemoćni da spreče pogodak. Evro-golovi u režiji Lazara Arsića. Navijači i simpatizeri Radničkog se nadaju da će “alfa i omega” tima nosti dres sa brojem 11 u niškom timu i u narednoj sezoni.

foto Vojkan Andrejić

Što se tiče nediscipline, Nišlije se na tabeli fer-pleja Supelige nalaze na 8 mestu i u toku celog prvenstva, fudbaleri su dobili 83 žuta kartona. Najrevnosniji kolekcionar žutih kartona bio je Marko Tomić. Sudije su ga 9 puta opomenule na ovaj način. Ima tu i “nasledstva” iz Čukaričkog, a rame uz rame sa Tomketom je i Lazar Arsić sa istim brojem zaradjenih kartona. Odmah iza njih, po broju kartona, su Miloš Petrović i Miloš Stanojević, sa po 8, a Aleksandar Jovanović i Nikola Stanković u svojoj kolekciji imaju po 7 žutih kartona.

Radoš Bulatović, dva puta i Miloš Živković jednom, su morali ranije “na tuširanje” zbog dobijena dva uzastopna žuta kartona u toku utakmice.

Naredna fudbalska sezona kreće nešto ranije, sredinom jula, zbog održavanja Svetskog prvenstva u Rusiji naredne godine. Ostaje nada da će čelnici Radničkog naći dostojnu zamenu Milanu Rastavcu, koji bi mogao konačno da izvede Radnički u Evropu. Možda bude “treća-sreća” ko zna?

Uglavnom, visoki standardi su postavljeni, naslednik “Generala sa Čaira” neće imati ni malo lak zadatak, jer niška publika to očekuje i ona to zaslužuje.