XS
SM
MD
LG

Zvezda dobila derbi i stigla Partizan!

Gužva na vrhu Grupe A Prve lige Srbije u ragbiju 13. Nakon mečeva 4. kola čak tri ekipe su u igri da osvoje prolećnu titulu u nacionalnom šampionatu, a među njima se ne nalazi aktuelni šampion Dorćol koji se nalazi na pragu ispadanja iz elite.

Večiti rivali, Partizan i Crvena zvezda nalaze se na deobi prvog mesta na tabeli nakon što su u drugom međusobnom duelu u ovoj sezoni, a ukupno 16 večitom derbiju u istoriji, crveno-beli slavili sa 32:30 (18:18). Nešto malo ranije u subotu, Radnički je na Čairu napravio još jedno veliko iznenađenje i savladao Dorćol sa 16:12 (12:6), pa tako sada za vodećim beogradskim dvojcem zaostaju samo poen, dok su Dorćolci na začelju tabele sa svega dva boda.

Partizan - Crvena zvezda

Mada je publika u Nišu uživala u izuzetno uzbudljivoj i neizvesnoj utakmici, ipak je u centru pažnje ovog vikenda bio novi duel večitih rivala, koji će ući u istoriji sprskog ragbija 13 pošto se meč igrao u Dudovici, pokraj Lazarevca. Lokalna publika svojski se potrudila da bude dobar domaćin crno i crveno-belima, iako je to za njihov bio njihov prvi susret sa ovim sportom.

U skoro karnevalskoj atmosferi, Zvezda je uspela da se u potpunosti revanšira za remi koji je Partizan izborio u 1. kolu (30:30) eseje u poslednjim sekundama meča. Ovoga puta crveno-beli su u drugom poluvremenu napravili preokret i stigli do pobede koja ih je izjednačila upravo sa večitim rivalom na čelu tabele. Od sedam eseja Zvezde, čak pet je postigao neverovatni Rajko Trifunović – njegov poslednji u 67. minutu kao i esej koji je dva minuta kasnije positgao Vojislav Dedić odlučili su pobednika.

Sa druge strane Pero Madžarević je bio strelac dva eseja, dok je odbrana crveno-belij zaustavila prošle sezone najboljeg strelca lige, Vladimira Milutinovića bez poena. Zvezda je tako stigla do desete pobede u međusobnim duelim, Partizan je pet puta trijumfovao, a već pominjani meč sa početka sezone je za sada jedini remi u 16 večitih derbija.

Na pomoćnom terenu Sportskog centra Čair, veliku radost Nišlijama doneo je esejem u poslednjem minutu meča Tihomir Stamenković. Svesni teške situacije u kojoj su se našli, Dorćolci su igrali sa nedovoljno oporavljenim kapitenom Daliborom Vukanovićem i Stefanom Nedeljkovićem, ali ni dvojica iskusnih reprezentativaca nisu mogli da spreče neverovatni četvrti poraz za redom prvaka.

Radnički Niš - Dorćol

Imali su gosti remi u Nišu u rukama koji bi im doneo malo mirniji san uoči poslednja dva kola prvog dela šampionata, ovako će protiv Partizana i Zvezde morati da traže bodove koji će ih ostaviti u Grupi A. Prema novo formatu takmičenja, poslednje plasirana ekipa iz elite u prvom delu takmičenja seli se u Grupu B, a sa svega jednom pobedom u dosadašnjem toku takmičenja, Dorćol ozbiljno ugrožava uopšte šansu da brani titulu do kraja prvenstva.

Radnički je tako posle šokantne pobede nad Zvezdom u prethodnoj rundi, prvi put u istoriji dobio i Dorćol, pa će do kraja ovog dela prvenstva sam odlučivati o svojoj sudbini. Kako sada stvari stoje, Nišlije su čak i u prilici da se bore za samu titulu.

Rezultati 4. kola Grupa A: Radnički - Dorćol 18:12, Partizan - Crvena zvezda 30:32. Tabela: Partizan 5, Crvena zvezda 5, Radnički 4, Dorćol 2. Parovi 5. kola: Radnički – Partizan, Crvena zvezda – Dorćol.