XS
SM
MD
LG
17.04.2017 Dragan PEJIĆ

Vojvođanska liga "Istok": Sjajna serija Crnjana – 14:1

Zamerili su nam mnogi što smo u zimušnjem tekstu priču o Crnjanskom fudbalu naslovili  ZIMSKI    SNOVI  O  (PRO)LETNJIM  MOĆIMA, smatrajući je previše optimističkom i argumentovanom ne baš sasvim uverljivim činjenicama.

Foto: Dragan NIKOLETIĆ - Prizor sa utakmice u Crnji

Tri meseca nakon toga, i nakom 7 odigranih prolećnih kola,  pokazali su da je prolećna stvarnost čak lepša od zimskih snova. Crnjani igraju sve bolje i bolje i po dosadašnjemm  učinku su hit prolećne polusezone -  najuspešnija ekipa. Još da nije bilo milosrđa prema   komšijskim mukama za opstanak - Jedinstva iz Banatskog Karađorđeva i Slobode iz Velikih Kozaraca -  rezultatski saldo bi bio i bolji. No, nakon tih utakmica, Crnjanski fudbaleri, gotovo ljuti na upravu što stalno pomaže davljenike, su se razgoropadili, zaigrali kako znaju i umeju pa je bes iskaljen u poslednja tri kola - na ekipama ne sa začelja, već sredine tabele – Proleter iz Banatskih Karlovaca (7:1), Radnički u Sutjesci (O:4) i Jedinstvo iz Novog Bečeja (3:0). Sem što su bili efikasni a ekipa  igrala odlično,  afirmisalo se i nekoliko sjajnih mladih igrača. Znalo se da su  izvanredni fudbaleri – iskusni: golman Duško Medić, levi spoljni Darko Jovandić, špic Marko Vukoje i vežnjak  Željko Radin, te igrači u zrelim igračkim godinama – kapiten,  Zlatko Vasiljević, štoper Stanoslav Todorov, vežnjaci Goran Radišić i Đuro Popović  – ali je pred početak prvenstva ostala nepoznanica kako nadoknaditi odlazak  golgetera i jednog od najboljih pojedinaca  Zekanovića i do tada standardnih Lukina,Đukanovića, Perina, Prpe i Manojlovića. Hrabar potez mlade uprave i ambicioznog trenera Marka Guteše – da puste svakog ko je želeo da ode i šansu pruže svojim mladim talentovanim poletarcima se brzo pokazao kao pravi potez, pun pogodak.

-  Naravno da smo sve uradili planski. Cilj, uslovno kazano, projekta je bio PODMLAĐIVATI, POBEDJIVATI I STVORITI TIM I ATMOSFERU DA SEU SLEDEĆOJ SEZONI PLASIRAMO U VIŠI RANG TAKMIČENJA. Crnja za to ima sve infrastrukturne preduslove sem finansijskog, ali angažovali smo marketinškog stručnjaka da nam uradi projekat PUL SPONZORA KLUBA, pa se nadamo da će realizacijom tog projekta,  i taj problem – naravno uz svesrdnu podršku i pomoć sponzora, Mesne zajednice i Opšrine - za sledeću sezonu biti  rešen. Kvalitetan kostur tima imamo, mladi kojima smo pružili šansu – pre svih Topić, braća ProkinKorać , ali i dvojica Nemanja Kovačević, Salma, Matić, Tomić, Arsin... intenzivno sazrevaju, pružaju sve bolje igre i više je nego sigurno da stasavaju u odlične pojedince. Ako uprava realizuje želju da u klub vrate Crnjane koji su otišli – golmana Ćirkovića i mladog špica  MarkaKovačevića – mi ćemo i sa ovim sastavom, bez drugih pojačanja, imati kvalitetan tim i za uspešno takmičenje u višem rangu takmičenja – kaže  više nego uspešni  i ambiciozni trener Guteša, s čijim nepunogodišnjim radom u Crnji su svi prezadovoljni!

Foto: Dragan NIKOLETIĆ - Zlatko Vasiljevic, kapiten i najbolji foidbaler Budućnosti

Još jedna činjenica je trenutnio aktuelna – dve predstojeće utakmice treba da daju odgovor na nekoliko suštinskih pitanje: Da li je ovaj tim ’’dijamant’’ ili ’’grafit’’, da li je pomenuta serija kontinuitet ili sticaj srećnih okolnosti, i konačno – kome pomoći u osvajanju šampionske titule – komšijskoj Kozari ili tradicionalno dobrom prijatelju Dinamu iz Pančeva? Pobedi (mada je u suštini apsolutno nebitna, jer su Crnjani već obezbedili treće mesto, pa im ni bolja ni slabija pozicija u ovoj sezoni ne znače ništa) u sledećem kolu protiv Poleta se svi nadaju, jer su od njega objektivno kvalitetnija ekipa, a onda u Crnju (29. aprila) dolaze Pančevci s kojima se igra veliki derbi koji će mnogštošta odlučiti za konačan vrh tabele.  U Crnji veruju da mogu da pobede Dinamo, uzeli su mu bod i nadigrali  jesenas u Pančevu, taj tim im je bliži srcu od Novoselaca koji su u više navrata bili nekorektni prema Crnjanima i u Đurinoj varoši ih ne vole previše – ali komšije su komšije, pa će derbi sa Dinamom zaista biti veliki i pokazati ko je u životu preči – prijatelj iz daleka ili komšija preko atara. U Crnji se već naveliko priča o toj utakmici. Fudbalski zagriženici su naklonjeni Pančevcima, ali opet većina neutralnih meštana zagonetno i metaforično  poručuju: BOG VISOKO, BRAT DALEKO, KOMŠIJE BLIZU! Pa vi sad rešavajte enogmu kako hoćete!

IZVEŠTAJ SA POSLEDNJE UTAKMICE

Budućnost – Jedinstvo /NB/ 3:0  /1:0/

Srpska Crnja. Stadion Budućnosti. Gledalaca oko 200. Sudija Milanović (Pančevo). Strelci S. Prokin, Radišić i Vukoje. Žuti kartoni:  Salma i Ajdarić Budućnost, Josimović Jedinstvo, crveni – Eremić Jedinstvo. Igrač utakmice: Todorov.

Budućnost: Medić 7, Vasiljević8, Todorov 9, Ajdarić 7, Popović 7, Vukoje 6 (N. Kovačević), Radišić8 , Jovandić 8, S. Prokin9 (Korać), Kozić 6 i Salma 6 (Cvijanović).

Jedinstvo:  Veskov6, Petrov7, Ivančev7, Eremić7, Rigo 6 (Mesaroški), Josimović7, Peruničić 7, Radišić, Bogdan 6 (Detki), Drljača  7, Marčić 7.

Takav je fudbal! Gosti su na početku meča propustili dve stopostotne šanse i na kraju, uprkos ravnopravne igre tokom cele utakmice, pretrpeli poraz, koji je mogao biti i ubedljiviji da je Vzukoje, sredinom drugog poluvremena,  realizovao penal. Hitri Prokin je u 41. minutu, iz brzog kontranapada, doveo Crnjane u vodjstvo. Ređale su se šanse na obe strane, domaćin je svoje iskoristio tek u 85. minutu -  sjajnim šutem Radišića iskosa i 86. minutu  - Vukoja iz gužve u petercu. Sjajnu formu Crnjani su materijalizovani trećom  uzastopnom pobedom  sa 14 datih i samo jednim primljenim golom!

 


Budućnost (SC) 3 : 0 Jedinstvo (NB)
Proleter (BK) 0 : 2 Dinamo 1945
Kozara 4 : 0 Vojvodina 1928
ŽAK 0 : 3 Dolina
Slavia 4 : 2 Sloga
Radnički (K) 1 : 0 Jedinstvo (BK)
Vršac united 0 : 0 Sloboda
Polet (N) 2 : 1 Radnički (S)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Dinamo 1945 22 17 2 3 53
2 Kozara 22 17 2 3 53
3 Budućnost (SC) 22 12 6 4 42
4 Radnički (K) 22 11 3 8 36
5 Vršac united 22 9 6 7 33
6 Polet (N) 22 9 5 8 32
7 Vojvodina 1928 22 9 5 8 32
8 Jedinstvo (NB) 22 9 5 8 32
9 Jedinstvo (BK) 22 9 3 10 30
10 Radnički (S) 22 8 4 10 28
11 Sloboda 22 7 5 10 26
12 Proleter (BK) 22 6 5 11 23
13 ŽAK (-1) 22 6 3 13 20
14 Sloga (-1) 22 5 5 12 19
15 Slavia 22 5 4 13 19
16 Dolina 22 5 1 16 16