XS
SM
MD
LG

Nastavljeno posrtanje Topličkog fudbala

Iz dana u dan Toplička okružna liga ulazi u sve veći košmar.  Najpre je jesenas većina klubova iz Žitorađe odbila da se takmiči u Topličkoj okružnoj ligi , a od ovog proleća bojkotu su se pridružila još tri kluba iz FSO Prokuplje. FK  Kosovac iz  Prokuplja, FK Kaćuša iz Kuršumlije i FK Spartak iz  Donje  Trnave uputili su svim fudbalskim organima pismo u kome navode razloge njihovog bojkota. Takodje istovetan dopis dostavljen je i sredstvima  javnog informisanja.

U saopštenju koje su nam dostavili pomenuti klubovi se kaže izmedju ostalog da su uočene brojne malverzacije i nepravilnosti u radu FSO Prokuplje i FSTO. Iz tog razloga  kako su zajednički naveli, ne žele da učestvuju u tim neregularnostima i time dovode sebe da neplanski troše budžetska sredstva. Klubovi su u saopštenju naveli brojne  zloupotrebe rukovodstva FSTO, poput nastupa ekipa  pod suspenzijom, nenamensko trošenje sredstava, a neke utakmice su sudile i maloletne sudije.

Da podsetimo pred početak jesenje sezone Topličku okružnu ligu je napustilo 9 klubova iz FSO Žitorađa, a rukovodstvo lige je  kako bi održalo takmičenje  uz velike napore formiralo u Blacu još dva kluba “Jastreb” i “Veterani Jastrebac”, koji su nastupali na početku lige bez registracije od nadležnih organa, kao i bez legitimacija za igrače. U medjuvremenu je formiran FK Spartak, i liga je nekako  počela takmičenje sa 10 klubova. Sada posle bojkota pomenutih klubova ligu čine samo  7.

Saopštenje koje su nam dostavili FK Kosovac, FK Kaćuša, i FK Spartak  objavljujemo u celini:
 

Uz dužno poštovanje prema svim fudbalskim klubovima učesnicima  Topličke okružne lige sezona 2016/17, sportskim radnicima i fudbalerima, iskazali bi zadovoljstvo i pohvale na dosadasnjim aktivnostima i rezultatima FSS gosp. Slaviši Kokezi , predsedniku FS RIS gosp. Novici Tončevu kao i njihovim saradnicima sa puno podrske u daljem radu. Ujedno im se najsrdačnije zahvaljujemo na donaciji u vidu sportske  opreme fudbalskim ekipama Topličkog okruga čime su  mnogo  poboljšali našu nezavidnu situaciju.

Medjutim, mi dole potpisani klubovi konstatovali smo niz propusta u radu IO FSO Prokuplje, kao  IO FSTO koje po Zakonu  i pozitivnim propisima Republike Srbije, propisima FSS , FS RIS  i statute FSO TO i FSO Prokuplje ne možemo i ne smemo zanemariti i to su :


- Propusti u nesazivanju redovnih skupština FSO Prokuplje i FSTO u 2016. godini i pružanju informacija fudbalkim klubovima o svom radu.
- Nedostavljanje nadležnim institucijama i fudbalskim klubovima finansijski izveštaj za 2015. i 2016. godinu, samim tim nezakonito potpisivanje istih izvestaja, koji su prosledjeni APR-u.
- Nenamensko trošenje finansiskih sredstava i pravdanje “kafanskih racuna“ ( informacija  iz materijala za skupštinu koji je pojedinim članovima dostavljen dan pre održavanja skupštine, a velikom “nepodobnom” broju članova skupštine pre same skupštine čime je prekršen čl. 40. statuta FSO Prokuplje.)
- Odbijanje sazivanja konferencije klubova TOL na zahtev predsednika konferencije u cilju informacija neophodnih za takmičenje.
- Učešce suspendovane ekipe FK” NIKODIJE STOJANOVIĆ TATKO” od strane OFS Žitoradje, te shodno propozicijama takmičenja sve utakmice koje je odigrao suspendovani klub ne mogu se registrovati postignutim več službenim rezultatom 3:0 u korist protivničke ekipe, uz postojanja mogućnosti kažnjavanja fudbalske ekipe koja svesno krši propozicije takmičenja odigravanjem utakmica sa suspendovanom ekipom.

- Neobaveštavanje klubova o taksama takmicenja TOL ( sudijskim, delegatskim i putnim troškovima ) kao i visini kotizacije.
- Sudjenje utakmica nepunoletnih i neispitanih fudbalskih sudija skinutih sa viših lista sudjenja (FK ”DOBRIČ” Pejkovac je podneo žalbu koja nikad nije rešavana niti je klub dobio bilo kakvo obavestenje.).
- Neizmirivanja  finansijskih obaveza klubova TOL prema službenim licima tokom jesenjeg dela prvenstva TOL 2016/17.
- Potpunu informaciju o razlozima isključenja i deaktiviranja od strane MTS-a fiksnog broja telefona FSOP čime je onemogućen kontakt fudbalskih klubova sa savezom.

Kako  smo korisnici sredstava iz budzeta SO za šta smo neizmerno zahvalni što nam omogućavaju takmičenje, to ne želimo neplanski da trošimo dodeljena  sredstva dovodeći ekipe u  situaciju da nam se obustavi isplata zbog neregularnosti lige i takmičenja. Zbog svega gore navedenog doneli smo odluku o nenastavljanju takmičenja do potpunog utvrdjivanja činjenica. O svojim odlukama obavestićemo službu za sport  SO Prokuplje, kao i  predsednika FS RIS gosp. Novicu Tončeva i  pravnu sluzbu  FS RIS, od koje ćemo zahtevati smernice za dalji rad .


FK Kosovac

FK Kaćuša Veterani

FK Spartak


Veterani Jastrebac 4 : 1 Jastreb
Jastrebac 4 : 1 Spartak
Jug Bogdan 1 : 0 Trbunje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Jastrebac 14 12 1 1 37
2 Dobrič 14 9 2 3 29
3 Trbunje 14 9 1 4 28
4 Jug Bogdan 14 8 0 6 24
5 Nikodije Stojanović Tatko 14 5 3 6 18
6 Jastreb 14 3 2 9 11
7 Spartak 14 3 1 10 10
8 Veterani Jastrebac 14 2 0 12 6