XS
SM
MD
LG

“Pakao severa” uživo na Eurosportu

Tradicionalno, još od 1896. godine, na severu Francuske održava se najteža jednodnevna biciklistička trka na svetu, Pari-Rube, koja se uz Tur Flandrije, E3 Herelbek i Gent-Vevelgem, smatra klasikom kaldrme. Ove godine vozači iz 25 timova će 115. put krenuti u bitku za granitnu kocku, koju će na velodromu u Rubeu, poslednjim atomima snage, podići najbrži takmičar.

 

Od Pariza do Rubea biciklisti će preći 257 kilometara, ispresecanih sa 29 sekcija kaldrme, ukupne dužine od čak 55 kilometara. Učesnici „kraljice klasika“ će se sa prvom kaldrmom sresti posle 97 kilometara vožnje, a čuveni Arenberg rov, u istoimenoj šumi, dolazi posle 161.5km trke. U svetu biciklizma, neka mesta se izgovaraju sa strahopoštovanjem, Alpe d’Uez, Mont Ventu, Stelvio, kao i Arenberg, na kojem samo elitni vozači i dalje veruju u uspeh.

 

Nakon 240 kilometara trke, sledi deonica koja nije ni najduža, ni tehnički najzahtevnija kaldrma od pet zvezdica, ali je poslednja pre cilja. Karfur de l’Arbr se vozi na Pari-Rubeu još od 1958. godine i uvek predstavlja priliku da vozač sa većom zalihom energije krene u odlučujući beg, petnaest kilometara pre velodroma u Rubeu.

 

Koliko prašine, blata, kamenja i povreda očekuje vozače, može se samo pretpostaviti, ali je sigurno da ko dođe do cilja, teško će moći da stoji na nogama.

 

Ko će prvi završiti trku u Rubeu i postati besmrtan u istoriji biciklizma, saznajte u direktnom prenosu na Eurosportu, u nedelju 9. aprila od 11 časova.