XS
SM
MD
LG

101. Tur Flandrije uživo na Eurosportu

Druga monumentalna trka u sezoni, Tur Flandrije, održaće se u nedelju 2. aprila, uz direktan prenos na Eurosportu 1 od 13:45.

„Ronde Van Vlanderen” je jednodnevna drumska trka, koja se održava svakog proleća u Belgiji još od 1913. godine, sa kraćim prekidom samo tokom Prvog svetskog rata. Tur Flandrije je jedna od pet monumentalnih trka na UCI Svetskom turu i jedna od dva klasika koji se voze po kaldrmi.

Tokom duge istorije takmičenja, šest vozača je upisalo po tri pobede, među kojima je i Švajcarac Fabijan Kanćelara. Ovogodišnje izdanje trke u Flandriji donosi jednu novinu, start je pomeren iz Briža, 90 kilometara istočno, u Antverpen, a na ruti će se ponovo naći čuveni uspon na Mur van Gerardsbergen.

Takmičare očekuje 259.9 kilometara druma i još jednom će morati da savladaju 18 uspona, od kojih su neki strmi, kratki i kaldrmisani. Umesto Molenberga, Valkenberga i Kaperija, vozači će se popeti na Ten Bose, Mur i Potelberg.

Mur de Huj, odnosno „zid Hujaje zaštitni znak Tura Flandrije, nakon petogodišnje pauze ponovo će biti mučilište za vozače.

Brdo visine samo 128 metara iz takmičara će izvući poslednji atom snage, jer nagib druma, koji vodi pored osam kapela, dostiže i neverovatnih 20%. Mur će na ovogodišnjem Turu Flandrije biti tek osmo brdo, na 95 kilometara od cilja.

Direktan prenos 101. Tura Flandrije počinje u nedelju 2. aprila, na Eurosportu 1 u 13:45.