XS
SM
MD
LG

Milan - Sanremo uživo na Eurosportu 2

Najduža jednodnevna biciklistička trka, "La Primavera" startuje 18. marta. Milan-Sanremo je prva monumentalna trka u godini i tradicionalno obeležava početak sezone Klasika. Prvi Monument sezone smatra se za sprinterski klasik, a čelna pozicija nakon Pođa važan je preduslov za konačnu pobedu. Pre godinu dana, trku dugu 293 kilometra prvi je završio Arno Demar, koji je u sprinterskom obračunu pobedio Bena Svifta i Jirgena Rolandsa, na pravcu Rimske ulice.

Trka od Milana do Sanrema obično donosi sprinterski obračun u završnici. Poslednji put je Fabian Kanćelara 2008. godine prošao usamljen kroz cilj, četiri sekunde ispred pratilaca.

Ovogodišnju "La Primaveru" voziće nekoliko bivših šampiona, Mark Kevendiš (2009), Aleksander Kristof (2014), Džon Degenkolb (2015) i prošlogodišnji pobednik Arno Demar. Pored iskusnih šampiona, ove godine za titulu konkurišu i Mihal Kvjatkovski, Peter Sagan, Fernando Gaviria.

Ruta počinje ravnim delom, Po Plain, do prevoja Turćino vodi lagani uspon gde na 25 kilometara nagib iznosi samo 1.4%, odakle se izlazi na Mediteran. Posle Turćina ruta je dugo ravna, potom slede Kapo Mele, Kapo Ćervo i Kapo Berta, koji će poslužiti za zagrevanje za čuvene Ćipresa i Pođo.

Nakon skoro 300 kilometara vožnje i brojnih sati provedenih na sedištu, poslednji usponi su izazov. Na Ćipresu vodi 5.5 kilometara uspona nagiba 4.1%, u drugoj polovini dostiže i 9%, a od vrha cilj je udaljen 20 kilometara.

Poslednja prilika za begunce biće Pođo, koji je dug samo 3.7 kilometara, sa 8% nagiba u poslednjem kilometru. Po osvajanju vrha, takmičare očekuje spektakularan silazak, gde dobri spustaši mogu da naprave razliku. Poslednji kilometar trke je potpuno ravan, idealan za "preživele" sprintere. Eurosport 2 će direktno pratiti trku od Milana do Sanrema u subotu od 14:15.