XS
SM
MD
LG

Startuje nova sezona Superbajk svetskog šampionata

Poslednjeg vikenda u februaru počinje jubilarna 30. sezona Superbajk šampionata sveta, u kojoj će učestvovati 14 timova na 13 borilišta širom planete. Kao i svake godine, prvo okupljanje je zakazano u Australiji, na čuvenoj gran pri stazi na “Filip ajlendu” u Viktoriji.

 

Vozače u Australiji očekuje pista dužine 4,445km, na kojoj se nalazi 12 krivina, pet levih i sedam desnih.

 

Judžin Laverti je vlasnik rekorda u Superbajku, jer je krug prošao za 1:31.168, što je neznatno sporije od Moto GP rekorda, koji je postavio Niki Hajden (1:30.059). Poslednje dve sezone obeležio je Džonatan Ria, koji je dva puta osvojio šampionat sveta na Kavasakiju ZX-10R, prošle godine ispred timskog kolege Toma Sajksa, a u 2015. godini je ostavio iza sebe asa Dukatija, Čaza Dejvisa.

 

Motocikli koji se takmiče u Superbajk svetskom prvenstvu su trkačke verzije sportskih drumskih dvotočkaša, četvorotaktnih motora zapremine između 750 i 1200 cm3 (zavisno o sezonama). Najviše uspeha u prvenstvu su imali Dukati motocikli, a naslove svetskih prvaka imaju i Honda, Suzuki, Kavasaki, Jamaha i Aprilia.

 

Za razliku od MotoGP-a, gde se u svakoj klasi vozi jedna trka po Velikoj nagradi, u Superbajku se održavaju dve trke (do 2015. su se vozile istog dana, a od 2016. u dva uzastopna), dok dužina trke mora biti između 90 i 110 kilometara.

 

Kao i prethodnih sezona Eurosport će direktnim prenosima ispratiti sva takmičenja jubilarne Superbajk sezone. U subotu i nedelju, trke u Australiji počinju u 05:00 (CET).