XS
SM
MD
LG

Srbija u subotu jedna od 40 zemalja domaćina globalne utakmice u ženskom hokeju

„Global Girls' Game 2017“, globalna utakmica u ženskom hokeju koja će se igrati u 40 svetskih zemalja, biće održana u subotu, 18. februara i u novosadskoj ledenoj dvorani „Spens“, sa početkom od 13 časova.

Blizu trideset hokejašica iz Srbije dobilo je poziv da učestvuje na globalnoj hokejaškoj manifestaciji Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) koju će u našoj zemlji organizovati Savez hokeja na ledu Srbije (SHLS). Planetarna manifestacija koja će početi u noći između petka i subote po centralnoevropskom vremenu u Maleziji, a završtiti se u nedelju u ponoć u Torontu, jedna je od akcija IIHF-a u cilju popularizacije ženskog hokeja u svetu.

U ovoj jedinstvenoj „trodnevnoj“ utakmici u kojoj će učestvovati 40 svetskih hokejaških saveza, u svakom od gradova domaćina će se naizmenično, prema unapred utvrđenom redosledu, u jednočasovnim mečevima takmičiti devojčice podeljene u dve ekipe (Plave i Bele), a rezultati svake od 40 pojedinačnih utakmica sabiraće se i dati konačnog pobednika na globalnom nivou.

Učešće na ovoj manifestaciji uzeće pet domaćih klubova, odnosno 28 pozvanih devojčica među kojima su: Sintija VerešLila Rac SaboHana Rac SaboSmiljana VinčićElena SekulićAna MilodanovićSara StantićIvet VaštagMelanija MiklenovićPetra GladićAnastasija Benčić (sve iz subotičkog Spartaka), Valentina VrhociMilica Velček (Crvena zvezda), Emilija ŽikićDana IlićAna IlićKatarina VasiljevićKatarina StefanovićSofija MarkovićIvona BodišUna Batanjac (Partizan), Anamarija Karcaš (NS Stars), Jana RadovićIva IvanovJana VukelićTamara RadovićVanja Milikić i Dobai Doris Zeldi (Vojvodina).

Detalj sa Svetskog vikenda hokeja na ledu za devojčice održanom u oktobru 2016. godine u ledenoj dvorani "Pionir"

„Global Girls' Game“ samo je jedan od programa popularizacije ženskog hokeja koju domaći klubovi i Savez hokeja na ledu Srbije zajedno sprovode poslednjih nekoliko godina, a sve u cilju da jednog dana dobije i prve klubove, kao i ženski nacionalni tim. Srpski hokej pre otprilike godinu dana dobio je prvi negormalni tim „Girls Serbia“, koja je do sada već imao nekoliko zapaženih nastupa u regionu, među kojima su turniri u Subotici i Sarajevu ove i 2016. godine, kao i turniri u mađarskoj Dunaujvaroši i Kiškerešu početkom ove sezone, na kojima su se takmičile i neretko pobeđivale dečake godinu dana mlađe od sebe. Osim toga, manifestacija „Global Girls' Game“ nastavak je akcije koju Međunaodna hokejaška federacija sprovodi kroz svoje programe, među kojima je i Svetski vikend hokeja na ledu za devojčice održanom prošle godine, čiji je jedan od domaćina bio i SHLS u ledenoj dvorani „Pionir“, 8. i 9. oktobra.

„Global Girls' Game“ biće održan drugi put u svetu, a prvi put učešće će uzeti i naša zemlja. Na prethodnoj globalnoj utakmici organizovanoj 2015. godine „Plave“ devojčice pobedile su „Bele“ ukupnim rezultatom 106:83.

 

Detalj sa Svetskog vikenda hokeja na ledu za devojčice održanom u oktobru 2016. godine u ledenoj dvorani "Pionir"