XS
SM
MD
LG

Mlade sudije caruju pod obručima

Kraljevačka hala sportova bila je mesto okupljanja za mlade košarkaške sudije čije vreme dolazi. Na parketu velelepne dvorane bilo je pedesetak arbitara i to je bilo njihovo drugo okupljanje u ovoj takmičarskoj sezoni. Pred njima je bio program koji je bilo neophodno proći počev od fizičke spremnosti pa sve do predavanja predviđenih za ovakve prilike.

- To je uobičajeno testiranje pred početak sezone. Prvo je bio u septembru a sada pred pred start drugog dela prvenstvene sezone. Tu su sudije sa Srpske lige Zapad kao i oni koji dele pravdu u dve druge lige Srbije - kaže Dragan Nešković međunarodni košarkaški sudija iz Kraljeva..

 

Mklade sudije pre početak provere fizičke spremnosti foto: STOLE

 

Posle provere fizičke kondicije usledilo je predavanje vezano za protekli deo prvenstva i analiza svega onoga što su zapazili i notirali delegati odnosno posmatrači mečeva. Tom prilikom je sudijama na video primerima ukazano na pojedine nedostatne. Jedna od glavnih tema su i novine u pravilima košarkaške igre.

- To se pre svega odnosi na nesportske greške koje se odskora sude na utakmicama. I opet sve su to polaznici seminara mogli da odgledaju na video prikazima koji na najbolji način ilustruju promenu ovih novina - dodaje Nešković.

Na kraju sudije su imale i video test koji nije eliminatoran već služi da se što bolje utvrdi gradivo pred utakmice koje slede u nastavku borbe za bodove. Mladim sudijama iz gradova zapadne Srbije, Valjeva, Smedereva, Zžica, Kruševca... ni debeli zimski minus nije predstavljao prepreku da dođu u grad na Ibru. Seminar su pored predavača Dragana Neškovića,uspešno vodili poverenici za praćenje sudija Siniša Jovanović (Kruševac), Dušan Manojlović (Užice) i Vlado Filipović (Kraljevo).