XS
SM
MD
LG

Vežbe za XXI vek

Vežne ovog sistema  koriisne su za zdravlje, poboljšanje profesionalnih i amaterskih rezultata sportista, za perfekcionisanje    fizičkog izgleda i korekciju izgleda određenih delova tela, rečju -  sveukupno psiho-fizičko stanje vežbača.

Foto: pixabay.com

Elit Medica je nedavno izdala   knjigu Ljubiše Krunića  ANAEROBIK u kojoj je  slikom i rečju  ilustrovano više stotina vežbi ovog kod nas i svetu jedinstvenog sistema važbanja.

Džens Bonda jeste proslavila Aerobik, a šta će biti sa ANAEROBIKOM i njegovi autorom, novosađaninom  Ljubišom Kruniućem,  pokazaće  život i vreme. Za sada je sigurno da je u pitanju interesantna novina koju tu i tamo prihvataju. Izašla je i knjiga, na srpskom, španskom i engleskom jeziku, od koje se očekuje da bude snažan “vetar u leđa” ovom sistemu vežbi. Nakon nedavne promocije na najvećem sajmu knjiga u svetu – Frankfurtu, Krunić je potpisao ugovore za prevođenje na još petnaestak jezika sveta!

Da li će se afirmisati i biti prihvaćene bar    delimično koliko Aerobik, ne znamo, ali znamo da su u savremenim uslovima života svakom čoveku više nego ikada potrebne fizičke vežbe. Opšte je poznato da povećanje fizičke aktivnosti  dovodi do poboljšanja, generalno gledano, opšteg fizičkog stanja organizma, a smanjujući rizik od mnogih bolestii u prvom planu kardio-vaskularnih, koje su u današnje vreme najrasprostranjenije. To je zdravstveni aspekt, koji je i najbitniji, a pored njega ne možemo zaboraviti nipovećanje mišićnog tonusa, a samim tim nam telo deluje atraktivnije; bolje funkcionisanje  kompletnog organizma,  psiho-fizičku stabilnost, povećanu efikasnost u radu, a naročito bolje  z d r a v l j e!

Šta je anaerobik?

U pitanju je nov i originalan sistem vežbanja koji je patentirao i u agenciji za zaštitu autorskih prava i intelektualne svojine zaštitio Ljubiša Krunić, master petrohemije i apsolvent na magistarskim studijima na  sportskoj medicini novosadskog univerziteta. Promovisao ga je na mnogim mestima u Novom Sadu, nekoliko gradova Srbije kao i u Španiji, jer sada živi i radi u Palma de Majorci – gde organizuje brojne treninge po najelitnijim hotelima i turističkim organizacijama.

- Sve mišićne grupe našeg tela su podeljene u devet poglavlja. Cilj vežbi nije da izgradi brda mišića, već telo učini elastičnim, kompaktnim, ppriiirodnim i zdravim – objašnjava Krunić. Vežne su prirodne i jednostavne,  tako da ih može realizovati svaka osoba, bilo kog godišta u cilju poboljšanja zdravlja, sportskih rezultate,  profesionalnih ili amatersklih. Zatim, proporcionisanja i harmonizovanja tela, tj. uopšteno gledano, radi lepšeg izgleda.

U ovom sistemu vežbanja, kako mu samo ime kaže, se ne upotrebljavaju sprave, a ni tegovi, jer je smišljen da se može raditi u sali, kućnim uslovima ili u prirodi. Autor smatra da je ovaj sistem vežbi od izuzetne važnosti za žene, jer povećava/jača brzinu, snagu i eksplozivnost bez gomilanja mišiča a pri tome ne eliminiše ženski izgled, tj. dovodi   do atraktivne figure.

- Više od  50 posto vežbi su poznate, uzete iz različitih sportova, ali je moj doprinos što sam ih adaptirao i ujedinio po mišićnim grupama, eliminišući svaku vrstu nekorisnih  pokreta. Druga poslovina vežbi su originali koje sam patentirao i suština je da se izvode sopstvenom težinom i snagom uz odgovarajuću tehniku disanja, način izvođenja i broj ponavljanja, s tim što su za svaku mišićnu grupu pažljivo odabrane i isprogramirane mnogobrojne vežbe – objašnjava Krunić, dodajući da  ovim sistemom vežbač dobija priliku da na brz i jednostavan način postigne idealnu građu, usavrši sportske rezultate i poboljša zdravlje!