XS
SM
MD
LG

Ivica Tončev novi predsednik Radničkog

Danas je u pres sali hale Čair održana Vanredna skupština Radničkog na kojoj je Ivica Tončev izabran za novog predsednika kluba. Na istoj sednici usvojene su brojne promene u Statutu kluba, izabran je Upravni odbor, a Rade Basta imenovan je na novoustanovljenu funkciju direktora kluba. Sve odluke donete su brzo, sa par uzdržanih i bez glasova protiv, Skupština je okončana za 45 minuta.

Na početku je usvojen predloženi dnevni red. Utvrđeno je da je od 35 prisutno 33 članova Skupštine, te da postoji kvorum za odlučivanje. Nakon izbora radnih tela (overavača zapisnika i verifikacione komisije), Skupština je jednoglasno usvojila izmene i dopune Statuta.

Najvažnije izmene odnose se na broj članova Skupštine, koja je sa 35 smanjena na 21 delegata. Mandat članova Skupštine traje pet godina. Upravni odbor kluba broji od 7 do 15 članova, a umesto funkcije generalnog sekretara uvedena je funkcija direktora kluba, koga bira i razrešava UO na period od pet godina.

Nakon ovih usvojenih odluka, izveštaj o radu podneo je dosadašnji predsednik kluba Radan Ilić:

-Klub je u ovoj godini prihodovao 119 miliona dinara. Od ovog iznosa na ime blokada skinuto je 41 milion, trenutna blokada iznosi 23.600.000. U ovoj godini imali oko 69 miliona blokade računa. Na ime pozajmica zadužili smo se 11 miliona dinara, ali zna se da klub opterećuju daleko veći iznosi. Grad je, kroz razne vidove finansiranja, klubu dao oko 52 miliona dinara. Imali smo prihod od obeštećenja za jednog igrača u iznosu od 27 miliona dinara, a ostalo smo prihodovali na ime ulaznica i raznih dotacija. Što se rezultata tiče, prošle sezone je Radnički zauzeo peto mesto u Superligi, što je najbolji rezultat od 1983. godine. Naša ambicija je bila da izađemo u Evropu, bod nas je delio od tog cilja... Ove sezone smo se pojačali, imamo solidan sastav i imamo potencijal da ostvarimo ovaj cilj – rekao je, između ostalog, u svom izveštaju Radan Ilić, a onda podneo ostavku na mesto predsednika kluba.

-Podnosim ostavku, jer sam iscrpeo svoje kapacitete, potrošio sam se i vreme je za novu energiju i nove ljude...

Skupština je Ilićevu ostavku konstatovala sa 30 glasova „ZA“ i tri uzdržana glasa, a potom je odmah održana i nova Izborna skupština, koja je usvojila dnevni red, a prisutni su bili svi od ukupno 21 novoizabranih delegata. Za novog predsednika Skupštine izabran je Radan Ilić, jednoglasno. Tačnije, samo je on bio uzdržan u glasanju:

-Trudiću se da opravdam Vaše poverenje i na ovom novom zadatku – zahvalio je Ilić na izboru, a onda je dao reč gradskom većniku za sport Branislavu Kačaru, koji je najpre zamolio prisutne za aplauz dosadašnjem predsedniku i novoizabranom predsedniku Skupštine, a onda je pročitao svoje izlaganje, u kojem je objasnio predlog da Ivica Tončev bude izabran za novog predsednika kluba:

-Kada se pojave krizne situacije, potrebni su nam uspešni, a ne podobni ljudi. Zato smatram jako dobrim predlogom da Ivica Tončev bude novi predsednik kluba. Potrebni su nam preduzimljivi ljudi, koji će zasući rukave, jer se ovde fudbal voli više od svega. Mislim da je evropski izazov sada bliži nego ikada. Postavljenjem Tončeva kreće jedna nova epoha u razvoju kluba. Znam da sve ovo može da zvuči bajkovito, ali kineska poslovica kaže da i najveći put treba započeti prvim korakom – slikovito se izrazio Kačar na kraju svog izlaganja.

Potom je Radan Ilić stavio na glasanje predlog da Ivica Tončev bude izabran za novog predsednika kluba, a taj predlog usvojen je jednoglasno.

Tončev se potom priključio radnom predsedništvu i obratio prisutnima, ali i fudbalskoj javnosti:

-Hvala na izboru. Neću ga zloupotrebiti. Nisam nepoznat čovek ni u privredi, ni u sportu, verujem da sam imao rezultata i da ću tako nastaviti i u Radničkom. Meni je čast što je gradonačelnik baš u meni prepoznao osobu koja može da vrati Radnički na stare staze. Spreman sam da se potpuno posvetim ovom svom novom poslu. U međuvremenu, javljali su se mnogi dušebrižnici, koji su plasirali informacije da želim 11 „svojih“ članova Skupštine. To je notorna laž! Da bi moj cilj uspeo, poverioci i oni koji imaju potraživanja moraju da budu strpljivi, a neki i da se odreknu svojih privilegija i finansijskih potraživanja. Virtulene pare neće dobiti niko – rekao je, između ostalog, Tončev u svom prvom obraćanju i izneo podatak da dug Radničkog iznosi oko dva miliona evra.

Potom je novi predsednik kluba sa Čaira u tezama izneo svoje ciljeve:

-Želim Radnički koji nije samo niški, već uspešan srpski klub

-Finansijska konsolidacija, da Radnički u naredne dve-tri godine ne duguje više nikom, a da klub vodimo domaćinski i da raspolažemo novcem shodno mogućnostima

-Podizanje nivoa sportskih rezultata, da Radnički bude treći klub u državi

-Stvaranje novih fudbalskih asova, da u naredne tri-četiri godine stvorimo novog Piksija, Ramba...

Tončev je potom obećao da će podnositi raport Skupštini na svakih šest meseci ili godinu dana, da svako može da mi postavi pitanje, da komunicira sa njim u vezi bilo kog problema, vezanog za život kluba.

Potom je Tončev Skupštini izneo svoj izbor članova Upravnog odbora, koji je jednoglasno usvojen. Za članove UO izabrani su Ivan Spasić, Vladimir Milenković, Dejan Propadalo, Dragan Marković, Dejan Utvić, Milutin Gašević i Velimir Miljković.

-Po novom Statutu, novi Upravni odbor broji sedam do 15 članova. Sa mnom, ovaj UO broji osam članova i može da odlučuje. Neću žuriti sa izborom preostalih članova, dobro ću razmisliti o njihovom imenovanju – rekao je Tončev nakon što je imenovan i sastav nove „vlade“ Radničkog, a predlog ponovo jednoglasno usvojen.

Nakon što je potom izabran i Nadzorni odbor, Skupština je usvojila predlog da Rade Basta bude izabran za lice zaduženo za predstavljanje i zastupanje kluba.

Na posletku, Skupštini se obratio i Darko Bulatović, gradonačelnik Niša:

-Čestitam Ivici Tončevu na izboru za predsednika Radničkog. Imam 49 godina, bio sam na mnogim, a i sada sam na najodgovornijoj funkciji u Gradu. Mogu da kažem da nema veće privilegije i česti od mesta predsednika Radničkog. Novom predsedniku od srca želim uspeh i pružam mu punu podršku. I ja ću se poslužiti jednom kineskom poslovicom koja kaže „Nije važno koje je boje mačka, važno je da lovi miševe“. Zaista, ima li u ovoj Sali čoveka bez greha, bez mane... Pitam, jer razne tonove sam čuo uoči ove skupštine, ali verujem da je ovo najbolja šansa i prilika Radničkog od onog šta je bilo na raspolaganju u ovom trenutku. Nikad teža situacija nije bila u klubu, a opet naša očekivanja su još veća. Da li je to preambicioznost, ne znam, ali znam da ovaj klub može više. Ovim izborom treba da dobije zaštititnika i u Fudbalskom savezu Srbije. Ne želimo privilegije, već samo da zaštitite klub od onoga što čine društvene anomalije i da bude ravnopravan u onom što se zove fudbal. Očekujem i da se stabilizuje teška finansijska situacija. I sada ako ima nekog ko može bolje, neka se javi, jer ovaj klub zaslužuje samo najbolje... Očekujem i rezultat! Radnički jeste treći grad u Srbiji, u fudbalu mora biti u Evropi, to mora da se postavi kao cilj i to mora da se ostvari. Ništa naše sugrađane neće ispuniti kao što bi ga ispunio izlazak u Evropu. Zato kažem, Radnički je to što nedostaje svima nama. Nema oko čega se mi ne delimo, ali za Radnički moramo biti svi do jednog, jer ovaj klub živi i živeće i posle nas... I na kraju, navijači su najbolji deo kluba. Svako ovde nešto dobija od kluba, a navijači daju za klub i zato treba da se uspostave najbolji odnosi sa njima... Moramo da menjamo i atmosferu. I da se svi ponašamo u skladu sa ovim i da svi zajedno vratimo naš Radnički na staze stare slave – rekao je Bulatović, nakon čega je Skupština bila završena.

 


30 .kolo Superliga Srbije
Napredak 2 : 0 OFK Bačka
Novi Pazar 1 : 3 Partizan
Radnik 0 : 0 Vojvodina
Radnički (N) 0 : 1 Javor Matis
Voždovac 1 : 3 Čukarički
Mladost 4 : 1 Spartak ŽK
Metalac 1 : 2 Rad
Crvena zvezda 2 : 0 Borac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 4 1 79
2 Partizan 30 23 4 3 73
3 Vojvodina 30 18 5 7 59
4 Napredak 30 15 7 8 52
5 Mladost 30 14 6 10 48
6 Radnički (N) 30 12 8 10 44
7 Voždovac 30 13 4 13 43
8 Javor Matis 30 11 9 10 42
9 Čukarički 30 11 7 12 40
10 Spartak ŽK 30 10 8 12 38
11 Rad 30 9 8 13 35
12 OFK Bačka 30 8 3 19 27
13 Metalac 30 6 9 15 27
14 Radnik 30 6 7 17 25
15 Novi Pazar 30 5 5 20 20
16 Borac 30 4 6 20 18