XS
SM
MD
LG
19.11.2016 Administrator

Borković sjajnom vožnjom započeo poslednji trkački vikend u Makau

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković postigao je peto vreme na kvalifikacijama u Makau, na jednoj od najstarijih i najzahtevnijih uličnih trka na svetu. Tako je vozač NIS Petrlol by B3 racing tima poslednji trkački vikend u ovogodišnjoj TCR sezoni započeo sjajnom vožnjom i osvajanjem novog boda, a na sutrašnjoj prvoj trci startovaće  sa pete pozicije.

FOTO: PR TEAM

Trkački vikend u Makau specifičan je po mnogo čemu: vozi se paralelno sa kineskim šampionatom i zbog toga sva TCR vozila imaju 20 kg manje zbog drugačijih pravila ovog šampionata koja njihove automobile čine brzim. Na startnom gridu ima mnogo više vozila, redosled prve trke se određuje na osnovu redosleda kvalifikacija, a druge trke, na osnovu redosleda završetka prve. Ako svemu tome dodamo da je pred kraj prvih kvalifikacija pala kiša koja se na stazi u Makau ne pamti, onda je uspeh našeg automobiliste još veći.

Borković je prvi krug kvalifikacija završio sa postignutim četvrtim vremenom, iako je u najbržem krugu zakačio ogradu koja ga je malo usporila. Stazu je napustio odmah posle brzog kruga kako bi tim uspeo da mu popravi zadnji desni  točak koji je iskrivio tom prilikom. Pred druge kvalifikacije kiša je intenzivnije padala I organizatori su proglasili “mokru trku” što je značilo brzu promenu set apa za kišne uslove I promenu kišnih pneumatika. Međutim, to nije omelo našeg asa da sjajnom vožnjom postigne peto vreme.

„Ovo su sigurno najčudnije kvalifikacije koje sam ikada vozio, ali sam zaista zadovoljan. S obzirom da sam prvi put u Makau, mogu reći da sam se snašao mnogo bolje nego što sam mislio. Moj cilj je bio da uđem u Q2 i da u obe trke izbegnem gužvu od ukupno 34 vozača. Po ovoj stazi se do pred sam početak vikenda odvija gradski saobraćaj, a kiša koja je pala  asfalt je učinila samo klizavijim. Bilo je izuzetno teško za vožnju. Ja sam bio najbrži TCR Seat i zaista sam presrećan, kao i ostatak tima. Očekuju me veoma teške trke, pogotovo što prognoza najavljuje kišu i za drugu trku, ali sam pun optimizma. Cilj mi je da završim obe trke, ali I da poboljšam generalni plasman, kako bih se što bolje “naoštrio” za sledeću sezonu”, rekao je Borković

Sjajnim vožnjama koje je srpski as pokazao tokom ovogodišnje TCR sezone zainteresovao je mnoge timove i proizvođače i dobio nekoliko izuzetnih ponuda za narednu sezonu u TCR šampionatu.

Sada mi je prioritet sutrašnja trka i što bolja završnica ove za mene izuzetne sezone, bez obzira na sve nevolje koje su se dešavale na početku. Sve je to deo učenja I usavršavanja. Već od ponedeljka ću se fokusirati na donošenje daljih koraka u karijeri“- dodao je vozač NIS petrol by B3 racing tima.

Poslednje dve trke ovogodišnje TCR sezone biće u nedelju u ranim jutarnjim časovima po našem vremenu. U 3h je prva, a u 4:15 druga trka u direktnom prenosu na RTS2.