XS
SM
MD
LG

Srbija u subotu protiv Španije

Ragbi 13 reprezentacija Srbije krenula je put Španije gde će u subotu 24. septembra (17.00) u Valensiji odigrati prijateljski meč protiv domaće selekcije. Biće to ujedno poslednja zvanična provera za obe ekipe uoči starta poslednje runde kvalifkacija za Svetsko prvenstvo 2017. godine koje se održava u Australiji, Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji.

Ljubomir Bukvić

Stručni štab Srbije, na čelu sa trenerom Ljubomirom Bukvićem na spisku za meč sa Špancima ima 18 igrača, uglavnom iz domaćih klubova, ali su tu i trojica ragbista iz inostranstva. Džejson Muranka je već dobro poznato ime jer je prošle godine debitovao za zemlju svojih predaka u Evropskom šampionatu B, dok su nova lica dvojica rođenih Australijanaca srpskog porekla, David Anđelić i Čed Grent.

Poput Muranke, Anđelić je već debitovao za Srbiju, početkom ove godine na turneji po Australiji, koju je zbog privatnih obaveza propustio Grent. Obojica su stigli pre tri dana u Beogradu i odradili su nekoliko treninga sa ekipom.

David Anđelić

Anđelić trenutno igra u Blektaun Vorkersima u Australiji, a pažnju ragbi javnosti skrenuo je učešćem ove godine u rijaliti šou NRL Ruki, gde se 28 mladih igrača iz svih delova sveta bori za ugovor u najjačoj ligi sveta. David je u ovom popularnom TV šou proveo skoro dva meseca, plasiravši se među najboljih 12 kandidata, međutim nije uspeo da stigne do prilike da zaigra u NRL.

Sa druge strane, Grent je znatno iskusniji i tokom bogate karijere je pored brojnih klubova u Australiji igrao jedno vreme u Engleskoj. U kvalfikacijama, Srbija bi trebalo da računa na mlađeg Čedovog brata, Džordana koji se trenutno nalazi u sistemu NRL ekipe Vest Tajgersa.

Čed Grent

“Ovo je jako ozbiljna provera za nas, pošto Španci u svom sastavu imaju dosta iskusnih igrača iz Francuske i Engleske. Naši igrači iz domaćih klubova se od avgusta pripremaju, a sada su tu sa nama David i Čed. Nadamo se da ćemo u Valensiji imati na raspolaganju i Džejsona koji će pokušati da stigne na vreme posle klupskih obaveza” – izjavio je pred put Bukvić.

Inače, Srbija i Španija se nalaze u dve različite kvalifikacione grupe za odlazak na SP, i nije moguće da se susretnu u prvom krugu kvalifikacija. Do međusobnog susreta moguće je da dođe samo u slučaju da obe reprezentacije budu drugoplasirane u svojim grupama, pa bi se u baražu borile za poslednje mesto koje vodi na SP.

Na spisku putnika su: Miloš Zogović, Miloš Ćalić, Miodrag Tomić, Vojislav Dedić, Vladislav Dedić, (Crvena Zvezda). Relja Petrović, Dalibor Samardžić, Stefan Nedeljković, Stevan Stevanović, Aleksa Radić, Dalibor Vukanović (kapiten, Dorćol) David Anđelić (Blektaun Vorkers, Australija), Vlado Kušić, Džavid Jašari, Pero Madžarević (Partizan), Đorđe Stošić (Soko Vranje), Čed Grent (St. Kler Komets, Australija) i Džejson Muranka (Djusberi Rems, Engleska).