XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Počinje „Operacija Detenhajm 2017“

BEOGRAD, 24. avgust (Info centar).- Nedeljko Vujaković, koji se istaknutim kuglaškim radnikom Slobodanom Prijićem, predsednikom Udurženja kuglaških klubova naših radnika u dijaspori, uspešno koordinira aktivnosti ovog udružnjea u Nemačkoj, boravio je u Beogradu i sastao se sa Urošem Dragojlovićem predsednikom Kuglaškog saveza Srbije i Vojkom Pavlovićem generalnim sekretarom KSS.

Čestitao je, u ime svih ljubitelja kuglanja u dijaspori, na ogromnim uspesima srpskog kuglanja na SP u maju, kada se u istarskom Novigradu devet puta čula srpska himna (osvojeno je ukupno 14 juniorskih i seniorskih odličja) kao i na „Majskoj nagradi“ Sportskog saveza Srbije koju je ove godine dobio Kuglaški savez Srbije.

Teme sastanka su bile pomoć ovog udruženja reprezentacijama Srbije za tri velika takmičenja čiji će domaćin biti Detenjham u Nemačkoj u maju 2017. (pojedinačni i ekipni kadetski šampionat, ekipno seniorsko prvenstvo i pionirski Svetski kup), kao i organizacija jubilarnog 40. Prvenstva kuglaških klubova naših radnika u dijaspori 2018.

- Želja svih kuglaša u srpskim klubovima u Nemačkoj, ali i mnogih nemačkih kuglaša, je da seniorska muška reprezentacija Srbije bude naš gost pred Šampionat sveta iduće godine i da odigramo i prijateljsku utakmicu. Kuglam za srpski klub „Hanau 78“, ali sam i dugogodiši član nemačkog kluba Rotenberger koji se takmiči u četvrtom rangu nemačke lige i on bi i bio domaćin srpskim kuglašima na svojoj kuglani sa četiri staze. U klubu je jedan Nemac kome je životni san da odigra 120 hitaca sa Vilmošem Zavarkom, srpskim reprezentativcem i najboljim igračem sveta. Srpski kuglaši i kuglašice uživaju ogroman ugled u Nemačkoj i veoma su popularni u klubovima, tako da bi gostovanje bi bio neviđeni spektakl – istakao je Vujaković.- Obezbedili smo sredstva da pokrijemo sve troškove i bilo bi nam drago, ukoliko se to ne kosi sa planovima selektora, da ugostimo trostruke šampione sveta. Pomoći ćemo i u toku Šampionata sveta u Detenhajmu, obezbedićemo kombi za prevoz a nudimo saradnju i u rezervaciji smeštaja.

Uroš Dragojlović, predsednik KSS se zahvalio na ovoj ponudi, istakavši da će konačnu reč imati selektor i stručni tim naše reprezentacije, koja se u Detenham vraća na mesto uspeha, jer je uprvo u ovom seocetu 2009. osvojena prva svetska seniorska titula, a usledile su, potom, još dve- 2011. u Sarajevu i 2015. u Špajherzdorfu.

- Mi, ovim, počinjemo „Operaciju Detenhajm 2017“ i pohod na četvrtu svetsku titulu. Juniori ih imaju već četiri, seniori neka se potrude da ih stignu – našalio se Dragojlović.- U pripremama za SP iduće godine, vratićemo gostoprimstvo nemačkoj reprezentaciji sa kojom smo igrali uoči SP 2015. i odigraćemo prijateljsku utakmicu u Banji Junaković. Dobro je što smo o vašoj ponudi obavešteni mnogo ranije, što ostavlja dovoljno vremena da se isplaniraju pripreme a poslednju reč o programima, naravo, imaće selektori seniorskih reprezentcija Miloš Ponjavić i Dragan Fatović. Sportski savez Srbije, naša druga kuća, sa kojim imamo izvanredan odnos, ima dobru saradnju sa gradom Ulmom čiji su visoki zvaničnici, u toku nedavnog boravka delegacije SS Srbije, ponudili odlične uslove za pripreme našim reprezentacijama i ekipama u svim sportovima. Iskristićemo ovu ponudu, ako bude povoljana i odgovarala planovima selektora, gde bismo uključili i meč koji ste nam vi ponudili.

Vujaković je obavestio čelne ljude KSS i o planovima za organizaciju Prvenstva kuglaških klubova naših radnika u dijaspori kroz dve godine.

- Uživali smo izuzetno gostoprimstvo Novog Sada na nekoliko poslednjih prvenstava i zahvaljujem im se na saradnji. Želimo da jubilarno takmičenje održimo, ako je moguće u Beogradu, glavnom gradu, a termin je za katolički Uskrs 2018. Znamo da Beograd kuburi sa objektima, da ima samo jednu kuglanu i da će biti naporno i skupo za organizaciju, pogotovo ako bude više ekipa, jer će trajati duže, možda i tri dana. Za mnoge kuglaše biće prilika da prvi put dođu i vide Beograd – istakao je Vujaković.- Ove godine smo na prvenstnvu u Novom Sadu imali devet klubova i da se pohvalim, Hanau je osvojio prvo mesto.

Vojko Pavlović, generalni sekretar KSS je istako da je termin prvenstva poklapa sa završnim kolima Super lige Srbije i da ona ne mogu da se pomeraju, ali je obećao da će u sardnji sa članovima TK razmotriti mogućnost da se u propozicijama za 2017-2018. rezerviše termin i za organizaciju ovog prvenstva:

- Učinićem sve da pomognemo da dođete u Beograd, uključićemo u pripreme za prvenstvi i KS Beograda i biće to, ujedno i dobra prilika da skrenemo pažnju sportskim organizacijama i grada i Republike na nedostatak staza u Beogradu koji daje mnogo reprezentativaca zaslužnih i za poslednje blistave uspehe srpskog kuglanja – rekao je Vojko Pavlović.

Uroš Dragojlović je uručio i prigodne suvenire KSS Nedeljku Vujakoviću u njegovoj supruzi.