XS
SM
MD
LG

Razgovor sa povodom: Odbojkaški klub Maglić iz Foče

Foča je opština i naselje, koje se nalazi u jugoistočnom delu Bosne i Hercegovine na granici prema Crnoj Gori. Ipak, u poslednje vreme  ovo mesto je vezano za veliki uspeh  jednog odbojkaškog kluba, koji je imao  gotovo savršenu sezonu. Praćeni velikim uspehom  odbojkaškog kluba Maglića iz Foče, želeli smo da se čujemo sa ljudima iz kluba i da popričamo o velikim uspesima fočanske odbojke. Razgovor smo obavili sa Mladenom Obrenovićem trenerom devojaka, juniorki i kadetkinja i igračem muškog pogona, kojem se zahvaljujemo na izdovojenom vremenu.

Odbojkaški klub “Maglić” je nastao šezdesetih godina prošlog veka. Prvo je formiran muški, a nakon par godina i ženski pogon. Najveći uspeh kluba je bio nastup muškog kolektiva u Drugoj saveznoj ligi bivše SFRJ. 2010. godine klub je preimenovan u OK”Sutjeska”, da bi 2013. godine klubu ponovo vraćeno njegovo izvorno ime “Maglić”.

U okviru vašeg kluba funkcionišu muška i ženska sekcija. Ova sezona je bila veoma uspešna, seniori su osvojili prvo mesto u Prvoj ligi Republike Srpske, dok su dame bile druge? Da li ste zadovoljni njihovim učinkom?

 – Momci su završili na prvom mjestu prvenstvene tabele i izborili plasman u Premijer ligu BiH, dok su djevojke vicešampioni Republike Srpske. Momci su prethodne dvije sezone završavali na drugom mjestu i ove godine su konačno izborili prvo mjesto bez ijednog poraza u cijeloj sezoni. Djevojke su ostvarile fantastičan rezultat zauzevši drugu poziciju, iako su u sezonu ušle sa mnogo skromnijim ambicijama – počeo je priču Mladen.

Osvajanjem prvog mesta seniori su obezbedili plasman u Premijer ligu BiH. Kakve su ambicije i planovi za taj rang takmičenja? I da li je to jedan od većih uspeha u poslednjih nekoliko godina ( novijoj istoriji kluba) ?

-Što se tiče Premijer lige naredne sezone prvenstveno nam je cilj da obezbjedimo opstanak u elitnom društvu, nadamo se da ćemo uspjeti da obezbjedimo dolazak par kvalitetnih pojačanja koja će nam u tome i pomoći. Sve prvenstveno zavisi od finansijske situacije,  ali se nadamo da će lokalna zajednica imati razumjevanja za nas i podržati nas u tome. Rezultat koji su napravili momci i djevojke ove sezone je sigurno jedan od najvećih u novijoj istoriji kluba.

Pored rezultata seniorskih ekipa, veliki uspeh su ostvarile i mlađe kategorije kluba. Juniorke i kadetkinje su postale prvaci Republike Srpske, šta vi mislite o tim uspesima, da li nam možete reći nešto više o tim rezultatima, i na koji način su stigle do svojih titula?

- Pored seniora i seniorki, kao rezultat napornog rada došli su i rezultati juniorki i kadetkinja koje su izborile titulu prvaka RS. Dio tih djevojaka su već nosioci igre u ženskoj seniorskoj ekipi. U obje konkurencije je bilo veoma teško napraviti ovakav podvig, ali korak po korak smo uspjeli savladati sve ekipe na regionalnim takmičenjima, a onda doći do finalnog turnira na kome su učestvovale najbolje četiri ekipe iz RS. Dovoljno je reći da su pored “Maglića” na finalnom turniru u obje konkurencije učestvovale ekipe “Bimal-Jedinstvo” iz Brčkog, “Slavija” iz Istočnog Sarajeva i “Inova” iz Banja Luke. Onima koji poznaju odbojkaške prilike u BiH jasno je koliko je konkurencija bila žestoka. Mi smo uspjeli da formu iz cijele sezone prenesemo i na ove turnire i uz maksimalni trud svih igračica zauzmemo prvo mjesto u obje konkurencije.

Da li je u planu uvođenje nekih igračica, koje su bile članice mlađih kategorija u prvi tim?

-Naravno, za sledeću sezonu će se mnoge od igračica iz mlađih pogona priključiti seniorskom timu. Već imamo ponude za neke igračice iz seniorskog pogona od drugih klubova, tako da će mlađe igračice dobiti priliku da popune mjesto nastalo njihovim odlaskom i bore se za svoj status u prvom timu.

Kada počinju pripreme za narednu sezonu?

-Što se tiče naredne sezone, za seniore i seniorke pauza traje negdje do početka avgusta, a onda će se ponovo krenuti sa trenažnim radom – zaključio je na kraju razgovora trener Obrenović.

Na kraju razgovora poželeli smo puno sreće celom odbojkaškom klubu iz Foče, uz nadu da ćemo se uskoro opet čuti kada budemo pričali o nekim novim uspesima i titulama.


Drina 3 : 2 Crvena zvijezda
Maglić 3 : 0 Majevica
Gradiška 0 : 3 Pelagićevo
Modriča Optima 3 : 1 Jahorina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Maglić 16 16 0 47
2 Jahorina 16 13 3 38
3 Tempo 16 11 5 33
4 Modriča Optima 16 11 5 33
5 Drina 16 7 9 20
6 Crvena zvijezda 16 6 10 19
7 Pelagićevo (-2) 16 4 12 11
8 Gradiška 16 2 14 7
9 Majevica 16 2 14 6