XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Usvojeni izveštaji selektora sa SP u Novigradu

BEOGRAD, 21. jul (Info centar).- Članovi Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije na sednici u Beogradu (predsedavao predsednik Uroš Dragojlović), usvojili su, jednoglasno, na predlog Stručne komisije KSS (Voja Gajinov – predsednik, Ilija Ramić i Aca Ljubenković) izveštaje selektora Miloša Ponjavića (seniori), Dragana Fatovića (seniorke), Vojka Pavlovića (juniori) i Julijane Vukadinović (juniorke) sa Šamionata sveta u Novigradu u Istri u Hrvatskoj od 17. do 28. maja ove godine.

- Još jednom čestitke reprezentatvcima i stručnom štabu na izuzetnim rezultatima u Novigradu gde je Srbija bila prva nacija i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji i osvojeno je 14 medalja od toga sedam zalnih- rekao je Voja Gajinov.- Izveštaji su dobri, daju dosta informacija ali, da bi bili i kvalitetan dokument za generacije koje dolaze, jer su oni deo arhive i istorije KSS, napravićemo uskoro i predlog „šablona“ šta treba da sadrže i koje teme da obrađuju, uz, normalno, ostavljanje maksimalnog prostora za lične ocene i zaključke selekora.

I članovi Upravnog odbora Zoran Stanojević i Mladen Praštalo su insistirali da se ubuduće izveštaji prave više tipski i da odgovore na pitanja iz „zadatih tema“ (pripremni period, selekcija igrača, samo takmičenje, razlozi eventualnih neuspeha, ocena učinka, gde je moglo da bude još bolje, oprema, uslovi za takmičenje...), jer su, kako su naglasili i „ ove godine svi različiti“.

- Nama bi tako jednoobrazno koncipirani izveštaji pomogli da sagledamo i gde smo mi, kao članovi Upravnog odbora, mogli da budemo agilniji u stvaranju još boljih uslova za reprezentativne selekcije i da tako pomognemo selektorima, posebno u oblastima koje se direktno ne dotiču struke - rekao je u zaključku predsednik KSS Uroš Dragojlović.- Smatram da i, ovako, dobri izveštaji daju pravu sliku o ogromnom uspehu u Novigradu, za koji nam je, nedavno, prilikom posete međunarodnom kampu u Vrbasu i Zigfrid Švajkard predsednik Međunarodne kuglaške federacije, rekao da je istorijski u svetskom kuglanju i da ne veruje da ga neko u dogledno vreme ponoviti: da ista zemlja bude najbolja i u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na SP. Čestitam, još jednom, svim reprezentativcima i stručnim timovima na svemu što su uradili na Šampionatu sveta, a velika je obaveza, ne samo članova UO već i cele kuglaške organizacije da nam i žensko kuglanje izađe u svetski vrh i na tome moramo uporno da radimo. Moram da napomenem da me ljute ocene pojedinaca da je kod nas „žensko kuglanje

diskriminisano u odnosu na muško“. To su zlonamerna pometanja, kuglašice u reprezentaciji u svemu imaju jednake uslove kao i kuglaši – od priprema do opreme.

Dragojlović je rekao da je ogroman uspeh u Novigradu ostao bez – čestitki. KSS ih je dobio samo od Sportskog saveza Srbije i Srećka Pejovića direktora reprezentacija Streljačkog saveza Srbije koji je pomno pratio zbivanja u Novigradu i radovao se uspesima kuglaša:

- Reprezentativce Hrvatske posle Novigrada primila su predsednica države, predsednik Olimpijskog komiteta Hrvatske i zamenica ministra znanja, obrazovanja i sporta Janica Kostelić. Čestitali su im na „povjesnom uspehu“ na dve zlatne i tri bronzane seniorske medalje! Ne znam kako bismo, u svetlu onog „povjesnog“, mi morali da ocenimo naša tri seniorska zlata, srebro i dve bronze i još osam juniorskih medalja, činjenicu da smo najbolja nacija u obe konkurencije i da se od 18 sviranja himni, devet puta čula „Bože pravde“- za sedam zlata i dva puta za Kup nacija. Znamo i da hrvatski kuglaši i kuglašice dobijaju nagrade, lane su za SP u Špajherzdorfa kuglašice Hrvatske za titulu dobile po 3.500 evra, nešto manje pripalo je članovima stručnog štaba, a nagrađen je i maser! Mi nismo za Novigrad dobili ni – čestitku od našeg Minstarstva omladine i sporta, koje nam mnogo pomaže u sprovođenju programa i na čemu smo neizmerno zahvalni. O prijemu i da ne govorimo...

Prihvaćen je i izveštaj Komisije za informisanje uz konstataciju da su uspesi u Novigradu imali izuzetnog odjeka u medijima. Odato je priznanje izveštačima Dejanu Radojeviću (sajt KSS), Igoru Mraoviću („Žurnal“), Urošu Despiću (snimatelj „Sportnetvorka“) i Branimiru Vasiću (predsednik Komisije za informisanje).

Predlozi Takmičarske komisije o izmenama kvota za pojedinačne šampionate u idućoj sezoni, kalendaru takmičenja i propozicijama su jednoglasno prihvaćeni.

Uroš Dragojlović je obavestio da je delegacija KSS učestvovala u radu Konferencije VNBA (Svetska asocijacija za kuganje na devet čunjeva) u Brnu. VNBA je član „Vorld bovlinga“ i za to je na Kongresu u Abu Dabiju glasalo svih 80 delegata. „Vorld bovling“ je član Međunarodog olimpijskog komiteta (MOK).

- Reorganizacija sistema organizovanja i upravljanja u kuglanju na devet čunjeva je u toku i najvažnije je da smo sačuvali status u „Vorld bovlingu“ i MOK. Sada postoje samo dve organizacije – kuglanje na deset i kuglanje na devet čunjeva gde u VNBA ima ukupno 27 nacija. Nema više podele na bole, šere i klasik, sve je to devet čunjeva. Zalagao sam se i zalažem seda ne sme da bude deoba u našem sportu i da je sada najvažnije raditi na njegovom omasovljenju, razvoju i dobrom sistemu upravljanja u čemu važnu ulogu moraju da imaju nemački kuglaški zvaničnici jer je Nemačka kolevka kuganja sa 10.000 klubova. Neki žele da se oni isključe iz sistema odlučivanja, što može da bude pogubno i da se osveti celom kuglanju na devet čunjeva - istakao je Dragojlović.

Međunarodni kamp održan je u Vrbasu sa 19 polaznika iz Srbije, Slovačke, Slovenije i Češke i dobio je samo pohvale od predsednika Međunarodne kuglaške federacije Zigfrida Švajkarda koji ga je posetio:

- Švajkard i ostali visoki međunarodni zvaničnici u federaciji, kao što je Jiri Jančalek iz Češke zadužen za razvoj kuglanja među mladima, izuzetno podržavaju ulaganje u mlade. Mislim da je naša ideja, da Vrbas sa izvanrednim uslovima, postane stalan centar za ovakve kampove, pala na plodno tlo. Imamo i ogroman adut jer bi tu radila dva najtrofejnija svetska trenera, srpski selektori Miloš Ponjavić i Vojko Pavlović koji imaju sedam ekipnih svetskih titula! Predložio sam i da firme koje opremaju kuglane za šampionate sveta izdvajaju svake godine namenski sredstva za kamp mladih tako da bi učešće bilo besplatno, čime bismo privukli da dolaze polaznici iz većeg broja zemalja - uveren je Dragojlović.

Pre međunarodnog, održan je i uspešan domaći kamp Ministarstva omladine i sporta Srbije i KSS na kome je bilo oko 30 polaznika.

Dragojlović je za ponosom i zadovoljstvom istakao i da je Kuglaški savez Srbije ove godine dobio najviše društveno sportsko priznanje u Republici Srbiji “Majsku nagradu” Sportskog saveza Srbije.

Disciplinska komisija KSS ostala je bez predsednika, Milana Ostojića, koji je preminuo 13. maja uoči polaska na SP u Novigrad. Minutom ćutanja pre početka sednica odata je pošta ovom istaknutom kuglašu i sportskom radniku. Za novog člana izabrana je Suzana Radosavljević, generalni sekrtar KS Beograda, a za predsednika je predložen Darko Marković iz Niša. Treći član je Đorđe Alagić.

Sednici Upravnog odbora, uz predsednika Dragojlovića, prisustvovali su i članovi UO KSS Mladen Praštalo, Zoran Stanojevi i Dušan Karalić, generalni sekretar Vojko Pavlović, članovi Stručne komisije, članovi Takmičarske komisije KSS Miloš Mitorvić (predsednik), Mirko Čukvas i Jovan Boda (ujedno i predsednik Sudijske komisije), predsednik Komisije za informisanje Branimir Vasić i Suzana Radosavljević generalni sekrtar KS Beograda.

Zoran Stanojević je u ime novog superligaša Ženskog kuglaškog kluba Rudar iz Kostolca, Vojku Pavloviću uručio minijaturni dres ovog kluba za kolekciju suvenira KSS.

Sve medalje srpskog kuglanja na SP u Novigradu

Srbija je učešće na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta u istarskom Novigradu, završila sa šest medalja, tri zlata, srebrom i dve bronze: zlato Vilmoša Zavarka u pojedinačnom delu, zlato Igora Kovačića u kombinaciji, zlato Zavarka u sprintu, srebro Zavarka u kombinaciji, bronza Kovačića u sprintu i bronza Kovačića - pojedinačno.

Na juniorskom SP u Novigradu mladi kuglaši Srbije osvojili su osam medalja, četiri zlatne (Robert Ernješi – kombinacija sa svetskim rekordom, Robert Ernješi – pojedinačno, muška juniorska reprezentacija: Robert Ernješi, Čaba Zavarko, Milorad Vojnović, Norbert Ernješi, Bojan Kličarić , Igor Kovačić, Alen Kujundžić, rezerve Marko Antić i Želislav Jakab, selektor Vojko Pavlović i Milorad Vojnović – sprint), tri srebra (Igor Kovačić i Bojan Kličarić - tandem sa svetskim rekordom, Igor Kovačić- pojedinačno, Igor Kovačić - kombinacija) i jednu bronzu (Bojan Kličarić - sprint).

Na pojedanačnom kadetskom Svetskom kupu odigranom pre juniorskog šampionata, Kristina Ljubenković je osvojila pojedinačno srebro a Želislav Jakab pojedinačnu bronzu.

Bilans medalja u Novigradu – seniori

1. SRBIJA 3 1 2 6

2. Hrvatska 2 0 3 5

3. Poljska 1 0 0 1

4. Rumunija 1 0 0 1

5. Mađarska 0 3 0 3

6. Slovenija 0 1 1 2

7. Nemačka 0 1 1 2

8. Francuska 0 1 1 2

9. Češka 0 0 2 2

10. Austrija 0 0 1 1

11. BiH 0 0 1 1

______________________________________-

Ukupno 7 7 12 26

Bilans medalja u Novigradu – juniori

1. SRBIJA 4 3 1 8

2. Nemačka 3 3 3 9

3. Češka 2 2 2 6

4. Austrija 1 0 3 4

5. Mađarska 1 0 2 3

6. Hrvatska 0 2 2 4

7. Francuska 0 1 1 2

8. Slovenija 0 0 1 1

9. Italija 0 0 1 1

Ukupno 11 11 16 38

Bilans medalja u Novigradu – Svetski kadetski kup

1. Nemačka 2 1 0 3

2. Slovenija 1 0 1 2

3. SRBIJA 0 1 1 2

4.Rumunija 0 0 1 1

5. Hvatska 0 1 0 1

Ukupno: 3 3 3 9

NAPOMENA: Kolone znače zlatnih, srebnih i bronzanih medlja. Bilansi su po olimpijskom principu (više zlatnih). U pojedinim disciplinama dele se po dve bronze.