XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Superligaški karavan kreće 3. septembra

BEOGRAD, 20. jul (Info centar).- Na sednici Takmičarske komisije Kuglaškog saveza Srbije (Miloš Mitrović, Mirko Čukvas, Jovan Boda - predsednik Sudijske komisije) određeni su startni brojevi za Super lige Srbije za četiri ekipe za koje nisu važili uslovi (veći broj klubova na istoj kuglani, muški i ženski klub na istoj kuglani...), kod kuglašica sa SPC Vojvodinu i Džambo invest (oba iz Novog Sada) i kod kuglaša Metalac iz Gornjeg Milanovca i Car Lazar iz Kruševca.

Kod kuglašica Džambo invest je dobio broj pet, SPC Vojvodina broj sedam pa su startni brojevi sledeći: 1. Kristal Zrenjanin, 2. EDB Beograd, 3. Rudar Kostolac, . Srem Ruma, 5. Džambo invest Novi Sad, 6. Banat Zrenjanin, 7.SPC Vojvodina, 8. Apatin, 9. Radnički Novi Sad i 10. Singidunum Beograd. U prvom kolu 4. i 5. septembra, sastaće se: Kristal – Singidunum, EDB - Radnički, Rudar - Apatin, Srem - SPC Vojvodina i Džambo invest – Banat.

Kod kuglaša, Car Lazar je dobio broj pet, a Metalac broj devet, tako da su startni brojevi u muškoj Super ligi: 1. Banat Zrenjanin, 2. Beograd, 3. Kordun Kljajićevo, 4. Radnički Novi Sad, 5. Car Lazar, 6. Jedinstvo (Novi Bečej), 7. Partizan, 8. Kragujevac, 9. Metalac i 10. Crvena zvezda. Parovi prvog kola 4. i 5. septembra su: Banat – Crvena zvezda, Beograd – Metalac, Kordun - Kragujevac, Radnički - Partizan, Car Lazar – Jedinstvo. Derbi prvog kola je susret šampiona Beograda i vicešampiona Metalca. Prvi „večiti derbi“ Crvena zvezda – Partizan odigraće se u 4. kolu 24. i 25. septembra.

Usvojeni su i izmenjeni kriterijumi za seniorske Šampionate Srbije – pojedinačno, miks, tandemi i sprint - za sezonu 2017- 2018. Izbačeni su parovi u obe konkurencije i ubačeni tandemi koji se igraju i na Šampionatima sveta. Raspored mesta je – kuglaši, pojedinačno: 32 učesnika, 16 grupa Vojvodina, 16 grupa Centar (sada takođe 16 – 16), tandemi: 16 učesnika, po osam iz grupe Vojvodina i grupe Centar, sprint: 16 učesnika, po osam iz grupe Vojvodina i grupe Centar (sada takođe po osam).

U 32 igrača koji će se boriti za titule, plasiraće se direktno osam najboljih sa šampionata 2016 - 2017, kao i tri prvoplasirana u kombinaciji, što znači da je moguće da se maksimalno 11 kuglaša direktno plasira. Ostali (od 21 do 24) se dobijaju sa prvenstva grupe Vojvodine, odnosno Centar. Ako je broj neparan, više takmičara dobiće gupa Centar. Takmičari koji su se direktno plasirali, a iz nekog razloga odustanu, ne mogu svoje mesto da prepuste nikome, već se upražnjeno mesto dodeljuje igraču iz grupe koja je na redu.

Kod kuglašica, raspored mesta je – pojedinačno: 32 učesnice, 16 iz grupe Vojvodine i 16 iz grupe Centar (sada 24 – 8), tandemi: 16 učesnica, 10 iz grupe Vojvodina i šest iz grupe Centar, sprint: 16 učesnica, 10 iz grupe Vojvodina i šest iz grupe Centar (sada 12 – 4).

U 32 kuglašice koje će se nadmetati za titule, direktno će se plasirati najboljih osam sa šampionata 2016 – 2017. kao i tri prvoplasirane u kombinaciji. Tako je moguće da se maksimalno 11 kuglašica direktno kvalifikuje. Ostalih 21 do 24 se dobijaju sa prvenstava grupe Vojvodina i grupe Centar i to po principu 2:1: na dve takmičarke iz Vojvodine, jedno mesto pripada kuglašici iz grupe Centar. Ako je broj slobodnih mesta nedeljiv sa tri, preostala mesta se popunjavaju po principu Vojvodina – Centar – Vojvodina. Takmičarke koje su obezbedile direktno učešće, a potom odustanu, ne mogu svoje mesto nikome da ustupe, već se ono dodeljuje po redosledu Vojvodina – Centar – Vojvodina.

U miksu, po novom igraće 20 parova, po deset iz grupe Vojvodina i grupe Centar (sada je 10 - 6).

Usvojene su i propozicije (jedna od novina je da konačnu odluku o zahtevu za izuzeće sudije donosi Sudijska komisija) kao i kalendar takmičenja. Super lige Srbije počeće 4. i 5. septembra, a jesenji deo se završava 5. i 6. novembra. Drugi deo počinje 12. i 13. novembra, a završetak lige je 1. i 2. aprila 2017. Mini prelazni rok je od 7. do 13. novembra 2016.

Šampionati Srbije u sprintu odigraće se 3. i 4. decembra ove godine.

Pojedinačni Šampionati Srbije (sa 32 učesnika) su 28. i 29. januara 2017. a sa 16 učesnika 25. i 26. februara iduće godine. Fajnal for Kupa Srbije je 8. i 9. aprila 2017.

Šampionati Srbije u tandemima su 14. i 15. januara 2017. Šampionati Srbije u miksu odigraće se 15. i 16. aprila iduće godine.

Reprezentacije Srbije u idućoj godini imaće dva velika izazova. Svetski kup (juniorske i seniorske kategorije) u Eringenu u Nemačkoj je od 9. do 12. februara. Ekipni seniorski Šampionat sveta, kao i ekipni i pojedinačni kadetski Šampionat sveta su u Detenhajmu u Nemačkoj od 12. do 25. maja 2017.