XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Srebro i bronza za Moni Kovač u kampu u Vrbasu

VRBAS, 16. jul (Info centar).- Mlada srpska kuglašica Moni Kovač (Spartak Debeljača) osvojila je srebro u pojedinačnom delu i bronzu u kombinaciji na kontrolnom takmičenju u kampu Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik završenom u Vrbasu.

Ona je, ujedno, i najuspešnija polaznica iz Srbije jer je osvojila i zlato u sprintu io bronzu u miksu. Bila je član mešovite grupe koju je vodio srpski stručnjak, Vojko Pavlović, selektor muške juniorske reprezentacije Srbije, četvorostrukih šampiona sveta (Moni Kovač, Iris Zoran – Slovenija, Denis Pašić - Slovenija, Filip Mikulašek – Češka).

Enej Požar (Slovenija), osvojio je dva prva mesta – pojedinačno i kombinacija i imao je, ujedno, i najbolji rezultat kod dečaka (553čunja). Pojedinačno, drugi je Marek Švantner iz Slovačke, a treći Duška Lukaš (Češka). U kombinaciji srebro je pripalo Lukašu, a bronza Slovencu Denisu Pašiću.

Kod devojčica, pojedinačno je slavila Veronika Harkova (Češka) koja je imala i najbolji rezultat od 529 čunjeva. Druga je Iris Zoran (Slovenija) n treća Moni Kovač (Srbija).

U kombinaciji, Iris Zoran (Slovenija) je zauzela prvo mesto, ispred Moni Kovač (Srbija) i Veronike Harkove (Češka).

Kamp su obišli predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva, nemački kuglaški zvaničnik Zigfrif Švajkard, Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije i Franc Gornik istaknuti slovenački kuglaški radnik zadužen za merketing u međunarodnoj federaciji

Polaznike kampa posebno je obradovao dolazak najboljeg kuglaša sveta, srpskog reprezentativca Vilmoša Zavarka dvostrukog šampiona sveta u maju u Novigradu (sprint i pojedinačno) , koji u novu sezonu ulazi kao „broj 1“ na obe svetske rang liste. Pratio je takmičenja u pojedinačnom delu i strpljivo izlazio u susret molbama mladih kuglašica i kuglaša – od davanja autograma do fotografisanja sa polaznicima.

- Ovo je šesti međunarodni kamp i čini mi se da smo imali jednu od najslabijih generacija – ocena je direktora kampa Miloša Ponjavića, selektora muške seniorske reprezentacije, trostrukih prvaka sveta.- Česi su odskakali kao i Slovenci i jedini imaju čime da se pohvale. Generalno, deca su mnogo nespremnija, tromija i trapavija. Što se tiče naših polaznika, čeka nas teška smena generacije. Alarm kod nas zvoni na uzbunu, moja poruka trenerima u klubovima je da moraju mnogo više da rade sa najmlađima, inače nam se ne piše dobro.

U kampu je bilo petoro učesnika iz Srbije: Andrea Lazarević i Moni Kovač (Spartak, Debeljača), Miona Grujić (Banat Zrenjanin), Bogdan Trailović (PPT Trstenik) i Dejan Radonić (Kristal, Zrenjanin).

Koordinator programa rada bio je Jiri Jančalek, češki kuglaški radnik u međunarodnoj federaciji zadužen za mlađe kategorije.

Uz dva srpska istaknuta stručnjaka, Ponjavića i Pavlovića, u trenerskom timu su bili i Eva Kotilova iz Češke, Ondrej Kiselica iz Slovačke i Istok Kovač iz Slovenije.

Vrbas i CFK „Drago Jovović“ (sa izvanrednim uslovima - kuglana, dvorana, atletska staza i bazeni), bili su domaćin svetskim talentima 2013, 2014. i 2016. Prošle godine, kamp je održan u Prerovu u Češkoj. Prva dva kampa su organizovana u Nemačkoj i Slovačkoj (Podbrezova).