XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Švajkard i Dragojlović uručili trofeje i diplome u kampu u Vrbasu

VRBAS, 15.jul (Iinfo centar) - Šesti kamp Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva – klasik (VNBA) održava se u Vrbasu. Učestvuje 19 mladih kuglašica i kuglaša i Slovenije, Slovačke, Češke i Srbije. Direktor kampa je istaknuti srpski stručnjak, selektor muške reprezentacije Srbije, trostrukih prvaka sveta, Miloš Ponjavić, dok je vođa programa Jiri Jančalek, češki kuglaški radnik u međunarodnoj federaciji zadužen za mlađe kategorije.

Kamp su obišli predsednik Međunarodne kuglaške federacije na devet čunjeva, nemački kuglaški zvaničnik Zigfrif Švajkard, Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije i Franc Gornik istaknuti slovenački kuglaški radnik zadužen za merketing u međunarodnoj federaciji.

Švajkard i Dragojlović su prvog dana boravka u kampu uručili trofeje najuspešnijim u završnim takmičenjima u sprintu i miksu kao i diplome svim učesnicim kampa. Od polaznika kampa iz Srbije, reprezentativka Spartaka iz Debeljače, Moni Kovač je osvojila zlato u sprintu i bronzu u miksu sa Čehom Denisom Hofmanom.

- Ovo je treći put da se kamp održava u Vrabsu koji, u CFK „Drago Jovović“, ima izvanredne uslove za treninge, smeštaj i ishranu. Sa predsednikom Švajkardom razgovarali smo dosta o budućnosti kuglaškog sporta i poziciji kuglanja na devet čunjeva u novoj svetskoj asocijaciji kuglaških sportova „Vorld bovlingu“ i izneli neka zapažanja i predloge koji će, ubeđan sam, doprineti da se naš sport uspešno razvija. Posebno mi je drago što u Međunarodnoj kuglaškoj federaciji izuzetno vode računa o podmlatku i podržavaju ovakve kampove. Cilj je da okupimo što više mladih, ali i veći broj trenera koji će imati priliku da se usavršavaju i uče. Ovde u Vrbasu su, na primer, u stručnom rukovodstvu kampa, što sa ponosom ističem, i dvojica selektora koji nemaju premca u svetskom kuglaškom sportu u poslednjoj deceniji jer zajedno imaju sedam titula ekipnih šampiona sveta: srpski selektor seniorske muške reprezentacije Miloš Ponjavić je sa svojim izabranicima na poslednja četiri svetska šampionata osvojio tri zlata i bronzu, a Vojko Pavlović je selektor srpskih juniora koji su ove godine osvojili četvrtu uzastopnu svetsku titulu, što je podvig za anale svetskog kuglanja.

Zigfrid Švajkard je istakao da su ovakvi kampovi veoma važni za budućnost kuglaškog sporta i poželeo učesnicima da se uskoro nađu i u reprezentacijama na šampionatima sveta. Jiri Jančalek se posebno zahvalio Urošu Dragojloviću predsedniku i Vojku Pavloviću generalnom sekretaru Kuglaškog saveza Srbije jer su u veoma kratkom roku, uspešno pripremili kamp, kao i trenerima predvođenim Milošem Ponjavićem, na saradnji i sjajno sprovedenom, veoma obimnom i kvalitetnom, programu.

Uz Ponjavića i Pavlovića, u trenerskom timu su i Eva Kotilova iz Češke, Ondrej Kiselica iz Slovačke i Istok Kovač iz Slovenije. Kamp se završava u subotu 16. jula.

Vrbas je bio domaćin svetskim talentima i 2013. i 2014. Prošle godine, kamp je održan u Prerovu u Češkoj. Prva dva kampa su organizovana u Nemačkoj i Slovačkoj (Podbrezova).

Rezultati kontrolnih takmičenja – sprint, dečaci: 1. Denis Pašić (Slovenija), 2. Denis Hofman (Češka) – finale 1:1, pobeda na „zlatne kugle“ 21:16, 3. Lukaš Duška (Češka), 4. Marek Švantner (Slovačka) - meč za bronzu 2:0. Najbolji rezultat imao je Denis Hofman 207 čunjeva.

Devojčice: 1. Moni Kovač (Srbija), 2. Varonika Horkova (Češka) - finale 2:0, 3. Helena Mervartova (Češka), 4. Ajda Ule (Slovenija) - meč za bronzu 2:0. Najbolji rezultat imala je srpska reprezentativka Miona Grujić 196 čunjeva.

Miks: 1. Iris Zoran (Slovenija), Danis Pašić (Slovenija), 2. Veronika Horkova (Češka), Lukaš Duška (Češka) –finale 1:1, na „zlatne kugle“ 14:13. 3. Moni Kovač (Srbija), Denis Hofman (Češka), 4. Ajda Ule (Slovenija), Filip Mikulaštek (Češka) – meč za bronzu 2:0.