XS
SM
MD
LG
23.06.2016 Administrator

Za vikend startuje Čiker MTB maraton 2016.

25.06.2016. godine je predviđeno okupljanje učesnika maratona u Kraljevu. Obezbeđen je prostor za besplatno postavljanje šatora, kao i mogućnost noćenja u objektima. U popodnevnim časovima, u centru Kraljeva, na gradskom trgu, će se održati promocija maratona i finalno evidentiranje učesnika. U večernjim časovima će se, u zgradi opštinske uprave, održati prigodan koktel za sve učesnike, predstavnike turističkih organizacija i goste.

26.06.2016. Start maratona će biti u 8h. Učesnici će voziti obodom planine Jelice, odakle će se spustiti u Čačak, gde će se napraviti duža pauza u centru grada, nakon koje će maratonci nastaviti put kanjonom Ovčarsko-Kablarske klisure do Ovčar Banje, gde će biti prvo noćenje za učesnike.

27.06.2016. godine trasa maratona, iz Ovčar Banje, kanjonom reke Morave dolazi do Požege, gde će se napraviti duže zadržavanje za odmor, užinu i promociju maratona. Iz Požege će maraton nastaviti uspon grebenima Zlatibora do Zlatiborskog jezera, gde će se i završiti drugi dan maratona.

28.06.2016. godine maraton će se kretati sa Zlatibora, pored Ribničkog jezera, Stubla, Kratova, Rutoši i Radoinja do Nove Varoši i motela “Panorama”, gde će učesnici zanoćiti treću noć.

29.06.2016. godine trasa maratona će se kretati preko Vodene poljane na Zlataru, odakle se trasa spušta do sela Aljinovići. Od Aljinovića počinje uspon na planinu Jadovnik, na kojoj trasa završava u mestu Sopotnica, poznatom po prelepim vodopadima.

30.06.2016. godine, trasa maratona se spušta do Prijepolja, gde će se, na platou ispred Doma kulture, kao promocija maratona, napraviti duža pauza. Iz Prijepolja trasa se, preko Dušmanića i Đurišića, penje na planinu Jabuka, do graničnog prelaza sa Crnom Gorom. Od graničnog prelaza trasa se kreće makadamskim putevima preko Otilovića i manastira Svete Trojice, do Pljevalja gde se završava peti dan maratona.

01.07.2016. godine, šestog dana maratona, trasa se iz Pljevalja, pored jezera Otilovići, uzdiže do prevoja Kovren na planini Lisa, odakle se, preko Pavinog Polja, spušta ka Bijelom Polju, gde se nalazi i konačno odredište maratona. U Bijelom Polju će se, u večernjim časovima održati “završno veče” za sve učesnike, predstavnike turističkih organizacija i goste.

02.07.2016. godine će se organizovati prevoz za sve učesnike, njihove bicikle i opremu, na relaciji Bijelo Polje – Kraljevo. Dolaskom u Kraljevo zvanično će biti završen “Čiker MTB maraton 2016”.

O maratonu

MTBC “Čiker” iz Kraljeva, u saradnji sa deset turističkih organizacija, prethodne četiri godine je organizovao “Čiker MTB maraton” na relaciji Kraljevo – Pivsko jezero (Crna Gora). Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: “Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru”, koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, i finansiran je od strane EU.

Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale dve zemlje. Maraton traje sedam dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele dve zemlje, obilazeći pri tom turističke centre, kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama.

Trasa maratona je prethodnih godina prolazila planinskim putevima planina Goč, Radočelo, Čemerno, Javor, Golija, Mučanj, Zlatar, Jadovnik, Kamena Gora, Jabuka, Ljubišnja, Pivske planine i Durmitor, prolazeći kroz Ivanjicu, Novu Varoš, Sjenicu, Prijepolje, Pljevlja, Žabljak i Plužine.

Trasa maratona se menja svake godine tako da se planira da narednih godina, pored već obuhvaćenih teritorija, obuhvati i teritorije opština Čačak, Arilje, Požega, Užice, Priboj, Raška, Novi Pazar, Tutin, Rožaje, Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin i Šavnik.

Broj učesnika se svake godine povećava. Tako se broj, od oko 60 učesnika 2012. godine, oko 90 učesnika 2013. godine, preko 100 učesnika 2014. godine, popeo na oko 120 učesnika 2015. godine, od kojih je oko 68 učesnika izvezlo celu trasu maratona. Očekuje se da će u 2016. godini učestvovati 120-150 biciklista.

Do sada su na maratonu učestvovali biciklisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Švajcarske i Nemačke, a za 2016. godinu je najavljeno učešće i biciklista iz Slovenije, Italije, Francuske, i SAD-a.