XS
SM
MD
LG

Hrabro Vošino srce

Ponovo su mlade igračice Vojvodine „zacrnile“ petostrukom uzastopnom šampionu Srbije i time odložile promociju još jedne titule Subotičanki. Ni najveći optimista među navijačima novosadskih „princeza“ nije mogao da sanja, da će njihove ljubimice i posle 4 utakmice u plejofu, ostati neporažene.
Očigledno je, da ekipa trenera Nemanje Savića, napreduje iz utakmice u utakmicu i da rezultati Vojvodine, više za nikog ne predstavljaju iznenađenje.
Subotičanke su u Novi Sad doputovale sa nadom i željom u pobedu, koja bi im i teoretski obezbedila šestu titulu šampiona Srbije u nizu. „Golubice“ su tako i ušle u susret, od prvog minuta su preuzele punu inicijativu, dok su domaće igračice,  zgusnutim rasporedom na sredini terena i pojačanom odbranom, pokušale da pariraju favoritu.
Nakon nekoliko poluprilika, u 15. minutu, Spartak je valorizovao svoju bolju igru i došao do prednosti. Stara boljka novosadskog superligaša, defanzivni skok prilikom prekida, koštao je Vojvodinu primljenog gola. Izveden je korner sa desne strane, a najviša i najspretnija u buketu igračica  bila je Afrikanka, Gabriele Ngaska i udarcem glavom iz neposredne blizine, poslala loptu u levi donji ugao. Vojvodina je, nešto kasnije, uzvratila preko raspoložene reprezentativke Aleksandre Savanović, koja je odlično izvela slobodan udarac sa više od 30 metara. Golman Spartaka, Milica Krstić, krajnjim naporom je ukrotila loptu i sačuvala svoju mrežu. Potom je na drugoj strani, sjajno šutirala Tijana Krstić, a Tanja Đapić, poletela kroz vazduh i izbila loptu iz gornjeg desnog ugla.
Gošće sa severa Bačke, ulagale su zaista veliki trud kako bi došle do opipljivije prednosti, ali su Novosađanke iz minuta u minut dizale nivo svoje igre, pa je na terenu viđena prava bitka Davida i Golijata. Odbrana Vojvodine se povijala pred jurišima Spartakovih napadačica, ali su defanzivke „crveno-belih“ demonstrirale fanatičnu upornost i borbenost. Pravi rat vodile su mlađane Anastasija Nikolić i Maja Mićunović protiv gorostasne Milene Nikolić i snažne i brzonoge Kamerunke Ngaske, dok je Danijela Kolarić  u potpunosti uštopovala  Alegru Poljak. Ipak, u poslednjem minutu prvog poluvremena, reprezentativka BiH u redovima srpskog šampiona, Milena Nikolić, imala je priliku da duplira vođstvo svoje ekipe, ali je promašila ono što se promašuje jednom u 10 godina. Izašla je potpuno sama pred Tanju Đapić i kad su svi u gledalištu očekivali laganu realizaciju, ona je poslala loptu preko prečke u gol aut.
„Golubice“ su i u drugom delu utakmice nastavile da promašuju šanse, a tragičarka je bila tamnoputa Ngaska, koja je, na odlične asistencije Nikolićeve u dva navrata promašila prazan gol. „Ulje na vatru“, svojim odbranama, dodala je fantastična Tanja Đapić na golu Vojvodine, pa se u redove Spartaka uvukla nervoza. Trener domaćih, morao je u 57. minutu, da se liši usluga kapitena i najboljeg strelca, Adrijane Delić, koja je ušla u utakmicu rovita. Povreda pete bila je previše bolna i sprečila je da pruži svoj maksimum. Umesto nje, na teren je ušla mlada, ali izuzetno srčana i agresivna Mirjana Penić, a nedugo potom i Ivana Trbojević. Igra Vojvodine postala je tečnija, a napadi sve opasniji.
U 64. minu, eksplozija oduševljenja među navijačima Vojvodine. Dupli pas na levoj strani, odigrale su Kolarićeva i Trbojevićeva, izbacivši iz igre dve fudbalerke gostujuće ekipe. Trbojevićeva je lepo odložila loptu Aleksandri Savanović, ova je napravila fintu telom, otvorila sebi prostor za šut, a potom fantastičnim udarcem sa 18 metara, pogodila levi donji ugao gola Spartaka. Od tog trenutka, pa do poslednjeg sudijskog zvižduka, Spartak je napadao, stvarao i promašivao šanse.
Devojke u crveno-belim dresovima, borile su se kao da su u finalu Lige Šampiona, odolele svim iskušenjima  i na kraju, zasluženo osvojile jedan bod.
Utakmica je i pored 6 dodeljenih javnih opomena, bila u okviru fer pleja i viteške borbe, dva sjajna rivala i sportska prijatelja.
Sudijska trojka na čelu sa Gordanom Kuzmanović, odlično je odradila svoj deo posla.

TANJA ĐAPIĆ SE NAVADILA DA BUDE IGRAČ UTAKMICE

Šalu na stranu zbog naslova, ali mlada 17-godišnja golmanka Vojvodine je još jednom pokazala i dokazala svoj raskošni talenat. Standardna tokom celog prvenstva, Đapićeva je u plejofu naprosto „eksplodirala“. Nije bilo utakmice na kojoj nije briljirala i demonstrirala odbrane kakve se retko viđaju i u muškom fudbalu. Može zvučati subjektivno (jer navijam za Vojvodinu), ali tvrdim da je trenutno golman broj 1 u Srbiji u seniorskoj konkurenciji.

ŽFK VOJVODINA-ŽFK SPARTAK 1 : 1 (0 : 1)

FC „Vujadin Boškov“

Gledalaca :    100

Sudija :         Gordana Kuzmanović (Lazarevac)

Strelci :         Ngaska (15. min) za Spartak, A. Savanović (64. min) za Vojvodinu

Žuti karton :  Nikolić i Đapić (Vojvodina), Ilić, Ngaska, Marenić i Poljak (Spartak)

Vojvodina :    Đapić, Milanović (od 69. min Golubović), Kolarić, Nikolić, Mićunović, Trajković, Jonović, A. Savanović, Malijar (od 76. min S. Savanović), Kovačević (od 62. min Trbojević), Delić (od 57. min Penić)

Spartak :      M. Krstić, Burkert, T. Krstić, Ilić, Vajda, Malešević (od 62. min Marković), Filipović, Pavlović, Poljak, Nikolić, Ngaska (od 76. min Marenić)

 

Aleksandra Savanović postiže gol Foto : Dunja Dragičević, ŽFK Vojvodina


Vojvodina 1 : 1 Spartak
Crvena zvezda 0 : 0 Mašinac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 10 7 3 0 24
2 Mašinac 10 5 3 2 18
3 Crvena zvezda 10 1 3 6 6
4 Vojvodina 10 0 5 5 5