XS
SM
MD
LG

Pred finale plej-ofa Prve lige u bovlingu: Zemun ili Fortuna

Finalnim mečom plej - ofa, između Zemuna i Fortune (nedelja, 8. maj, 18.00 Bovling centar Koloseum), „stavlja se tačka“ na takmičarsku 2015/2016. godinu Prve lige. Zemun se, kao najbolja ekipa iz ligaškog dela, direktno plasirao u finale. Novosadska Fortuna je na kraju prvenstva zauzela treće mesto, te je u četvrtini finala morala da odmeri snage sa Kendi Antenalom (četvrti). Nakon pobede od 10:6 (4409:4208), Fortuna je stekla pravo da u polufinalu plaj-ofa igra protiv šimanovačkog Metalca, koji je ligaški deo prvenstva okončao na drugom mestu. I ovde je ostvarena pobeda 11:5 (4418:4295).

Marko Cimeša

   Zemun ili Fortuna? Poznavaoci „relacija“ u ovom sportu, ipak, prednost daju Zemunu, koji ima daleko veći izbor igrača. Na rang listi igrača, koji su nastupali u prvenstvu u takmičarskoj 2015/2016. godini, na porvom mestu je Dragana Petrović (Zemun) sa prosekom od 191,90 po meču. Njeni saigrači su imali sledeći učinak: 2. Nemanja Sarić 189,93 9. Miloš Nikolić 180,44 10. Vladimir Majski 180,11 13. Milan Dragić 179,60 17. Dragan Jontić 177/88 27. Aleksandar Obradović 175,92 i 55. Darko Nešić 164,70. Perjanica Fortune je Marko Cišeša, koji je na rang - listi tik do Dragane Petrović, sa prosekom od 185,93 poena. Dalje slede: 12. Marinko Korda 179,68 16. Dragan Dugalić 178,05 20. Vinko Ilić 176,62 38. Nenad Vještica 172,94 48. Dragan Stevanović 168,20 i 64. Bojan Vukić 159,67 poena. Ovo je, ipak, „samo matematika“. Često pobednika odluči „bolje raspoloženje ili dobar dan!“.

   Igračima Zemuna Aleksandr Obradoviću, odn. Fortune Marku Cimeši, postavili smo ista pitanja: 1. Kako ocenjujete dosadašnji tok prvenstva? 2. Kako bovling podići na viši nivo? 3. Srpski bovling u Evropi?

- Drago mi je što se sezona protiče u dobrom dušu - kaže Aleksandar Obradović - Prijatno sam iznenađen plasmanom Fortune u finale plej-ofa, koja je, definitivno, mnogo dobila prelaskom u njihove redove Marka Cimeše, aktuelnog šampiona Srbije, iz somborskog Bovlinstonsa. Smatram da je Zemun opravdao očekivanja i već četvrtu sezonu za redom igramo finale, uz jednu osvojenu titulu. Proteklo prvenstvo za nas je bilo „povremeno dramatično“. Zbog povrede vrlo brzo smo ostali bez Miloša Nikolića, koji je bio sjaqjan na početku i ustalio se u startnoj postavi. Na sreću, u našoj ekipi uvek ima ko da priskoči i zaigra kada treba. U ovoj sezoni to je bio Dragan Jontić, pored standardno dobre Dragane Petrović (višestruke šampionke). Naravno, tu su i dvostruki prvak Vladimir Majski i osvajač mnogih turnira Milan Dragić. Njih četvoro su izneli teret većeg dela sezone na svojim leđima. Pri kraju prvenstva, u par mečeva je odlično igrao Nemanja Sarić, ovogodišnje pojačanje, tekođe bivši šampion Srbije. Lično nisam zadovoljan svojim igrama. Pratile su me sitne povrede. Mislim da mogu i mora bolje. Za naš sport je od krucijalne važnosti što će reprezentacija Srbije, po prvi put, otići na Prvenstvo Evrope. Upravni odbor BSS imenovao je Vladimira Štrbca (jednog od par sertifikovanih trenera) za selektora reprezentacije. Uz njegov entuzijazam i lično angažovanje, mislim da reprezentacija ima budućnost i da će biti temelj razvoja sportskog bovlinga. Takođe, sve bi to trebalo biti primer novim igračima kako se rad, ipak, nagrađuje, a možda i signal državnim organima da finansijski pomognu ovaj naš sport, koji se trenutno oslanja u tom pogledu samo na klubove i par entuzijasta u organima BSS.

Aleksandar Obradović

   Na polusezoni, Marko Cimeša je iz Bovlingstonsa prešao u Fortunu. U više mečeva bio je „igrač odluke“. Još uvek se prepričava njegova sjajna igra u polufinalu protiv Metalca i prosek od 201 poena!.

   - Brzo sam se uklopio u novoj ekipi - ističe Marko Cimeša - Ovo nam je najbolja sezona. Igrali smo dobro u kontinuitetu, a svaki meč je neko drugi iskakao u prvi plan. Ostaje žal za prvim mestom u ligaškom delu, jer smo imali realne šanse za tom. Na žalost, imali smo pad u formi i tri vezana poraza i to na našoj kuglani. Bez obzira na sve, imali smo sjajnu atmosferu u kompaktnom timu, koji je kao kapiten odlično predvodio Vinko Ilić, kako na terenu, tako i van njega. Plej-of smo odigrali odlično: takmičarski i na rezultat. Pobedili smo, najpre, uvek neugodni Kendi Antenal, a potom Metalac i to kao gosti. Što se mene tiče, ovo mi je tek druga sezona u Prvoj ligi Srbije. Zadovoljan sam svojim igrama. Verujem da je vreme radi za mene i da ima još mnogo prostora za napredak. U Srbiji se bovling konstrantno podiže na sve veći nivo. Najbolji pokazatelji za to su čelendžer turniri i brojne tzv. Biznis lige, koji su sve masovniji. Bilo bi dobro kada bi se otvorio još neki bovling centar, što bi podiglo popularnost ovog sporta i dovelo do omasovljenja. Mislim da smo još daleko od Evrope i da mnogo zaostajemo. U to sam se lično uverio nastupajući prošle godine na Prvenstrvu Evrope u San Marinu, gde sam imao čast da predstavljam Srbiju. I za kraj: ulogu favorita u finalu plej-ofa prepuštam Zemunu, koji sjajno predvodi Dragana Petrović. Naravno, ne dolazimo sa „belom zastavom“. Pokušaćemo da uz pomoć vernih navijača napravimo još jednu titulu i okitimo se titulom.