XS
SM
MD
LG

Kome je tako brzo zasmetao Novica Tončev, novi predsednik FS RIS !?

Vlast je čudo, pogotovo ova fudbalska. Još ako je dugogodišnja, višedecenijska, ako su se ljudi naučili na sve pogodnosti, ali i mogućnost da o svemu odlučuju, na devele delegatske dnevnice i navodni uticaj u svemu,  onda je i razumljivo kad izgube ,,tlo pod nogama,, odnosno, za samo sat ili dva, koliko je Skupština trajala, nestane sve ono što su ka korist  godinama imali!

O čemu se radi? Da pojasnimo, mada je svakom ljubitelju fudbala koji prati  ovu lepu igru, posebno na području Regiona Istočne Srbije,  sve potpuno jasno!

Još se mastilo na Odluci o izboru Novice Tončeva nije osušilo, ( odluka je doneta na demokratskim izborima sa više kandidata), a danas u novinama prva zapomaganja. Ovi iz ,,senke,, gurnuli čoveka koji  nije ni ,,dva petka,, u fudbalu, promenio je za kratko vreme nekoliko klubova ,  da prenese ono što su dobro znani smislili,  da  Novica Tončev, ne može da bude predsednik FS RIS!!!

 

Novica Tončev - foto: plusonline.rs

Onima koji su u toku, sve je poznato. Ko piše žalbe, koje jke veliki ,,pravni stručnjak,, za navodna fudbalska pitanja, da ironija bude veća, on se  godinama izopštio iz pirotskog fudbala, promenio odeždu i igra kako ,,tata,, svira. Ili kako je jedan od njegovih ,,fudbalskih očeva,, svirao!

Raspitali smo se malo o detaljima kako bi fudbalskom narodu objasnili. Zakon o sportu je tkzv. civilni zakon, zakon koji propisuje Ministarstvo. Taj Zakon se primenjuje naravno, ali postoje i fudbalski propisi po kojima se, na demnokratski način, kako rekosmo, u proceduri bira predsednik. I kada već govorimo o tom Zakonu o sportu, koji smo godinama čekali , a on se pisao u nastavcima, taj Zakon kaže da   učešće ljudi  sa javnim funkcijama u sportu ima odloženo dejstvo od godinu dana. Dakle, Novica Tiončev , po članu 130 ovog Zakona , do  1.  marta 2017. godine  ima prostora  da donese ličnu odluku. Da li će biti poslanik, predsednik Opštine ili predsednik FS RIS. Za to vreme, ova gospoda iz senke moraće da čekaju! Ako imaju strpljenja.

Što se pak fudbalskih propisa tiče oni kažu da je Novica Tončev izabran na osnovu demokratske procedure sprovedene u svim otrganima FS RIS i da je na sednici ubedljivo, mislim da je bilo 37:8, tako nekako,  pobedio! Neki su odustali, neki ostali ,,na megdanu,,!!

Eto, još jedne bure koju su u ,,fudbalskoj čaši,, Regiona Istočne Srbije želeli, pokušali , da naprave oni kojima se ne ispustaju iz ruku dizgini jdnog od najvećih Saveza, prilika da odlučuju o svemu od onih seoskih takmičenja, sve tamo do republičkog ranga. Pa, Boga mi i dalje!

Srbiji su promene u fudbalskom sportu neophodne . Novi, preduzimljivi, hrabri ljudi  koji će raditi na razvoju klubova, infrastrurukturi,krenuti medju klubove, pitati ih kako im je. Dosta nam je onih koji su po već dobro poznatim kafanama na autoputu  raportirali  o ,,dobro izvršenom zadatku,,.

Fudbalski funkcioneri treba da stvaraju usklove za  život klubova, treneri da napreduju u znanju, sudijama, mladim i veoma kvalitetnim  treba omogućiti da konačno sude po svojoj savesti, a fudbalerima da na terenu odlučuju o tome ko je bolji. Ovo je do pre neki dan bila iluzija. A to je fudbalsu našem u Srbiji NEOPHODNO!!!

 Novica Tončev je obećao da će to menjati. Možda je to ,,ovima iz senke,, zasmetalo!!

 Konačna odluka biće doneta odmah posle praznika, kada će zasesati nadležni organi ove fudbalske organizacije , jedino meritorni za donođšenje odluka u fudbalskoj organizaciji!!!