XS
SM
MD
LG

Planinari PD Bukulja debitanti na takmičenju Treking lige Srbije – stigli prvi bodovi iz Vršca

Pripremajući se da uz pomoć svojih saradnika ljubitelja prirode , planinara Planinarskog društva “Bukulja” iz Aranđelovca napišem prigodan tekst o učešću njihovih članova na takmičenju u okviru TREKING LIGE SRBIJE napišem tekst koji bi zapravo bio kratak izveštaj o nihovim rezultatima na ovom takmičenju , uprkos tome što sam dobio sažet i , tekst pun informacija , morao sam da malo “izguglam” šta je zapravo to trekking liga i kakvo je to takmičenje u koje su se upustili naši sugrađani.

Bez obzira što će se oni koji dobro poznaju ovu materiju , i kojima je priroda i planinarenje u krvi , verovatno iščuđavati neznanju autora ovog teksta, smatrao sam za shodno da onima koji kao i ja ne poznaju dobro ovu tematiku , na samom početku izveštaja u nekoliko rečenica , naravno prepisujući to sa specijalizovanih sajtova kojma ova tema nije strana , u par rečenica opišem “o čemu se tu zapravo radi…?”.

Treking liga je je planinarsko takmičenje u pešačenju koje se održava na obeleženim planinarskim stazama različite dužine i zahtevnosti. Staze su vrednovane brojem bodova prema težini koji se za učesnike sabiraju iz više takmičenja u ligi na kraju sezone kada se određuju plasmani pojedinaca i klubova.

Deo takmičara pred start prvog kola Treking lige na Vršačkim planinama

Učesnici stazu prelaze pešačenjem ili trčanjem u vremenski ograničenom roku koju predvidi organizator overavajući prolaz na kontrolnim stanicama.

Staze su po pravilu označene, staza bi trebalo da bude tehnički laka, takmičari treba da budu upozoreni unapred ukoliko eventualno predstoje teški delovi ili opasnosti.

Svaki učesnik dobija mapu staze i učesnički karton u kom overava prolaske kroz kontrolne tačke. Svi učesnici koji uspešno prođu neku od tri staze, dobijaju diplomu i bedž. Troje prvoplasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji na sve tri staze nagrađuju se medaljama.

Za trasu trke, koristiće se već postojeće planinske pešačke staze. U okviru jednog kola mora biti tri staze različite dužine. Najkraća maksimalno 20 km, srednja do 35 km i najduža oko 40 km.

Učesnik koji nema overene sve kontrolne tačke ili nije savladao stazu u zadatom vremenskom limitu ne dobija bodove i ne ostvaruje plasman u kolu.

Bodovanje se vrši na dva načina:

1. Na osnovu dužine staze i visinske razlike

Vrednost staze u bodovima se dobija pomoću formule : svaki pređeni kilometar = 1,5 bod, svakih savladanih 100 metara uspona = 2 boda. Zbirom bodova dobija se vrednost svake staze.

2. Dodatno bodovanje na osnovu plasmana:

prvo mesto 15 bodova , drugo 12 , treće 10 , četvrto 9 , peto 8 bodova , šesto 7 , sedmo 5 , osmo mesto 5 bodova , deveto 4 , deseto 3. Od jedanaeste do 15 pozicije takmičari osvajaju po 2 boda , a oni koji se plasiraju od 16-og mesta do 20-og osvajaju po 1 bod.

Instrukcije organizatora učesnicima takmičenja-Planinarsko smučarsko društvo “Vršačka kula” iz Vršca

U pravilima ovog takmičenja piše i da se određivanje vremenskog limita određuje pomoću formule: vremenski limit je vreme koje se dobija kada se dužina staze savlada brzinom od 4,2 km/čas. Za svakih 200 metara uspona prosečna brzina se smanjuje za 0,1 km/čas.

Da bi slika bila potpuna treba znati i da u Treking Ligi Srbije može učestvovati neograničen broj učesnika, bez obzira da li su članovi planinarskih klubova ili drugi sportisti i rekreativci… ( tekst preuzet na web adresi: http://www.pekgora.org/2016/02/16/sta-je-to-treking-liga-srbije/" http://www.pekgora.org/2016/02/16/sta-je-to-treking-liga-srbije/ ).

Sada kada smo se upoznali sa pravilima ovog sporta red je da Vam u prenesemo i rezultate koje su ostvarili člnovi PD “Bukulja” iz Aranđelovca ( 4 člana) , u okviru prvog kola Treking lige Srbije , koje je proteklog vikenda (09.04.2016.) organizovalo Planinarsko smučarsko društvo “Vršačka kula” iz Vršca. Istog dana održano je i drugo kolo lige Vojvodine u ovom sportu …

Učestvovalo je 209 takmičara u ženskoj i muškoj konkurenciji iz više od 25 ekipa izplaninarskih društava i klubova koji sve više razvijaju ovu discipline kao takmičarski vid boravka u prirodi i planinarenja…

Bojan Radovanović-PD Bukulja , na stazi na Vršačkim planinama

Što se pojedinačnog plasmana tiče članovi PD Bukulja nastupali su ni manje ni više nego na velikoj stazi koja sadrži 8 kontrolnih tačaka i 2 tačke revizije uz 3 tačke gde se nalazi voda za piće. Dužina staze je 35 km, vremenski limit je 9 sati i 30 minuta i ista ukupno sadrži uspona u dužini od 1.585 m … Na ovoj stazi oni su postigli su sledeće rezultate:

1. Bojan Radovanović, velika staza, 35km, pređeno za 4 sata i 15 minuta, 6 mesto.

2. Slobodan Rosić, velika staza, 35km, pređeno za 5 sati, 13 mesto.

3. Sofija Pajović, velika staza, 35km, pređeno za 8 sati, 54 mesto.

4. Velibor Lakić, velika staza, 35km, pređeno za 8 sati, 54 mesto.

Na ovoj najzahtevnijoj stazi , članovi Planinarskog društva „Bukulja“ osvojili su ukupno 332 boda što ih dovodi u ekipnoj konkurenciji među prvih 10 ekipa , što predstavlja ogroman uspeh , s obzirom na podatak da su po prvi put učestvovali u ovoj disciplini…

Aranđelovčani i mladenovčani zajedno u Vršcu. Sofija Pajović Velibor Lakić,Snežana Šundic,Draško Jovanović i Slobodan Rosić.

Već narednog vikenda (16.aAprila) Planinarski klub „Fra“ Čačak organizuje drugo kolo Treking lige Srbije na području MZ „Gornja Trepča“. Takmičenje će se održati na tri staze i to:

A. Osnovna staza: dužina 15km i ima 4 kontrolne tačke

B. Srednja staza: dužina 21km i ima 6 kontrolnih tačaka

C. Velika staza : dužina 31,5km i ima 8 kontrolnih tačaka

Ovogodišnje takmičenje Treking lige Srbije biće organizovano u 7 kola pa će posle Vršca i Gornje Trepče narednog vikenda , ljubitelji ovog sporta svoje veštine odmeriti i: 4. juna Malinik , 9. jula Devica , 20. Avgust Kosjerić , 25. septembar Rajac i 16.oktobar Grza.

Kompletne rezultate sa prvog kola Treking lige Srbije kao i galeriju fotografija možete pogledati na zvaničnoj fejsbuk stranici Treking lige Srbije na adresi: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1539398403028680.1073741836.1520849058216948&type=3" https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1539398403028680.1073741836.1520849058216948&type=3 

Deo teksta i fotografije: “Bukuljac-Aranđelovac”