XS
SM
MD
LG

Rivalstvo koje traje punih 19 sezona... Izvor Bukovička Banja i Naisa - u subotu 56 epizoda

Jedine dve ekipe koje u Srbiji , (računajući i nekoliko sezona zajedničke lige sa Crnom gorom) u poslednjih 19 takmičarskih sezona u kontinuitetu nastupaju u Super ligi , ŽRK Izvor Bukovička Banja iz Aranđelovca i ŽRK Naisa iz Niša , odigraće u SUBOTU 02.04.2016.godine od 20:00 sati 48 međusobni PRVENSTVENI duel. Ovoga puta snage će odmeriti u utakmici II kola plej ofa Super lige Srbije , i to u Aranđelovcu u SRC "Šumadija".

Nova imena klubova,stari rivalitet. Detalj sa utakmice u Aranđelovcu iz ove sezone - 23.01.2016.

Uz , do sada 47 odigranih prvenstvenih utakmica , ova dva velika rivala , odigrala su i još 8 mečeva u KUP-u , tako da će subotnji plej-of meč biti ukupno 56-o odmeravanje snaga nekadašnjeg DIN-a i Knjaza Miloša.

Mnogo toga dešavalo se u duelima ove dve ekipe , bez obzira da li su utakmice igrane u niškom Čairu ili SRC Šumadija u Aranđelovcu , bilo je puno uzbuđenja , neizvesnosti , lepih trenutaka za jedne ili za druge ali karakteristika svih odmeravanja snaga , bez obzira na kvalitet , snagu i ambicije bilo kog rivala u datom trenutku , jeste da su utakmice ova dva tima bile su uvek neizvesne i zanimljive I DA IH JE KRASIO SPORTSKI RIVALITET U MAKSIMALNOM NIVOU KOREKTNOSTI I OBOSTRANOG POŠTOVANJA PA ČAK I ONDA KADA JE U SEZONI 2004/2005 U POLUFINALU PLEJ OFA, U ČAK TRI UTAKMICE (DVE U NIŠU I JEDNA U ARANĐELOVCU) U KOJIMA SE TRAŽIO FINALISTA BORBE ZA TITULU PROTIV EKIPE BUDUĆNOSTI , ODLUČIO SAMO JEDAN GOL !!! TADA SU DVE UTAKMICE U NIŠU I ARAANĐELOVCU ZAVRŠENE REZULTATOM 25:25 , A U ODLUČUJUĆOJ UTAKMICI U ČAIRU TADAŠNJI KNJAZ MILOŠ JE POBEDIO SA 26:25 I PLASIRAO SE U FINALE , GDE JE KASNIJE PORAŽEN OD EKIPE BUDUĆNOSTI.

Uvek "prštalo na sve strane" u duelima Knja-za i DIN-a... rumunka Elisei (Knjaz) i ruskinja Kaliničenko u duelu

Interesantan je podatak da će se čak 11 godina posle tih po mnogo čemu upamćenih mečeva u ekipi Izvora u subotu , pojaviti u aranđelovačkom sastavu čak 3 devojke koje su i tada nastupale za tim koji se borio za titulu , povratnici ove sezone u klub u kome su napravili iskorak ka profesionalnim karijerama: Danijela Ilić , Sanja Rajović i Ana Kačarević koja se upravu iz Niša ovog leta preselila u Aranđelovac.

Od 37 ekipa koliko ih je ukupno prošlo kroz super ligu i kup za rukometašice Izvor Bukovička Banja ima negativan skor sa samo 5 timova od kojih su neke na žalost epizodisti u najkvalitetnijem rangu takmičenja , poput Zaječara , Vrnjačke Banje i Mileniuma. Jedan od timova koji je zadavao velike rezultatske problem ne samo aranđelovčankama već i mnogim timovima u bivšoj državi jeste i neprikosnovena podgorička Budućnost koju je nekadašnji Knjaz Miloš uspeo da savlada u 2 meča od ukuno 24 koliko ih je bilo u super ligi i kupu.

Danijela Ilić u dresu aranđelovačko superligaša u derbiju sa DIN Clasikom 06.11.2004.godine

Jagodina je takođe tim kome je Izvor Bukovička Banja “stara mušterija” jer je u 17 utakmica zabeležila čak 14 pobeda ali su jagodinke ove sezone daleko ispod nivoa na koji su navikle ljubitelje rukometa u Srbiji , tako da je rivalstvo naise i Izvora , uz aktuelnog šampiona Radnički aktuelno i ove sezone , kao uostalom uvek kada se ova dva tima susreću , bio to u Nišu ili Aranđelovcu.

Ove sezone Izvor je istakao visoku kandidaturu za titulu , ojačao tim pred početak iste i uz pomoć Opštine Aranđelovac koja najveći delom finansira klub i magičnog Hotela Izvor , ponovo je u prilici da se bori za titulu , što uostalom i pokazuje trenutni plasma na tabeli , kao i igre u većem delu , drugog dela prvenstva i Čelendž Kupu Evrope , koje su bile na nivou šapionskih ambicija. Povrede Marine Tomić , Tamare Žarković kao i Katarine Stanić “luljale” su igru ekipe trenera Maksića , alije ona još uvek na pravom putu ka ostvarenju konačnog cilja.

Znaju kako se osvajaju trofeji Milica Danilović i Danijela Ilić (crni dresovi)-ŽRK Izvor Bukovička Banja

Druga pozicija Naise pred subotnji duel u Aranđelovcu , koja u grad podno Bukulje dolazi na “krilima skorašnjeg trijumfa” , po drugi put ove sezone , nad još uvek aktuelnim šampionom Radničkim , dodatno je podgrejala ambicije ekipe koju sa velikim uspehom predvodi trener Svetislav Beli Jovanović , pa će meč drugog dana aprila , u gradu rukometa , biti prava poslastica za sve sladokusce ovog sporta.

Od 55 predhodnih okršaja Naisa je čak 28 rešila u svoju korist , 20 puta je slavio nekadašnji Knjaz Miloš , a 7 mečeva završeno je bez pobednika uz gol razliku 1.496 prema 1.463 za Naisu.

Nadmudrivanje sa aranđelovčankama traje punih 19 sezona ,Svetislav Beli Jovanović u pozadini- 2004-a godina

Izvor Bukovička Banja je na 28 mečeva u Aranđelovcu ostvario 16 pobeda , 2 utakmice završene su nerešenim rezultatom a gošće su iz Aranđelovca 10 puta odlazile kao pobednik. Gol razlika je u plusu za aranđelovački tim za 20 golova (776:756) , a ove sezone Naisa je u drugom kolu “zakinula” bod favoritu u Čairu , kada je bilo 30:30 , dok se Izvor za taj nerešeni rezultat u drugom delu sezone , 23.januara ove godine , u potpunost “odužio” nišlijkama pobedom od + 8 , rezultatom 33:25.

Plakat kojim u Aranđelovcu najavljuju subotnji derbi

Duel ova dva rivala u subotu od 20:00 sati , zapravo je samo početak jedne nove serije ova dva kluba jer će za nešto više od mesec dana Izvor i Naisa odigrati čak 4 duela od kojih dva u prvenstvu i dva u ¼ finalu domaćeg Kupa.

U Nišu ističu da su za sada napravili , s obzirom na probleme na početku sezone i više od planiranog , te da će se zadovoljiti vicešampionskom titulom. Ovakve izjave ni najmanje ne bi trebalo da uspavaju ni stručni štab a ni igrače Izvora Bukovičke Banje , jer onaj ko iole poznaje trenera Naise Jovanovića , dobro zna da i on sam misli da njegova ekipa , uprkos kvalitetu Izvora , ukoliko napravi iznenađenje u Aranđelovcu u subotu , plej of do kraja može postati i više nego zanimljiv , s obzirom na raspored narednih mečeva završnice u Super ligi Srbije i samo dva boda zaostatka koje Naisa trenutno ima u odnosu na lidera ženske “superice”. Kako se dobija Izvor Bukovička Banja to popularni “Beli” sigurno zna jer je to trener (ako autora ovg teksta dobro služi sećanje) koji je Naisu vodio u mnogim , ako ne i svim pobedama nad velikim rivalom iz Aranđelovca u svih predhodnih 18 sezona.

Timea Rabata,levo krilo Izvora Bukovičke Banje

Ipak pred sam kraj ovog teksta kraju i jedna realnost u ovom trenutku jeste da Izvor Bukovička Banja drži sve konce u svojim rukama , pa bi igra iz većine utakmice ove sezone , uz ozbiljan pristup svih igrača pred najbrojnijom publikom u Super ligi donela pobedu , što bi bio još jedan značajan iskorak ka drugoj tituli prvaka države u klupskoj istoriji najuspešnijeg kluba iz grada u srcu Šumadije.

Za kraj još jedan interesantan podatak iz klupske istorije Izvora Bukovičke Banje. U sezoni 2006/2007 kada je tadašnji Knjaz Miloš osvojio prvu titulu u samostalnoj Srbiji za aranđelovački tim nastupala su i čak 5 igrača koji će i u subotu biti u ekipi koja juriša na titulu: Sanja Rajović,Danijela Ilić,Milica Daniović , Ana Kačarević i Maja Radoičić…

Neka derbi počne i neka pobedi rukomet !