XS
SM
MD
LG

Vojvođanski trenutak istine

Danas se u obe grupe Vojvođanske lige svode završni računi. Ostalo je još samo 90 minuta do dobijanja odgovora, na najvažnija pitanja – ko su dobitnici, a ko gubitnici sezone 2009/2010 ?

U VFL – Istok prvak je već poznat, to je Sloboda iz Novih Kozaraca. Pred poslednje kolo na Zapadu Solunac iz Rastine ima dva koraka prednosti pred Cementom iz Beočina. U posledem kolu i jedni i drugi igraju kod kuće, Solunac sa Ljukovom, a Cement timom Mladost iz Turije. Za očekivati je da ostane status skvo. Ključ raspleta je u rukama Solunca, kome je, zbog boljeg skora u međusobnim susretima (1:0 i 0:0) dovoljani i bod. Ovaj susret zanimljiv i za naš najstariji klub Bačkiu 1901 koja čeka protivnika u baražu za popunu Vojvođanskog “frtalja” Srpske lige. Zbog smanjenja lige I gorkog piva iz Prve lige (uz Mladost iz Apatina u “čabru” i ČSK Čelarevo) ligaško odelo će, u obe grupe biti pretesno za trećinu klubova. Na današnji dan ispada po šest klubova. Istina moguće i korekcije, nekome će svanuti posle baraža. Ko će (Bačka ili Cement, odnosno Solunac) i kome doneti “bronhi” malo čemo pričekati. Klubovi, koji večeras budu ispod “crte” imaju još jedan dodatni adut – u sredu je rasplet u Srpskoj ligi Vojvodina. Do tada im ne preostaje ništa drugo već da se uzdaju use i u svoje kljuse, tačnije rezulate. Po tri utakmice za mobilne I “radio Milevu” (čitaj nagađanja).

Na Zapadu pred fudbalerima Radničkog iz Iriga i Budućnosti iz Mladenova “moranje”, pobeda ih rešava svih briga oko opstanka protiv Omladinca iz Novih Banovaca, odnosno Radničkog iz Sremske Mitrovice. Na papiru teži posao ima Jugović koji gostuje u Šimanovcima. Kada se sve sabere i oduzme ni bod nije za baciti jer ni Ljukovo, ako se ispoštuje red veličina nije odmaklo (korak).

Na Istoku, gde je situacija malo zamršenija Jedinstvo je pred svojom publikom u Novom Bečeju, kovač sreće protiv Obilića. Pobeda ga, bez obzira na zbivanja na ostalim terenima ostavlja u ligi. Čak i u zavrzlami teoretskoj, da tri kluba Jedinstvo, Dinamo (poraz od Radnika) i Bačka iz Pačira (samo bod u Srpskoj Crnji) “zaglave” sa istim brojem bodova, i uz isti broj bodova i u mini ligi međusobnih susreta i po četiri, Jedinstvo ima najbolju gol razliku. Za Bačku I Radnik dileme nema – sve brige rešavaju pobedom, debitant u ligi u Srpskoj Crnji, a Radnik protiv Dinama. Lako je reči. U svakom slučaju najinteresantniji susret kola igra se na Starom Tamišu. Ulog je veliki – rang takmičenja, a netrpeljivost, obostrana, godinama prisutna. Šanse, da izbegnemo diplomatiju 65:45 odsto u korist Dinama. Nije u pitanju ni kvalitet timova ni teren već samo veći izbor – dovoljan mu je i bod.

Da podvučemo od kvarteta koji je u porazi za slamkom spasa najbliža Dinamu – ne sme da izgubi. Svi ostali moraju da pobede. U svakom slučaju klubovi iz “zone sumraka” neće, nipo završetku sezone imati miran san ostaće na “stend-baju” do podvlačenja crte u Srpskoj ligi i završetka baraža.